28 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Vergi indirimine devam edilsin

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, reel sektör açısından yıkım derecesinde geçen 2009’un ilk çeyreğinin ardından rakamlarda gözlenen iyileşme belirtilerinin son iki aydır olumsuz yöne döndüğünü belirterek, kapasite kullanım oranlarındaki artışın gerilemesinin tedirginliği arttırdığını ve rakamların, sanayinin durgunluktan çıkmakta zorlandığına işaret ettiğini savundu.

Bütün göstergelerin 2010 yılına dair kaygıların artmasına sebep olduğunu öne süren Yorgancılar, şunları söyledi:

‘’Sanayide süregelen olumlu gidişatta, vergi indirimlerinin etkin olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. O nedenle de sektörler genişletilerek mutlaka vergi indirimine devam edilmelidir. İç piyasayı canlandırmak eğer bizim elimizde ise bunu gerektiren ne varsa mutlaka uygulanmalı ve alınacak başka tedbirlerle desteklenmelidir.

Vergi indiriminin son tarihi olan Eylül ayında firmalarımızın yüzde 41’i yüzde 80-100 arasında kapasite ile çalışmışlardır. Kriz öncesinde yüzde 60 olan bu oran, krizle birlikte yüzde 30’lara düşmüş, vergi indirimi ile yüzde 40’ları bulmuştur. Sektörel inceleme yaptığımızda, otomotiv firmalarının yüzde 36’sı, mobilya firmalarının yüzde 33’ü, elektronik firmalarının yüzde 84’ü, bilgi işlem firmalarının da yüzde 28’i Eylül ayında yüzde 80-100 kapasite ile çalışmıştır.

Otomobil stoklarını eriten, mobilya üretiminde yüzde 20, satışlarında yüzde 30 oranında artış gerçekleştiren, bilgisayar satışlarını yüzde 55, beyaz eşyada ciroyu yüzde 18 oranında arttıran vergi indirimine devam edilmelidir. Aksi takdirde, sanayideki kötü gidişatın devam etmesi, büyümeyi olumsuz etkileyerek, hedeflenen orandaki küçülmeyi bile yakalamamızı güçleştirecektir.’’

KARŞILIKSIZ ÇEK

EBSO Meclis Üyesi Salih Esen de toplantıda söz alarak piyasalarda ödemeler konusunda yaşanan sorunlara işaret etti. Ödemelerde büyük sorunlar yaşandığını, karşılıksız çek sayısının yüzde 50 oranında arttığını, protestolu senet sayısı da dikkate alındığında piyasadaki sorunlu ödemelerin yüzde 60-70’lere ulaştığını belirten Esen, şunları kaydetti: ‘’Ödeme sıkıntısı nedeniyle tahsilata cebinde silâhla giden insanlar var. Bu nereye kadar böyle gidecek. Çek Yasası borçlu ve alacaklıyı mağdur etmeyecek bir şekilde düzenlenmeli. Türkiye’de mazlûmun yanında olma anlayışı hakim. Borcunu ödemeyen mağdur olarak görülüyor. Bu sorunun kökünden çözümü için Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılması şarttır. Şirketleri kayıt altına alıcı, şeffaflaştırıcı ve sermayeleri kadar iş yapan bir şekle getirmesi gerekir. Herkesin boyundan büyük iş yapmaya kalkışması bu tür sıkıntıların asıl kaynağıdır.’’

28.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Esnaf nasihat istemiyor

  Vergi indirimine devam edilsin

  Honda’nın çeyrek yıl kârı, yüzde 56.2 düştü

  Bitsin bu israf

  MÜSİAD Berlin’den, Sarrazin hakkında suç duyurusu

  McDonald's, artık İzlanda'da yok

  Asya borsası değer kaybetti

  Petrol fiyatları geriledi

  Genç nüfus, itici güç olacak

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.