19 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

GDO’nun etkisi sonra belli olur

GDO ile ilgili olarak bugüne değin insan sağlığına ilişkin birçok spekülasyon yapıldığına dikkati çeken Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gök, ‘’Ancak GDO’lu bir ürünün ekilmesi durumunda değişen genin kendisini bulunduğu ortamda istemediği şart ve zararlılara karşı nasıl savunacağına, o ortamın mikrobiyel ekolojisini tehdit edebilecek ne gibi salgılar üretebileceğine dair henüz elimizde bilimsel veriler bulunmamaktadır’’ dedi.

Prof. Dr. Gök, GDO’lu ürünlerle ilgili en önemli konunun insan sağlığına etkileri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: ‘’Bu konuda Çernobil olayını hatırlamakta yarar vardır. Çernobil olayını müteakip dönemin bakanı televizyonlarda, kamu önünde ‘radyasyonlu çay zarar vermez’ diyerek çay içmiştir. Bilim insanları o zamanlar söz konusu etkinin ortaya çıkmasının 15-20 yıl gibi bir zaman alabileceğini belirtmişlerdi. Nitekim günümüzde radyasyondan etkilenen Karadeniz Bölgesi’nde ilgili hastalığın ne denli yaygın olduğu görülmektedir.’’

Prof. Dr. Gök, GDO’lu ürünlerin muhtemel etkisinin de 5-10 yıl gibi kısa sürede görülmesini beklemenin iyimserlik olacağını, bazı etkilerin nesiller sonra ortaya çıkabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘’Alınan ürünün insan organlarına muhtemel etkilerinin ortaya çıkması bile Çernobil olayında olduğu gibi 20-30 yılı alabilir. O bakımdan, yönetmelikle izin verilen binde dokuzluk bir karışım değerini ‘eseri’ (çok az miktar) kabul etmek çok yanıltıcı olabilir. Bir maddenin karışımda eseri sayılıp sayılmayacağı, o maddenin muhtemel zarar derecesi ile ölçülür. Dolayısıyla binde 9’luk bir oranı Fransa binde 1’e çekmeye çalışıyor. Biz ise binde 9’u normal karşılıyor ve altındaki seviyenin zarar vermeyeceği gibi bir duyguya kapılıyoruz. Bu çok yanıltıcı olabilir.’’

Türkiye gibi bir tarım ülkesinin GDO’lu ürün ekimi, işlenmesi veya pazarlanmasında herhangi bir şekilde yer almaya ihtiyacı olmadığını savunan Prof. Dr. Gök, ‘’Bunun yerine yerli gen kaynaklarımızın korunmasına, geliştirilmesine, ıslâh çalışmalarına, yerli tohumculuk sektörünün oluşturulmasına çalışılmalıdır. Bu bakımdan GDO’lu ürünlerle ilgili çıkan yönetmelik bunların Türkiye’ye girişini düzenlemeye değil, engellemeye yönelik olmalıydı’’ diye konuştu.

ÇERNOBİLDE OLDUĞU GİBİ 20-30 YILI ALABİLİR

Prof. Dr. Gök, “Alınan ürünün insan organlarına muhtemel etkilerinin ortaya çıkması bile Çernobil olayında olduğu gibi 20-30 yılı alabilir. O bakımdan, yönetmelikle izin verilen binde dokuzluk bir karışım değerini ‘eseri’ (çok az miktar) kabul etmek çok yanıltıcı olabilir. Bir maddenin karışımda eseri sayılıp sayılmayacağı, o maddenin muhtemel zarar derecesi ile ölçülür. Dolayısıyla binde 9’luk bir oranı Fransa binde 1’e çekmeye çalışıyor. Biz ise binde 9’u normal karşılıyor ve altındaki seviyenin zarar vermeyeceği gibi bir duyguya kapılıyoruz. Bu çok yanıltıcı olabilir” dedi.

19.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Darbe planı suç değil”miş

  BU DEĞİŞİKLİKLER ÖRTBAS VE SANSÜR GETİRİR

  Memurlar Meclise yürüdü

  Eksenimiz Ankara ekseni

  3. ihbar mektubu savcılığa ulaşmadı

  Genelkurmay: Üçüncü ihbar mektubu sahte

  CHP’den Atalay’a metrobüs zammı sorusu

  Öymen ve CHP’ye suç duyurusu

  ALEVÎ KÜLTÜR DERNEKLERİ ÖYMEN’İ İSTİFAYA ÇAĞIRDI

  “Yeni Eğitimciler”, eğitime küresel eksenden bakacak

  Çiçek’in suç duyurusu işlemden kaldırıldı

  Yeni pasaport ve kimlik 2010 yılında

  SHP: ONUR ÖYMEN CHP’NİN FİKRİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR

  İŞSİZLER, FONDAN YARARLANAMIYOR

  Merkez’den faiz indirimi beklentisi

  TOKİ kredileri, yüzde 21 arttı

  Yolsuzlukta 3 sıra geriledik

  Cansuyu kredisine, 13 günde 57 bin başvuru

  Bayramda, otoyol ve köprüler ücretsiz

  GDO’nun etkisi sonra belli olur

  Üniversitede güneşten elektrik projesi

  20 Kasım’da sigaray bırakın

  Sınırı bavulda geçmeye çalıştı

  Sanal âlemde telif hakkı güvencesi

  İnternette, sibernetik silâhlanma tehlikesi

  Dürüstlüğüyle örnek oldu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.