17 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Osmanlı emperyalist değildi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, “Osmanlı İmparatorluğunun Suriye’de emperyalist olmadığını’’ belirtti. Merkezi Ankara’da bulunan Avrasya Yazarlar Birliği ile Suriye Arap Yazarlar Birliği tarafından Lazkiye’de 11-12 Kasım'da düzenlenen “Türklerin Gözüyle Araplar” konulu sempozyuma mesaj gönderen Esad, “Osmanlı İmparatorluğu Suriye’de emperyalist değildi. Eğer emperyalist olsaydı dört yüz sene bu topraklarda kalamazdı” ifadelerine yer verdi.

Esad: Osmanlı emperyalist değildi

Surİye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ‘’Osmanlı İmparatorluğu’nun Suriye’de emperyalist olmadığını’’ belirtti. Merkezi Ankara’da bulunan Avrasya Yazarlar Birliği ile Suriye Arap Yazarlar Birliği tarafından Lazkıye’de 11-12 Kasımda düzenlenen “Türklerin Gözüyle Araplar” konulu sempozyuma mesaj gönderen Esad, “Osmanlı İmparatorluğu Suriye’de emperyalist değildi. Eğer emperyalist olsaydı dört yüz sene bu topraklarda kalamazdı” ifadelerine yer verdi. Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu, Lazkıye’de yapılan sempozyumun her bakımdan faydalı geçtiğini, özellikle Devlet Başkanı Esad’ın toplantıya gönderdiği mesajdan Türk katılımcıların çok etkilendiğini söyledi. Deliömeroğlu, Türk tarihi üzerinde uzun yıllardan beri planlı bir karartma dönemi yaşandığını, ancak tarihi gerçeklerin devlet başkanları seviyesinde dile getirilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Toplantıya Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın da katılmasının büyük bir memnuniyet havasını oluşturduğunu belirten Deliömeroğlu, ‘’Türklerin Gözüyle Araplar konulu toplantımızda, tarihten günümüze Türk kültür ve edebiyatında Araplara bakış, değişik konularda hazırlanan tebliğlerle ele alındı.” dedi.

17.11.2009


 

Çeçen hacılar doğrudan hacca uçtu

Çeçenİstan’dan, 217 hacı adayının içinde bulunduğu yolcu uçağının Suudi Arabistan’a gitmesiyle, 19 yıl sonra uluslararası uçak seferleri yeniden başlamış oldu.

Başkent Grozni’de hacı adayları, yatsı namazı vaktinde şehir merkezinde bu yıl yapımı tamamlanan 10 bin kişilik Hacı Ahmet Kadirov Camisinde toplandı. Burada kılınan namazın ardından dua eden hacı adayları, daha sonra cami avlusunda topluca zikir yaptı. Camideki ibadetin ardından Grozni Havalimanına geçen ve pasaport işlemlerini yakınlarıyla birlikte tamamlayan hacı adayları, uçağa binmek üzere kapıların açılmasını bekledi. Bu sırada bazı yaşlı kadınların gözyaşlarına hakim olmadığı görüldü. Çeçenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de kutsal topraklara gitmeyi çok istediğini, vizeyi ve bileti almasına rağmen bazı nedenlerle gidemediğini söyledi. Ülkede hacca gitmek isteyen 65 yaş üzeri 500 kişinin masraflarını kendilerinin üstlendiğini kaydeden Kadirov, hava yoluyla gidecek toplam hacı adayı sayısının ise 3 bini bulacağını ifade etti. Kadirov, Çeçenistan’dan 19 yıl sonra ilk kez uluslararası uçak seferlerini başlatmanın gururunu taşıdıklarını, bundan dolayı çok mutlu olduklarını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Türkiye saatiyle 03.00 sıralarında 217 hacı adayının bindiği uçak, Medine’ye gitmek üzere havalandı.

17.11.2009


 

İSRAİL’İ TELÂŞ SARDI

İsraİl’de koalisyonun ana partisi Likud ile aşırı sağ kanat partilerinden Yisrael Beiteniu’lu bakanların, Filistinlilerin BM’de tek taraflı devlet ilanı çabalarıyla ilgili olarak söyledikleri, karşılığında Batı Şeria’daki yerleşimleri ilhak etme tehditleri, İsrail koalisyonunda da gerileme sebep oldu.

Koalisyonun İşçi Partili bakanlarından Binyamin Ben-Eliezer, bu çağrılara karşı çıkarak, böyle yapılması halinde koalisyondan çekilecekleri mesajını verdi. Likudlu Çevre Bakanı Gilad Erdan, Filistin tarafının tek tarafı devlet ilanı girişimleriyle ilgili olarak, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Eğer Filistinliler böyle tek taraflı bir yola sapacak olurlarsa İsrail de yerleşimlerden bazılarını topraklarına katmak için bir yasa çıkarmayı düşünebilir” dedi.

Böyle bir durum karşısında başka yaptırım seçeneklerinin de varlığına işaret eden bakan, geçici anlaşmalar doğrultusunda, İsrail’in Filistin Yönetimi adına gümrüklerde topladığı paraya atıfta bulunarak, “Her olasılık açık... İsrail hükümeti işe halen Filistin Yönetimi’ne aktardığı parayı kesmekle de başlayabilir” diye konuştu.

İsrail koalisyonunun aşırı sağ partilerinden Yisrael Beiteniu’lu (İsrail Evimiz) Altyapı Bakanı Uzi Landau da Erdan’la aynı görüşleri paylaştı ve Oslo Mutabakatı’na göre İsrail’in sivil ve askeri kontrolü elinde bulundurduğu alanlara atıfta bulunup, “Onlara açıklıkla söylemeliyiz ki, eğer tutacakları yol buysa kendilerince yapılacak tek taraflı herhangi bir ilana, biz de tüm ‘C’ bölgelerinde egemenliğimizi ilan ederek karşılık vereceğiz” dedi. Landau, tek taraflı bir bağımsızlık ilanı olasılığından söz edilmesini “skandal” olarak nitelendirerek, “Bir süredir çeşitli alanlarda Filistinlilerin bazı teşebbüslerini görmekteydik ki, bunun da bunlardan biri olduğu anlaşılıyor. Bu, görüşmelerin sürdürülmesi şansını azaltmayı amaçladığından kuşku bulunmayan düşmanca bir öneridir” diye konuştu. Merkez soldaki İşçi Parti üyelerinden İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ise koalisyon ortaklarının açıklamalarına sert tepki gösterdi. Ben-Eliezer, ordu radyosuna, “Eğer yerleşimlerin ilhak edilmesi kararı alınırsa İşçi Partisi bu hükümette kalmaya devam edemez” diye konuştu. Ben-Eliezer, Filistinlilerle müzakerelerin tek uygun seçenek olduğunu belirterek, her iki tarafa da tek taraflı hareketlerden kaçınmaları tavsiyesinde bulundu. “Bana göre ilhakla ilgili bütün bu şeyler sadece laftan ibaret. Filistinlilerin (devlet ilanı) tehdidi de aynı şekilde” diyen Ben-Eliezer, pinpon oyununa benzettiği karşılıklı açıklamaların kimseyi bir yere götürmeyeceğini de söyledi ve “Tek yol, tarafları müzakereler için karşı karşıya getirmektir” dedi. Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bağımsız bir Filistin devletinin tek taraflı ilanıyla ilgili alınacak bir kararın BM’den muhtemelen geçmeyeceği görüşünü ifade etti.

17.11.2009


 

NETANYAHU TEHDİT SAVURDU

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinliler’in tek taraflı atacakları adımlara, özellikle de bağımsız devlet ilanına karşı İsrail’in de tek taraflı adımlarla yanıt vereceğini söyledi.

Söz konusu açıklama, İsrail Başbakanı’nın, önceki gün Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat’ın dile getirdiği, Filistinlilerin BM Güvenlik Konseyi’nden bir Filistin Devleti’ni kabul etmesini isteme niyetleriyle ilgili ilk tepkisi oldu. Netanyahu, Kudüs’te sabah Forumu’nda yaptığı konuşmada, İsrail’in tam bir barış anlaşmasına yönelik görüşmeleri arzuladığını belirtti. İsrail Başbakanı, ülkesi ile Filistin Yönetimi arasında, görüşmelerden başka hiçbir alternatif bulunmadığını ifade edip, tek taraflı tutulacak bir yolun, daha önceki anlaşmalarla kurulmuş çerçeveyi dağıtacağını ve İsrail’in de kendi tek taraflı adımlarını atmasına yol açacağını kaydetti.

17.11.2009


 

Açlığın sebebi sömürü

BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Roma’da Dünya Gıda Güvenliği adı altında düzenlediği zirvenin açılışına Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benediktus da katıldı.

16. Benediktus, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, açlık sorunu ile nüfus artışı arasında bir bağlantı kurulamacağını savunarak, “Açlık, nüfus artışıyla ilgili bir konu değil. Yeryüzü, kendi sakinlerini besleyebilecek kaynaklara sahiptir” dedi. Papa, gıda ürünlerindeki fiyat artışının, zengin ülkelerin israfçılığının ve bencilliğinin dünyadaki açlık sorununun giderek artmasında önemli bir rol oynadığını kaydederek, “Sadece tüketimi merkeze alan gıda ve beslenme politikalarına son verilmelidir. Bu anlayış, gıdayı diğer metalarla aynı düzeye indirgeyerek spekülasyon yapılmasını beraberinde getirmektedir” diye konuştu. Zirveye katılan Libya lideri Muammer Kaddafi ise “Daha önceki zirvelerde verilen sözler fos çıktı. Sömürgeci ülkeler, kalkınmakta olan ülkelere tazminat ödemeli” dedi.

17.11.2009


 

Greenpeace’in yeni başkanı Afrika’dan

Greenpeace (Yeşil Barış) örgütünün başkanlığına, “apartheid”a karşı mücadele etmiş bir Güney Afrikalı seçildi.

Geçmişte yoksullukla mücadele ve insan hakları için küresel kampanyalar yürüten Kumi Naidoo, dün çevreci örgütün yeni icra müdürü olarak görevine başladı. Naidoo, yerkürenin tümü tehdit altında olduğu sürece diğer kalkınma meseleleriyle uğraşmanın anlam ifade etmediğine dikkati çekti.

17.11.2009


 

Abhazya Rusya’nın telefon koduna geçti

Gürcİstan’dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya’nın, Rusya’nın uluslararası telefon koduna geçtiği bildirildi.

Gürcistan’ın 995 olan uluslararası kodunun da yılbaşına kadar geçerli olacağı, 2010’dan itibaren ise Abhazya’daki sabit ve mobil hatların Rusya’nın kodu olan 7 ile aranacağı kaydedildi. Gürcistan yönetimi, uygulamanın tamamen yasadışı ve uluslararası kuralları ihlâl olduğunu açıkladı.

17.11.2009


 

Gürcüler de Afganistan bataklığına gidiyor

Gürcİstan’In Afganistan’daki çok uluslu güçte görev yapacak askerleri dün yola çıktı.

Gürcistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 2. Tugay 23. Taburdan bir bölük askerin Afganistan’daki NATO operasyonlarına katılmak üzere yola çıktığı bildirildi. Gürcü askerleri, Afganistan’da Fransız komutasında görev yapacak. Fransa’nın 3 binden fazla askeri Kabil’in kuzeyindeki bölgelerde görev yapıyor.

17.11.2009


 

Obama: Guantanamo’yı kapatacağım

ABD Başkanı Barack Obama’nın Guantanamo cezaevini kapamakta kararlı olduğu bildirildi.

CNN’e konuşan Obama’nın başdanışmanı David Axelrod, Obama’nın Guantanamo’yu 22 ocağa kadar kapamayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, “O tarihe belki yetiştiremeyiz, ama Guantanamo er geç kapatılacak. Bu yönde ciddî adımlar atılıyor” dedi. Axelrod, “Başkan, bu hedefe ulaşmanın önemli olduğunu düşünüyor, zira böylece tarihin bir sayfası kapanacak” diye konuştu. “Terör şüphelilerini” barındıran Guantanamo cezaevinde 215 tutsak kalıyor.

17.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.