03 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kenyalı fakirin yüzü güldü

Afrİka’da her yıl milyonlarca insan doktor yetersizliği ve maddî imkânsızlar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Yoksul Afrika ülkelerinde 40 bin kişiye 1 doktor düşüyor. İnsanlar tedavi olabilecek bir çok hastalıktan imkânsızlıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Katarakt hastalığına yakalanan bazı insanlar, yıllarca ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşayabiliyorlar. Türkiyeli yardım kuruluşları ve sağlık dernekleri belli dönemlerde Afrika ülkelerine giderek bir nebze de olsa insanları tedavi etmeye çalışıyorlar. Afrika’nın 10 ülkesinde başlattığı Katarakt Ameliyatları Projesiyle dikkat çeken İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Afrika’nın fakir ülkesi Kenya’da 1500 kişiyi sağlık taramasından geçirdi. Kenya’nın başşehri Nairobi’ye 1200 km. uzaklıkta bulunan Takaba şehrinde sağlık taraması gerçekleştirildi. Ülkenin sağlık alanında önemli çalışmalarına imza attığı Umut Doktorları (Doctors for Hope) ile ortaklaşa gerçekleştirilen projeden 1500 kişi faydalandı. Takaba şehrinde 450 kişi göz muayenesinde geçirildi ve bunlardan 104’üne katarakt ameliyatı yapıldı. Katarakt ameliyatlarının yanı sıra başka bir göz hastalığı olan Tırohom ameliyatından da 47 kişi yararlandı.

Sağlık taramasına Takaba’ya 250 km uzaklıkta bulunan köylerden gelen insanlar da faydalandı. Bu projeden haberdar olan birçok hasta sağlık taramasının yapıldığı bölgeye yürüyerek geldi. 6 kişiden oluşan diş sağlık ekibi, 500 kişiyi diş taramasından geçirdi ve 317 kişinin çürük dişleri çekildi. 102 kişinin de diş dolgusu ve diş temizliği yapıldı. Bir çok kişiye diş fırçası ve macunu dağıtıldı.

ENERJİ BAKANINDAN TEŞEKKÜR

İHH’nIn organize ettiği sağlık taramasına 17 kişilik özel bir uçak kiralayarak sağlık ekibinin bölgeye ulaşmasını sağlayan Kenya Enerji Bakanı Yardımcısı ve Takaba Milletvekili Muhammed Hacı Mahmud da projeden duyduğu mutluluğu şöyle dile getirdi: “Ben, insanların gelişimine ve günlük hayatına katkılarda bulunulan bu çalışmaları anlamlı buluyorum. Ülkeler arası kültürel kaynaşmasına ciddî katkıları var şüphesiz. Doctors for Hope (Umut Doktorları) ve hayırsever Türkiye halkına teşekkür ediyorum.” Tedavi olan 62 yaşındaki Somali asıllı köylü Hacı Abdullahi ise “Osmanlı torunlarını burada görmek bizi çok mutlu etti. İHH’ya buna vesile olduğu için müteşekkirim” dedi.

03.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Pakistan’da bombalar susmuyor

  Karaciç bu sefer duruşmaya katılacak

  İnsanlık uzayı da silâhlandıracak

  Dünyanın en yüksek bakanlar kurulu

  Kerkük’ün suyu Türkiye’den

  Esad: İsrail barış istemiyor

  ABD-İsrail görüşmeleri hayal kırıklığı

  Irak’ta sivil ölümleri sürüyor

  AFGANİSTAN’DA DOMUZ GRİBİ SALGINI

  Afganistan’da ikinci tur iptal, Karzai başkan

  Rusya ve İngiltere flörtü

  Kenyalı fakirin yüzü güldü

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.