17 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Kur’ân bülbülleri yarıştı, hiç kaybeden olmadı

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma ve Türkçe mealini etkili okuma yarışmasının Ordu ayağı yapıldı.

Kısa adı KAB Platformu olan ‘Kur’an’ın Anlamıyla Buluşmak Platformu’ tarafından tertip edilen yarışmanın Ordu ayağı Ordu Sosyal Gelişim Derneği (OSGED) tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ordu finaline, daha önceden yapılan elemeyi geçen 10 kişi katıldı. Önce Kur’an-ı Kerim, ardından mealinin okunduğu yarışmada Süleyman Şemsek Ordu il birincisi oldu. Şemsek, 4 Nisan 2010’da Trabzon’da yapılacak olan Karadeniz Bölge Yarışması’na Ordu’yu temsilen katılacak. Ordu Sosyal Gelişim Derneği (OSGED) Kurucu Başkanı Nurettin Odabaş ‘Oku’ ile başlayan Kur’an’ın okunmamasından duydukları üzüntü sebebiyle böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti. Odabaş, yapılan anket çalışmalarının, Türkiye’de insanların evlerinde büyük oranda Kur’an-ı Kerim bulunduğunu gösterdiğini, ancak çok az okunduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Kur’an-ı Kerim’i okuma, dinleme ve anlama kültürünü geliştirmek istediklerini aktaran Odabaş, “Gerçekten de kaybedeni olmayan bu yarışma güzel okuma üslubunu genç kuşaklara aktarmak, güzel okuyan yetenekleri ortaya çıkarmak, anlamı ile birlikte doğru ve güzel okumayı teşvik etmek ve ayetlerini gönüllere taşırken, okunan ilâhi kelamın içerdiği mesajları akıl ve düşünce dünyasına aktarmak gibi amaçlarla tertip edildi.” dedi. Türkiye genelinde bir çalışma yapıldığını aktaran Odabaş, anket sonuçlarına göre halkın yüzde 94’ünün evinde Kur’an-ı Kerim olduğu, yüzde 78’inin evinde meal olduğu, üçte birinin de Arapçasından Kur’an okumayı bildiğini, ancak sadece yüzde 5’inin düzenli olarak meal ya da tefsirlere başvurduğunun tespit edildiğini söyledi.

İZMİR

“Kur’an’ın Anlamıyla Buluşmak Platformu” tarafından Türkiye genelinde tertip edilen Kur’an-ı Kerim’i ve Meâlini Güzel Okuma Yarışması’nın İzmir finali Bornova Ali Rıza Güven Camii’nde yapıldı. Sabah namazının ardından başlayan yarışmaya vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Ali Rıza Güven Camii’nde 10 finalist birbirinden güzel tilâvetler sunarak izleyicilere Kur’an ziyafeti sundu. Yarışmada Abdullah Türk birinci, Abdullah Çay ikinci, Ahmet Yüksel üçüncü oldu.

AKSARAY

Aksaray Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED) tarafından organize edilen ‘Kur’an-ı Kerim ve Meâlini Güzel Okuma Yarışması’ il seçmeleri halka açık olarak düzenlendi. Tarihi Ulu Camide yapılan yarışmaya 15 ile 45 yaş arasında bulunan tüm vatandaşların katılabildiğini belirten yetkililer, dereceye giren yarışmacıların Aksaray’ı bölge yarışmasında temsil edeceğini ifade ettiler. İlk elemelerde Kur’anı Kerim ve meâlini en güzel şekilde okuyan 11 isim, daha sonra bir kere daha jüri önüne çıktılar. En güzel şekilde Kur’an’ı bir kere daha okuyan yarışmacılardan Kâzım Yalçın birinci olurken, Çapan Altındağ ikinci ve Ahmet Demirel üçüncü oldu. İç Anadolu Bölgesi için Ankara’ya gidecek bu 3 isim Aksaray’ı temsil edecek.

17.11.2009


 

Helsinki’de Mevlânâ etkinlikleri düzenlendi

Mevlana ve Anadolu Kültür Haftası etkinlikleri, Finlandiya Diyalog Derneği ve Caisa Kültür Merkezi tarafından Helsinki’de gerçekleştirildi.

Hafta boyunca süren etkinlikler, “Rumi ve Sufi” başlıklı belgeselle başladı. Ardından Anadolu kültürünü yansıtan vazo, fincan, cezve gibi süs eşyalarıyla birlikte, semazen kıyafetleri ve el işleri çalışmaları, sanatseverlere sunuldu. Ayrıca ebru ve hat sanatı uzmanı Mehmet Refii Kileci tarafından yapılan atölye çalışmalarında ebru ve hat sanatının nasıl icra edildiği, ney müziği eşliğinde gösterildi. Programda Klasik Türk Müziği sanatçısı Ahmet Gürsel Tırışkan, bir ney resitali sundu.

17.11.2009


 

Zeytinburnu’nda mevlevî ayini

ZEYTİNBURNU Kültür ve Sanat Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Klasik Türk Müziğinin, özellikle Tasavvuf Müziği ve Mehter Müziği’nin kendilerine has üslup ve icra özelliklerine sadık kalınarak ortaya konulmasını, tanıtılmasını sağlamak ve bu alanda araştırma ve incelemeler yapmak amacıyla kurulan İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’na ev sahipliği yapacak.

Topluluk, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde bugün saat 20.00’de izleyenlerin karşısına Mevlevi ayini ve Sema gösterisiyle çıkacak. Türk tasavvuf tarihinde sadece Türkiye topraklarında değil yeryüzünün farklı coğrafyalarında takipçileri bulunan Mevleviliğin tasavvufî dışa vurumu olan Mevlevi ayini ve Sema gösterisi, görsellik ve musiki barındıran formuyla izleyenlere huzur dolu dakikalar yaşatacak.

17.11.2009


 

Dizi yapımcılarını peşinden koşturan albüm

BAĞLAMA sanatçısı Ümit Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde çıkardığı enstrümantal albümü Parmaklarımın Ucunda’da yer alan eserleri, dizi yapımcılarını peşinden koşturuyor.

Sanatçı Ümit Yılmaz’ın “Anadolu ezgileriyle batı disiplinini birleştirdim” dediği “Parmaklarımın Ucunda” albümünde yer alan parçaları, dizi film projesi bulunan yapımcıları tarafından markaja alındı. Albümün çıktığı günden bu yana birçok yapımcının kapısını çaldığını söyleyen sanatçı, önümüzdeki günlerde eserlerinden bazılarını dizi müziği olarak kullanmayı düşündüğünü söyledi.

17.11.2009


 

Gemi maketleri damacanada

HOBİ olarak 18 yıl önce başladığı ahşap işçiliğinde birçok aşama kaydeden Ünsal Kurtuluş, 70 parçadan oluşturduğu orijinaline uygun gemi maketlerini 19 litrelik cam damacananın içine monte ediyor.

Ünsal Kurtuluş, 1990’lı yılların başında Karamürsel’de bir mağazada gördüğü tekneyle birlikte ahşap işlemeciliğine başladığını söyledi. Teknik resim ve torna tesviye bölümlerinde eğitim aldığını ifade eden Kurtuluş, ‘’Gördüğüm bu tekneyi ben de yapabilir miyim diye sordum kendime. Tabii zor bir süreçti. Bozdum, kırdım, sabrettim ve bugünlere geldim’’ dedi. Yaptığı maketleri görüp beğenenlerin sayısının artması üzerine maketleri, çekiciliğini artırmak için şişeye koymaya başladığını belirten Kurtuluş, ‘’Bu bir hobi oldu. Çok yönlü çalışıyorum artık. Yaklaşık 70 parçadan oluşturduğum orijinal geminin belli ölçekte küçültülmüş maketini 19 litrelik cam damacanaya yerleştiriyorum’’ diye konuştu.

17.11.2009


 

“Sufî Rock” konserleri devam ediyor

EZBER bozan tarzı ve eserleriyle tanınan ve Türkiye’de “Sufi Rock”ın isim babası olan Kağan Tayanç, canlı performans orkestrasıyla yarın saat 20:00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih Ali Emirî Kültür Merkezi’nde konser veriyor.

“Rock Mevlid” bestesiyle dikkatleri üzerine çeken sanatçı, konserde stüdyo çalışmalarını halen sürdürdüğü ikinci albümü “Ezber Bozan”dan ve ilk albümü “Yunus Gibi”den eserler sunacak. “Psychedelic rock”ın temsilcilerinden olan Pink Floyd’la, Yunus Emre ve Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerin şiirlerini “Sufi Rock” adı altında buluşturan Kağan Tayanç, Doğu’nun derinlikli sözleriyle Batı’nın etkin müzik tarzını birleştiren, müzikten köprüler kurmayı hedefliyor. Barışa, hoşgörüye, sevgiye açılan ve farklılıkları temel değerlerde birleştiren köprü, “Yunusî Sesler Konserleri” nin dördüncüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih Ali Emirî Kültür Merkezi’nde, yarın, ücretsiz olarak sunulacak.

17.11.2009


 

İpek Yolu’na özel sergiler

4. ULUSLARARASI Bursa İpek Yolu Film Festivali, Türk Sineması’na damgasını vurmuş filmlerin en özel karelerinden, film çekimlerinin yapıldığı platolara uzanan kapsamlı sergilere ev sahipliği yapıyor.

Zengin içeriğiyle Bursa’da renkli anlara adını yazdıran ‘4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ kapsamında hazırlanan ‘Saklı Cennetler’ ve ‘Doğal Mekanlar’ sergileri Tayyare Kültür Merkezi’nde; Lale Film Sinema Müzesi, Necip Sarıcı arşivinden derlenen ‘Film Setlerinden Kareler’ başlıklı fotoğraf sergisi ise Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde beğeniye sunuldu. Kültür A.Ş Genel Müdürü Rıfat Bakan ile Festival Yönetmeni Ali Çalışır ve sergilerde fotoğrafları bulunan sanatçılar, kurdele keserek sergilerin açılışını gerçekleştirdi. Sabit Buçinca Bölükemini’nin 32 eserinden oluşan ‘Saklı Cennetler’ sergisi ile Bölükemini ve Murat Aydınlılar, Nilay Kabal, Ahmet Barış Işıtan, Müberra Yenidünya, Hakan Aydın, Mesut Yıldız ve Abdullah Eker’in 35 fotoğrafının yer aldığı ‘Doğal Film Mekanları’ fotoğraf sergisi, Bursalı sanatseverler tarafından ilgiyle izlendi. Sergiler, Bursa’nın tarih, kültürel, mimari, estetik ve görsel açıdan etkileyici doğal güzelliklerini de gözler önüne serdi. Türk Sineması’nın 95. yılında, birbirinden değerli 95 fotoğrafın yer aldığı ‘Film Setlerinden Kareler’ başlıklı fotoğraf sergisi, Bursa’da bir ilke imza attı. Sergilerin festival süresince görülebileceği organizasyonda, Tayyare Kültür Merkezi küçük salonda gerçekleştirilen sinema kursları da kursiyerlere keyifli anlar yaşattı. Semir Aslanyürek ‘Yönetmenlik’, Sırrı Süreyya Önder ise ‘Senaryo’ dersi verdi.

17.11.2009


 

Karagöz-Hacivat’a sahip çıkılıyor

EGE Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) tarafından, UNESCO ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla düzenlenen ‘Karagöz Öğreniyorum’ projesi halka tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına katılan TDAE Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, çocukların kendi kültürleriyle yoğrularak büyümesi gerektiğini söyledi. Kitaplar ve çizgi filmlerle çocuklara ulaşacaklarını belirten Türkmen, “Yunanistan’da Karagöz’ü gördüm. İsimleri ‘Karagözis’ ve ‘Hacivatis’ olmuş. Biz sahip çıkmazsak başkaları çıkacak” dedi. Proje yöneticisi Prof. Dr. Metin Ekici ise Karagöz gölge oyununun tarihçesinden bahsetti. Ekici, “2010 Mayıs ayında, çocukların kendi yaptığı figürler ve hazırladıkları oyunları göstereceği bir sergi olacak. Genç kuşaklar, bu yola daha çok girmeli.” şeklinde konuştu. Proje kapsamında yapılacak çalışmaları anlatan Yrd. Doç. Dr. Pınar Fedakar da çocukların sürece dahil olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Fedakar, şöyle dedi: “Uygulamalı sunumlar, tanıtımlar ve üretimler olacak. Hem çocuklarımız kültürümüzü öğrenecek hem de kültürümüz kaybolmayacak.”

17.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.