05 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kİlİse kan kaybedİyor, Müslümanlar artIyor

İsveç Devlet Luteran Kiliseleri (Svenska Kyrkan) kan kaybediyor. Ülkedeki en büyük dini otorite olan Luteran Kilisesi’nin üye sayısı hızlı bir şekilde azalırken, Roman ve Ortodoks Kiliselerinin üye sayısında artış yaşanıyor.

İsveç’te sayıları artan diğer din mensupları ise Müslümanlar.

2008 yılı Kasım ile 2009 yılı Ekim ayları arasında Luteran Kiliselerine üye olan 6.8 milyon kişiden yaklaşık 72 bini ayrılmak için başvuruda bulundu. Bu rakam, bir önceki yıl 50 bin civarındaydı. İsveç Devlet Kiliseleri sözcüsü Henrik Pederby, üye sayılarının azalmasındaki sebeplerin ne olduğunu tespit edemediklerini belirtti. Daha önceleri düşüşün yok denecek kadar az olduğunu ve 2004 senesinde neredeyse hiç üye kaybı yaşamadıklarını kaydeden Pederby, “Son senelerde yine çok ayrılan olmaya başladı. Ekonomik sebeplerden dolayı insanlar kilisemizden ayrılıyor olabilir.” şeklinde konuştu. İsveç Devlet Kilisesi’ne üye olanların yıllık gelirlerinden yaklaşık yüzde 1’i ‘kilise vergisi’ olarak kesiliyor. Bu durum, kiliseden ayrılmalardaki en büyük sebeplerden biri olarak gösteriliyor. 2008 yılında toplam nüfusun yüzde 73’ü olan 6 milyon 800 bin İsveçlinin resmi olarak Devlet Kilisesi’ne üyeliği bulunuyordu. 2009 yılında yüzde 1’lik kayıp gerçekleşerek bu oran yüzde 72’ye inmiş oldu. İstatistik Kurumu’nun verilerine göre haftalık kilise ayinlerine katılım oranı ise ortalama yüzde 3 olarak gerçekleşiyor.

Öte yandan ülkedeki diğer inanç cemiyetlerine ilgi artıyor. Devlet İnanç Cemiyetleri Destekleme Komisyonu’nun (SST) yaptığı araştırmaya göre, Devlet Kilise’sine bağlı olmayan 761 bin 538 kişi bulunuyor. Dağılımı tam olarak bilinmemekle birlikte, bu kişilerin çoğunluğunu Müslümanlar ile Roman ve Katolik kilisesi üyeleri oluşturuyor.

05.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kİlİse kan kaybedİyor, Müslümanlar artIyor

  ‘Başörtüsü yasağı’ istifa getirdi

  NATO’DAN AFGANİSTAN’A EK ASKER ÇIKTI

  Afganistan, Obama’nın Vietnam’ı olacak!

  El Kaide Müslümanları öldürüyor!

  Pakistan’da camiye saldırı

  İran’dan Hizbullah ve Hamas’a açık destek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl