11 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Süreç durursa, Abbas yolcu

Fİlİstİnlİ müzakereci Saib Erakat, AFP muhabiriyle konuşurken, “Başkan Abbas eğlenmiyor. Sırf unvan için o koltukta oturuyor değil; Filistin devletinin başkanı olmak istiyor” dedi.

Erakat, “Abbas, devlet projesinin tehlikeye düştüğünü, İsrail’in Filistin devleti fikrini berhava etmek istediğini hissederse, başkanlık koltuğunda oturmaz” şeklinde konuştu. Kimliğini açıklamadan konuşan bir Filistinli yönetici de, Abbas’ın istifasının özerk yönetimin çökmesi anlamına geleceği yorumunu yaptı. Yetkili, “Abbas istifa ederse yönetim çöker, ortada devlet kurumu kalmaz...” dedi.

Abbas, barış sürecinin ilerlememesi yüzünden, 24 Ocakta yapılmasını istediği seçimlerde yeniden aday olmayacağını geçen perşembe açıklamıştı. Filistin-İsrail müzakereleri, İsrail’in 2008 Aralığında Gazze’ye saldırması üzerine askıya alınmıştı. Filistinliler, masaya tekrar oturmadan önce İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri açmaya kesinlikle son vermesini istiyor. İsrail ise buna kısmen razı oluyor ve müzakerelerden önce hiçbir şart ileri sürülmesini istemiyor. Gözlemcilere göre, Abbas, aday olmayacağını açıklayarak, ABD’ye İsrail’i ikna etmesi için baskı yapmak istiyor. Özerk yönetim, Filistinlilere Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde sınırlı özerklik tanıyan 1993 Oslo anlaşmalarıyla kurulmuştu. Anlaşmalarda, aynı topraklarda zamanla Filistin devletinin kurulması öngörülüyor.

MAHMUD ABBAS’A ‘GİTME’ ÇAĞRISI

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan, gelecek seçimlerde aday olmama kararından vazgeçmesini istedi. Gelecek günlerde bölgeye gitmesi beklenen Kouchner, “Her şeyden önce, bir Filistin Devlet Başkanı görevi bırakmamalı” dedi. Mahmud Abbas, Orta Doğu barış görüşmelerinin tıkanmasını gerekçe göstererek, ocak ayında yapılacak seçimlerde devlet başkanı adayı olmayacağını açıklamıştı. Kouchner, France-Inter radyosuna yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında Abbas ve diğer bölge liderleri ile görüşeceğini söyledi. Bölgedeki ilişkilerini kullanarak Orta Doğu barış görüşmelerini yeniden başlatmayı amaçlayan Fransa ise bu hafta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ı konuk edecek.

11.11.2009


 

Lübnan millî birlik hükümetine kavuştu

Lübnan’da Saad Hariri Başbakanlığında kurulan “Millî Birlik Hükümeti” Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman tarafından onaylandı.

Hariri hükümetin kuruluşu kabul edildikten sonra yaptığı açıklamada, “Sonunda millî birlik hükümeti doğdu” dedi. Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, 7 Haziran seçimlerinden başarıyla çıktıktan sonra, yaklaşık 5 aylık sürenin sonunda hükümeti kurarak önceki gün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Süleyman’ın onayına sundu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya gelen Süleyman ve Hariri görüşmesinden kısa süre sonra yapılan açıklamada, hükümet listesinin kabul edildiği belirtildi.

11.11.2009


 

Haham’ın barış umudu Türkiye

İsraİl’dekİ dinler arası hoşgörü diyaloğunun bilinen isimlerinden Batı Şerialı Haham Menahem Froman, Türkiye’nin Suriye ve İran’la tazelediği ilişkilerinin Türkiye’ye “arabuluculuk” için altyapı sağladığını belirterek, “Türkiye, İsrail’in bölgedeki barış umududur” dedi.

Haham Froman ve Kudüs’teki Özbek toplumunun lideri Abdülaziz Buhari, Kudüs’te yürüttükleri barış çabalarını Orta Doğu’ya genişletmek amacıyla bugün birlikte Türkiye’ye gelecekler. Froman ve Buhari, Türkiye’deki bazı liderle temaslarda bulunacaklarını, bu temaslarda İranlı temsilcilerin de yer alacağını kaydettiler.

11.11.2009


 

Pakistan'dan organ nakline izin

PAKİSTAN Milli Meclisi, sağlık komisyonun teklifiyle ülkede organ nakline izin veren yasa değişikliğini onayladı.

Pakistan Milli Meclisi Daimi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Nedim İhsan, yasa değişikliğinin meclisten oy birliğiyle geçmesinden memnuniyet duyduğunu, yasanın senatoda onaylanmasıyla birlikte yetki verilmiş hastahanelerde organ nakillerinin açıktan yapılacağını açıkladı.

11.11.2009


 

Bulgaristan demokrasisi 20 yaşında

Bulgarİstan’da ülkenin son komünist diktatörü Todor Jivkov’un iktidardan indirilişin 20’inci yıl dönümü kutlanıyor.

Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılmasından bir gün sonra yani 10 Kasım 1989’da Bulgaristan’daki komünizm dönemi sona erdi. Ükede 1989’da başlayan demokratikleşme süreci hâlâ devam ederken, bu dönemde toplam 7 meclis oluşturdu ve 12 başbakan görev değiştirdi. Birçok Balkan komşusundan farklı olarak geçiş sürecini kansız atlatan Bulgaristan’ın 29 Mart 2004 tarihinde NATO ve 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği (AB) üyeliğine geçmesi, ülkenin demokratik döneminin en büyük siyasi başarıları olarak nitelendiriliyor.

11.11.2009


 

İspanya’da fuhuşa karşı kampanya

İspanya’da özellikle büyük şehirlerde sokakta fuhuşa karşı kampanyalar başlatılıp, önlemler artırıldı.

Latin Amerika ve doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere büyük çoğunluğu yabancı olan hayat kadınlarının mafya gruplarının zoruyla İspanya’ya getirilip fuhuşa zorlanmasına son vermek isteyen sosyalist Zapatero hükümeti, fuhuşa karşı ülkedeki 13 bin kadar otel ve pansiyonda afişler asarak ve acil telefon hatları açarak kampanya başlattı. Eşitlikler Bakanı Bibiana Aido, İspanyol Oteller Federasyonu ile birlikte başlattıkları kampanya için, “Onurlu bir toplum, köleliğin bir parçası olunmasına müsaade edemez. Tüm kadınların onuru için mücadele ediyoruz. Ve hep birlikte, açık bir şekilde (cinsel sömürüye hayır) mesajı veriyoruz” dedi.

11.11.2009


 

Moldova yeni cumhurbaşkanı seçemedi

Moldova meclisi, komünist milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeni cumhurbaşkanını seçemedi.

Moldova’nın 101 sandalyeli meclisinde Marian Lupu’nun cumhurbaşkanı olarak atanması için yapılan seçimlerde, toplam 53 milletvekili oy kullandı. Muhalefetteki milletvekillerinin protestosu sonucu, cumhurbaşkanı seçimi için gerekli 61 oya ulaşılamadı. Komünist eski Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, seçimden önce kamuoyuna yaptığı açıklamada, Lupu’ya oy vermeyeceğini söylemişti. İktidardaki Batı yanlısı koalisyon, 29 Temmuzda yapılan seçimlerde 53 sandalye kazanmıştı. Meclisteki diğer sandalyelerse komünistlerin kontrolünde. Moldova meclisinin yeni cumhurbaşkanını 30 gün içinde seçmesi, bu girişimin başarısız olması halinde meclisin fesh edilmesi gerekiyor.

11.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.