16 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Onların okulu ağaç gölgeleri

AFRİKA'NIN en fakir ülkelerinden Çad bir yoklar ülkesi. Okuma yazma oranının yüzde 20 civarında olduğu ülkede başkent dışındaki diğer bölgelerde neredeyse hiç okul bulunmuyor.

Şansı olan çocuklar, eğitim alanı ağaç gölgeleri olan medreselerde okuma yazma ve Kur’ân-ı Kerim’i öğreniyorlar. Fransa, petrol ve yer altı kaynakları bakımından Afrika’nın en zengin ülkesi olan Çad’ı yüzyıllardır sömürüyor. Ülke petrolünü işleten Fransa, Çad’a sadece kazandığının yüzde 13’ünü veriyor. Altın, elmas ve demiri de yabancı şirketler işletiyor. Okulun olmadığı, caminin olmadığı, yolun olmadığı bir yoklar ülkesi olan Çad’da okuma yazma oranı yüzde 20 civarında. Şansı olan Çad’lı çocuklar, açık alanlarda ve ağaç gölgelerinde kurulan medreselerde okuma-yazma ve dinlerini öğrenme imkanı buluyor. Sömürge ekibine son yıllarda katılan Çin pastadaki payını büyütmek için yeni sömürge projeleri geliştiriyor. Ülkedeki Çin şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Çad halkı işsizlik ve açlıkla mücadele ederken bu şirketler çalışanlarını bile Çin’den getirip burada istihdam ediyorlar.

Bunca zenginliğe rağmen kıtanın en fakir ülkelerinden birisi olan Çad halkı ise açlık ve eğitimsizlik ile boğuşuyor. Çad’da başşehir dışında neredeyse hiç okul bulunmuyor. Çocuklar eğitimlerini açık alanlarda veya ağaç gölgelerinde yapılan camilerde gerçekleştiriyor. Bu camilerden bir tanesi de Kundul kentinde bulunan Surur Camisi. Bu cami içerisinde 450 çocuk bir yandan okuma yazma öğrenirken bir yandan da Kur’ân okumayı öğreniyor, dinî eğitimini alıyor. Bölgede çeşitli yardım çalışmaları gerçekleştiren İHH İnsani yardım Vakfı Surur Camisi’nin halılarını yeniledi. Bölgede pek çok su kuyusu açarak halkın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan İHH ekipleri çocukların eğitimine katkı sağlayacak bir okul projesinin de çalışmalarını başlattı.

16.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinliler, İsrail’e inanmıyor

  Bill Clinton: İsrail ve Filistinliler için boşa nma seçeneği yok

  Onların okulu ağaç gölgeleri

  İslâm karşıtı Wilders Türkiye’ye geliyor

  Ahıska sürgününün üzerinden 65 yıl geçti

  KKTC’nin 26. kuruluş yıl dönümü resmî törenlerle kutlanıyor

  İran’dan ABD’ye kınama

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.