28 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

BAŞÖRTÜSÜNDE ÇÖZÜM BULUNMALI

ABD Dışişleri Bakanlığının Demokrasi, İnsan Hakları ve İşgücünden Sorumlu Bakan Yardımcısı Michael Posner, 2009 Uluslararası Dinî Özgürlükler Raporuyla ilgili olarak “Raporda, Türkiye’deki başörtüsü yasağının kaldırılması mı isteniyor?” şeklindeki soruyu, “Bizim niyetimiz ve umudumuz, toplum kesimlerinin insanlara dini tutum ve inançlarını şiddete başvurmadan ifade etmelerine izin verilmesinin bir yolunun bulunmasıdır” şeklinde cevaplandırdı.

BAŞÖRTÜSÜNE SERBESTİYET GEREKİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığının Demokrasi, İnsan Hakları ve İşgücünden Sorumlu Bakan Yardımcısı Michael Posner, “insanların dinî tavır ve inançlarını şiddet içermeyen şekilde ifade etmelerine izin verilmesinin bir yolunun bulunacağını umduklarını” söyledi. Posner, ABD Dışişleri Bakanlığının Yıllık 2009 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporunu açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında bir gazetecinin, “Raporda, Türkiye’deki başörtüsü yasağının kaldırılması mı isteniyor?” şeklindeki sorusunu cevapladı. “Bunun, insanların dinî kimliklerini nasıl ifade ettiğiyle ilgili hususlardan biri” olduğunu belirten Posner, “Genel olarak umudumuz o ki, toplumlar, insanların dini tavır ve inançlarını şiddet içermeyen şekillerde ifade etmelerine izin verilmesinin bir yolunu bulacak” dedi. Posner, “Sanırım bir raporda bu konuya yer verilmesi, bizim genel anlamda hükümetleri, dinin şiddet içermeyen sembolik temsilleriyle ilgili sorunları yeniden düşünmeye ve mümkün olduğu kadar insanların bu kararları kendilerinin almasına imkân sağlamaya teşvik ettiğimizi gösteriyor” diye konuştu.

ABD’den dinî özgürlük mesajı

ABD Dışişleri Bakanlığının yıllık olarak yayımladığı 2009 Dinî Özgürlükler Raporunda, Türkiye’de devletin dinî özgürlüklerin uygulanmasına genelde saygı gösterdiği, ancak ‘’laik devleti’’ koruma gerekçesiyle, İslâmî ve diğer dinî gruplara sınırlamalar getirmeye ve devlet kuruluşları ve üniversitelerde İslâmî ifadeye önemli kısıtlamalar koymaya devam ettiği belirtildi. Raporun Türkiye bölümünde, kamu binaları ve üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağı ve AKP’ye açılan kapatma davasına da yer verildi. ABD Dışişleri Bakanlığının 1 Temmuz 2008-30 Haziran 2009 tarihlerini kapsayan raporunda, dinî özgürlüklere ilişkin “kayda değer ihlâllerin” görüldüğü belirtilen ülkeler arasında Türkiye’nin de adı yer aldı.

Raporun Türkiye bölümünde, ‘’anayasanın din özgürlüğünü öngördüğü, diğer yasa ve siyasetlerin de dinin genelde serbestçe uygulanmasına katkı sağladığı, ancak laik devletin bütünlüğü ve varlığıyla ilgili anayasal düzenlemelerin bu hakları kısıtladığı’’ ifade edildi.

Raporda şöyle denildi: ‘’Devlet genelde dinî özgürlüklerin uygulanmasına saygı gösteriyor. Raporun kapsadığı dönemde devletin dinî özgürlüklere saygısının statüsünde bir değişiklik olmadı. Devlet, ‘laik devleti’ koruma gerekçesiyle, İslâmî ve diğer gruplara sınırlamalar getirmeyi ve devlet kuruluşları ve üniversitelerde İslâmî ifadeye kısıtlamalar koymayı sürdürdü. Yetkililer, devlet kuruluşları ve okullarında İslâmî başörtüsü takılmasına karşı geniş yasağı devam ettirdiler. Devlet ayrıca ‘İslâmî aşırılığa’ karşı çıkmayı sürdürdü. Dinî azınlıklar, inançlarından dolayı devlet kurumlarında kariyer yapmalarının fiilen engellendiğini söyledi. Dinî azınlık grupları da, ibadetlerinde, devlete kayıt yaptırmada ve dindaşlarını eğitmede zorluklarla karşılaştılar. Bazı Müslümanlar, Hristiyanlar ve Bahailer, dinleri yaymaya çalıştıkları iddiasıyla bazı kısıtlamalara ve bazen tacizlere maruz kaldılar.’’ Raporda, dinî özgürlüklere ilişkin ihlâllerin ‘’kayda değer’’ olduğu ülkelerdeki durumdan bahsedilirken, Türkiye’ye de yer verildi. Raporun bu bölümünde, Türkiye’nin yanı sıra, Afganistan, Azerbaycan, Brunei, Burma, Çin, Küba, Mısır, Eritre, Fiji, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İsrail, Laos, Malezya, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Venezuela, Vietnam ve Yemen’deki durum anlatıldı.

Dinî özgürlükler konusunda özellikle kaygı duyulan ülkeler ise, Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan ve Özbekistan olarak gösterildi.

28.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BAŞÖRTÜSÜNDE ÇÖZÜM BULUNMALI

  Hiroşima ile Nagazaki Obama’yı bekliyor

  İsrail, Filistinlilere suyu bile fazla görüyor

  Norveç hapishaneleri imam arıyor

  Norveç hapishaneleri imam arıyor

  Çin, hacı adaylarını aşılıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.