22 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Röportaj

MUSTAFA GÖKMEN

Hedef, kardeşliği perçinlemek

İHH İnsanî Yardım Vakfı Başkanı Avukat Bülent Yıldırım, Kurban Bayramı öncesi vakfın hizmetleriyle ilgili Yeni Asya’nın sorularını cevaplandırdı.

Bülent Yıldırım, dünyada savaş ve kriz bölgeleri başta olmak üzere afetlerin yaşandığı 120 ülke ve bölgelerde vakıf olarak muhtaçlara yardım ulaştırdıklarını ifade etti. İhtiyaç sahibi Müslümanlara bayram sevinci yaşatmak için çalıştıklarını belirten Yıldırım, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir memleketler ile Müslümanların azınlık durumda bulundukları yerlere de Türkiye’den yardım köprüsü kurduklarını ifade etti. Sizleri ‘kurban’ merkezli sohbetimizle başbaşa bırakıyoruz.

Bildiğimiz kadarıyla vakıf olarak 18 yıldır kurban çalışması yapıyorsunuz. Kurban çalışmaları İHH için neden önemli?

Kurban, dinî bir vecibe olarak Hz. İbrahim’den günümüze kadar Allah’a yakınlaşma fırsatı olan ibadetlerden biridir. İHH’nın kurban çalışmasından muradı, kişiyi Rabbi’ne yaklaştıran bu ibadetin yerine getirilmesine vesile olmak. Allah’ın rızasına ermek ve Kurban Bayramı’nın ruhuna uygun bir şekilde idrak edilmesine aracılık etmektir. Bu vesile ile Müslüman toplumlar arasında yakınlaşma, paylaşım ve kardeşlik bilincinin arttırılması hedeflenmekte. Sadece kendi ülkemizde değil tüm dünyadaki ihtiyaç sahibi Müslümanlara bayram sevinci yaşatmak istenmektedir. Ayrıca gidilen bölgelerdeki Müslümanların içinde bulunduğu sıkıntıları yerinde görüp Türkiye kamuoyunun gündemine getirerek, o sorunların çözümü için yıl boyu projeler hazırlamaktır.

İHH kurban bölgelerini tesbit ederken nelere

dikkat ediyor?

Kurban bölgelerinin tesbit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumda bulundukları ülke ve bölgeler. Bu bölgelere öncelik veriyoruz.

Bu sene Türkiye’de kurban fiyatları cep yakacak gibi. Siz vakıf olarak kurban fiyatlarını nasıl belirliyorsunuz?

Kurban fiyatları tahmin edilebileceği gibi dünyanın her yerinde farklılıklar göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan daha düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelerde kurban bağışları artacağı ve fiyatların yüksek olan yerlere ise kurban bağışları azalacağı düşünüldüğünden İHH, stratejik olarak tüm bölgelerden kurban fiyatlarını alıp, ortalama bir fiyat belirlemektir. Tek fiyat uygulamak, fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmaları engelleyeceği gibi, her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeye de imkân sağlamaktadır. Böylece dünyanın her yerinde kurban satın alınabilmektedir. Acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde kurban fiyatının yüksek olmasından dolayı bağış almayacak ya da çok az alacak bir çok bölgeye bu sayede ihtiyaçları oranında kurban gönderilebilmektedir.

Vakfınızda kurban kesimi için gerekli olan vekâlet konusu nasıl gerçekleşiyor?

Kurban kestirmek isteyen mükellefler, kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini İHH İnsanî Yardım Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekâlet meselesinde de önemli olan kişinin niyetidir. Siz niyetinizde gönüllü olarak kurbanınızı kestirmek üzere İHH’ya verdiğinizde vekâletinizi de vermiş sayıldığınızdan ayrıca bunu sözle ifade etme şartı aranmamaktadır.

Vakfınıza kurban bağışları hangi yollarla

yapılabiliyor?

Kurban bağışları bizzat İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezine gelinerek elden (nakit ya da kredi kartı ile) yapılabilir. İnternet sitemizde duyurduğumuz hesap numaralarından birine havale yapılabilir. (Havale yapılırken kurban sonrasında bağışçılara geri bildirimde bulunabilmek için telefon ve adres bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hayırseverlerin havalelerini yaparken telefon ve adres bilgilerini vermeleri gerekmektedir.) Posta çeki hesabı vasıtasıyla yapılabilir. www.ihh.org.tr adresinden online olarak kredi kartı ile bağış yapılabilir. 0212 631 21 21 numaralı telefondan 24 saat boyunca tele bağış yöntemiyle bağış yapılabilir.

Bayrama yönelik kurban dışında ne tür

faaliyetleriniz oluyor?

2009 Yılı Kurban Organizasyonu’muzla yetimlerimizin de yanındayız. Dünyada ve Türkiye’de “Sponsor Aile Sistemi” ile 15.000’in üzerinde yetimin bakımını üstlenen İHH, kurban döneminde de gittiği ülke ve bölgelerde yetimleri yalnız bırakmayarak onları kendi ayakları üzerinde durabilecekleri zamana kadar hayır sahiplerinin yardımlarıyla destekliyor. Bu bayram da İHH İnsani Yardım Vakfı, bayramlık elbise, ayakkabı ve eğitim yardımları ile yetimlere destek olacak. Bir çocuğun bayramlık bedeli 50 TL’dir. Bu konuda bağış yapmak isteyen hayırsever vatandaşlarımız vakfımızla irtibata geçebilirler.

[email protected]

MUSTAFA GÖKMEN

22.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (16.11.2009) - PERŞEMBE GECELERİ KİLİSEDE EZAN OKUNUYOR

  (09.11.2009) - PKK'nın silâh bırakması, Türk ırkçılığı için felâkettir

  (05.11.2009) - İlahiyatçılar Risâle-i Nur’a daha fazla sahip çıkmalı

  (04.11.2009) - Risâle-i Nur okuduğum için imam hatip lisesinden uzaklaştırıldım

  (02.11.2009) - Uzlaşma teslimiyete dönüşmesin

  (26.10.2009) - TÜRKİYE’DE ÇEKİRDEK ÇATLAMIŞTIR

  (19.10.2009) - BEDİÜZZAMAN’IN KUŞATICI BİR VİZYONU VAR

  (17.10.2009) - Bilinçaltımız Kur’ân’a göre programlanmış

  (13.10.2009) - SAİD NURSî TOPLUMSAL BARIŞI TEMSİL EDİYOR

  (08.10.2009) - GÖLCÜK’TE İKAMET EDEN 40 YILLIK OKUYUCUMUZ İSMAİL KELEŞ:

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: yemek tarifleri- Risale Çocuk- yemek tarifleri - Risale-i Nur- Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yemek Tarifleri - Makdis