11 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

GÖLGE TİYATROSU’NA İSRAİL’DEN CEZA!

CENGİZ Özek Gölge Tiyatrosu, 22 Ekim-4 Kasım 2009 tarihleri arasında Filistin’de öncelikli olarak Filistinli çocuk ve gençlerin sanatla buluşmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen 16. Uluslararası Kukla Festivali’nde (The Sixteenth International Puppet Festival) de “Büyülü Ağaç” adlı oyunuyla sahne aldı ve festivalde bir atölye çalışması da gerçekleştirdi.

1984 yılında kurulan Filistin Ulusal Tiyatrosu organizasyonu olan festivalde uluslararası ve ulusal kukla toplulukları sahne aldı. Ancak başarıyla geçen festivalin dönüşünde İsrailli görevliler tarafından havaalanında maruz kaldığı kötü muamele yüzünden Cengiz Özek ve asistanı zor anlar geçirdiler. Ülkemizi dünyanın dört bir yanında uzun yıllardan bu yana temsil eden Cengiz Özek, son derece yakışıksız ve çirkin muamele gördü. Cengiz Özek hem İsrail’e girişin de, hem de İsrail’den çıkışında pasaport ve vize işlemleri sırasında sivil ve askeri yetkililer yapmadık eziyet bırakmadılar. İşte Özek’in ağzından eziyet ve işkencenin özeti: “...pasaportlarımızı elimizden alarak bir terörist gibi sorguya çekip sanatımızla dalga geçtiler. Sanıyorum bu yapılanlar sadece Filistin asıllı İsrail vatandaşlarının davetini kabul ederek festivale katılmamız ve verdiğimiz atölye çalışmasından dolayı idi. Dünyada bir çok ödül almış ve Türk tiyatrosu üzerine bir çok araştırmalar yapıp ve konferanslar veren tiyatromuza bu yapılanlar affedilir nitelikte değildir. Bunu şiddetle kınıyor ve İsrail hükümetinin şahsımdan ve tiyatromuzdan özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum.”

CENGİZ ÖZEK’E POLONYA’DAN ÖZEL ÖDÜL

KÜLTÜR Mirasımız Karagöz’ün ulusal ve uluslararası arenada başarıyla tanıtımını üstlenen Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu 15-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Polonya Varşova’da gerçekleşen 4. Uluslararası Kukla ve Animasyon Film Festivali’nde “Büyülü Ağaç” oyunuyla Varşova’da sahne aldı. Festivalin ana teması bu yıl kuklaların insanlara değin hikâyeler anlatmalarından hareketle “Puppet is a human, too” “Kukla da insandır” olarak belirlenmişti. Cengiz Özek’e festivalde “Expression of Life by the Puppet” Yaşam Boyu en iyi kuklacı özel ödülü verildi.

11.11.2009


 

4. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali için 45 ülkeden Bursa’ya gelecekler

14-22 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali için, 45 ülkeden 140’a yakın film, oyuncu ve yönetmenleriyle Bursa’ya geliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Bursa İpek Yolu Film Festivali 14-22 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu yıl izleyicileri, çok özel bir tema ile ‘Sinema ve Mimarlık’ başlığı altında biçimlenen bir programla buluşturacak. Festivalin bilet fiyatları tüm seanslar için tam 3 TL, indirimli 2 TL olacak. Biletler filmlerin gösterildiği sinemaların gişelerinden temin edilebilecek. Türkiye’nin en genç sinema festivallerinden biri olmasına rağmen zengin film programı, sinema kursları, atölye çalışmaları, panelleri, söyleşileri ve daha birçok yan etkinliğiyle Bursalıların ve sinema dünyasının yoğun ilgi gösterdiği İpek Yolu Film Festivali, bu yıl süresini 9 güne çıkardı. Festivalde, ünlü yönetmenlerin merakla beklenen son filmleri yanı sıra her kesime hitap edecek çeşitlilikte filmlere ve genç yönetmenlerin izleyici ile ilk kez buluşacak eserlerine yer verilecek. 45 ülkeden 140’a yakın uzun- kısa metraj ve belgesel filmin gösterimi yanı sıra gösterim sonrası filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle yapılacak söyleşiler Bursalılara keyifli ve renkli bir festival haftası yaşatacak.

11.11.2009


 

Gazoz kapağı koleksiyonu ile başladı, tasavvuf temalı kişisel müzesini açtı

BARTIN’DA, çocukken gazoz kapağı toplamakla başladığı koleksiyonculuğa tarihi eserlerle devam eden mali müşavirin, 300’ü aşkın eserin yer aldığı kişisel müzesi ilgi görüyor.

Çocukken gazoz kapağı toplamakla koleksiyonculuğa ilk adımlarını atan mali müşavir Osman Turna’nın, çeşitli müzayedelerden derlediği eserleri Hükümet Caddesi’nde dedesinden kalan tarihi Taş Han’da sergileniyor. Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa için silah arkadaşının top mermisinin içine yaptırdığı yağlı boya resim, Osmanlı saltanat arması, 1896 tarihli takvim ile Mevlana’nın oğlu Sultan Veled’e ait olan ve üzerinde duaların yazılı bulunduğu gömlek, müzenin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Anadolu tasavvuf kültürü üzerine tarihi eserlere ağırlık verdiğini bildiren Turna’nın müzesindeki derviş başlıkları, mataraları, tılsım taşları ve zikir topları da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Turna, yaklaşık 30 yıldır çeşitli müzayedelerden derlediği çoğunluğu Osmanlı dönemine ait eserleri, kurduğu müzede sergilemenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Koleksiyonunun 300 parçadan oluştuğunu, 1820’li yıllarda yaptırılan aile mirası Taş Han’da bunları sergilediğini anlatan Turna, şöyle dedi: ‘’Koleksiyonum, tasavvuf ve halk sanatlarıyla ilgili çeşitli tarikatlara bağlı dervişlerin kullanmış oldukları nesneler ve eşyalardan da oluşuyor.”

11.11.2009


 

Osmanlı Türkçesi kursları Bahçelievler’de başlıyor

BAHÇELİEVLER Belediyesi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Divan Araştırma ve Eğitim Derneği işbirliği ile ücretsiz Osmanlı Türkçesi eğitimi kurslarını başlatıyor.

Uzman Öğreticiler tarafından her seviyede Osmanlı Türkçesi okuma ve yazma dersleri verilerek tarih ve kültür mirasımızın niteliği hakkında yaygın bir şuur oluşması, kültürel mirasımızla doğrudan iletişim kurmak isteyen bireylere katkıda bulunmak amacını taşıyan kurslarla ülkemizin zengin tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekilirken, bu özelliklerin tabana yayılmasına da katkı sağlanmak isteniyor. Başvuru ve kayıtlarla ilgili olarak www.divander.org, internet adresinden gerkeli bilgiler alınabilir.

11.11.2009


 

Tarihî çarşı “kapı” mahkûmu

EDİRNE’DEKİ tarihi Alipaşa Çarşısı’nın arızalanan elektronik kapısı 8 aydan beri yaptırılamıyor.

Tarihi Alipaşa Çarşısı Başkanı Erdem Erişgen, tarihi çarşının kapısının uzun süreden beri yaptırılmamasının üzüntüyle karşılandığını söyledi. Alipaşa Çarşısı’nın kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini anlatan Erişgen, şunları söyledi: ‘’Tarihi çarşımızın kapısı 8 aydan beri yaptırılmayı bekliyor. Tarihi çarşımızı her yıl çok sayıda turist ziyaret ediyor. Çarşının kapısını yarı kapalı halde gören turistlerde çok şaşırıyor. Bu kapının kepenkleri Amerika’dan gelmiş. Kepenkleri kaldıran motor ise Almanya’da yapılmış. Şu anda motor arızalandığı için kepenkler yarı kapalı durumda kaldı. Bizde kepenklerin sağına ve soluna büyük kalaslar koyarak kapının tamamen kapanmasını engelledik. Bu da çok çirkin bir görüntü oluşturdu. Bizim bu kapıyı yaptıracak maddi gücümüz yok.’’ Kanuni Sultan Süleyman’ın son sadrazamı olan Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1569 tarihinde Mimar Sinan’a yaptırılan tarihi çarşı dış duvarları kesme taş ile üst kısımları ise tuğla örülü. 300 metre uzunluğunda koridor şeklinde olan çarşı içinde 128 dükkan faaliyet göstermek. 16 ve 17. yüzyıllarda olduğu gibi Edirne’nin ticari hayatında en hareketli çarşılarından biri olan Alipaşa Çarşısı, 28 Eylül 1992 yılında çıkan bir yangınla tamamen yanarken, çağın teknolojisi ile donatılarak aslına uygun restore edilerek ve 25 Kasım 1997 yılında kullanıma açıldı. Edine / aa

Yazarlık okulunu YÖK

Başkanı açacak

nTÜRKİYE Yazarlar Birliği’nin 2000 yılından beri düzenli olarak sürdürdüğü ve kamuoyunda büyük bir ilgiyle karşılanan “Yazar Okulu-Yazarlığa Hazırlama Seminerleri”nin, 16. dönemi 14 Kasım cumartesi açılış dersi ile başlıyor. 16. Dönemin açılış dersini YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan verecek. Derser, 14 Kasım cumartesi günü, saat 13:00’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Bakanlıklardaki Konferans salonunda başlayacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın açılış dersi “Türk Yüksek Öğreniminin Bugünü ve Geleceği” başlığını taşıyor. Açılış dersine dileyen herkes katılabilecek. Yazar okulu, “Günümüz yazarının yazma donanımı ne olabilir, ne olmalıdır?” sorusunu cevaplayacak bir yapı ve muhteva üzerine oturuyor. Günümüzün genç yazarı, hangi alanda olursa olsun düşünce açılımını sağlayacak, felsefe, semantik, siyasi sistem bilgisi gibi konularla birlikte din ve düşünce konusunda bilgilenecek. Bu dersler temel yazarlık dersleri ile desteklenecek. 10 hafta sürecek 16. dönem yazar okulunun seçkin bir öğretici kadrosu da mevcut.

11.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.