09 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

BAĞDAT’TA KANLI GÜN

IRAKLI hastane ve güvenlik kaynakları, Bağdat’ın 5 ayrı bölgesinde bomba yüklü 4 araç ve bir intihar eylemcisiyle düzenlenen saldırılarda 127 kişinin öldüğünü, 450 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Yerel saatle 10.25 ile 10.30’da meydana gelen saldırılardan ilkinin, İçişleri ile Çalışma Bakanlıklarının yakınında, diğer saldırıların Mansur bölgesinde bulunan Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun önünde, Kahire semtindeki Nida camisinin önünde, Şorca bölgesindeki Kışla’da meydana geldiği ve bu saldırılarda bomba yüklü 4 aracın kullanıldığı, Dovra semtindeki saldırının ise beline patlayıcı bağlamış bir intihar eylemcisinin üzerindeki patlayıcıları bir polis devriyesinde patlatması sonucu meydana geldiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ölü sayısının artabileceğinden endişe ettiklerini ifade etti. Öte yandan güvenlik kaynakları, saldırılarda, C4 patlayıcı türünün kullanıldığını söyledi. Saldırıların meydana geldiği bölgelere giden tüm yolların yanı sıra Dicle nehri üzerindeki El Ahrar, Sinek ve Cumhuriye köprüleri trafiğe kapatıldı.

Sözkonusu saldırı son zamanlarda Irak’ta düzenlenen en kanlı saldırılardan biri oldu. Irak’a 2003’te düzenlenen uluslararası askeri müdahaleden beri düzenlenen en kanlı saldırılar ise şöyle:

29 Ağustos: Kutsal kent Necef’teki İmam Ali türbesinin önünde düzenlenen saldırıda en az 83 kişi öldü. Saldırıda, Irak İslam Devrim Yüksek Konseyi Başkanı Ayetullah Muhammed Bekr El Hekim de yaşamını yitirdi.

-2004-

1 Şubat: Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de bulunan Kürt partilerinin genel merkezlerine yönelik saldırılarda 105 kişi öldü.

2 Mart: Irak’ın orta kesimlerindeki kutsal Kerbela kenti ile başkent Bağdat’ta eş zamanlı bir dizi saldırıda 170’ten fazla kişi öldü, 550 kişi yaralandı.

24 Haziran: Ülkedeki Sünnilerin yoğun yaşadığı yerlerde polise yönelik saldırı ve şiddet olaylarında 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.

28 Şubat: Bağdat’ın güneyindeki Hille’de düzenlenen ve El Kaide tarafından üstlenilen intihar saldırısında 118 kişi öldü.

11 Mayıs: Irak’ın kuzeyindeki Tikrit ve Huveyce’de düzenlenen ve El Kaide’ye bağlı Ensar Essünne tarafından üstlenilen saldırılarda 84 kişi öldü.

16 Temmuz: Bağdat’ın güneyindeki bir intihar saldırısında en az 83 kişi hayatını kaybetti.

14 Eylül: Bağdat’ta El Kaide’nin üstlendiği, Şiilere yönelik saldırılarda en az 128 kişi öldü

29 Eylül: Bağdat’ın kuzeyindeki Balad kentinde Ebu Musab El Zerkavi tarafından üstlenilen üçlü saldırıda 99 kişi öldü.

5 Ocak: Kerbela’daki intihar saldırısında 44, Ramadi’de polise yönelik saldırıda 67 kişi öldü.

7 Nisan: Bağdat’ta bir Şii camisine yönelik saldırıda 90 kişi öldü.

23 Kasım: Bağdat’ta Şiilerin yoğun yaşadığı Sadr mahallesindeki saldırıda en az 202 kişi öldü, 256 kişi yaralandı.

22 Ocak: Bağdat’ta bomba yüklü bir araçla düzenlenen çifte saldırıda 88 kişi hayatını kaybetti.

3 Şubat: Bağdat’ta bir pazar yerine bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 130 kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

6 Mart: Bağdat’ın güneyindeki Hille yakınlarında hacı adaylarını hedef alan saldırıda 117 Şii öldü.

27 Mart: Kuzeydeki Tel Afer kentinde Şiilere karşı düzenlenen saldırılarda 152 kişi öldü, 347 kişi yaralandı.

18 Nisan: Bağdat’taki bir pazarda bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi en az 140 kişi öldü.

19 Haziran: Bağdat’ta bir Şii cami yakınlarında bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 87 kişi öldü, 242 kişi yaralandı.

7 Temmuz: Kuzeydeki Emerli’de bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda en az 140 kişi hayatını kaybetti.

16 Temmuz: Kerkük’te bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 84 kişi öldü, 185 kişi yaralandı.

14 Ağustos: Ninova vilayetindeki bir Kürt aşiretine yönelik saldırıda bomba yüklü kamyonla düzenlenen 4 saldırı, 400’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlandı.

1 Şubat: Bağdat’ta kadın intihar bombacıları tarafından pazar yerlerine düzenlenen saldırılarda 98 kişi öldü, 208 kişi yaralandı.

23 Nisan: Biri Bakuba yakınlarında 3 intihar saldırısında en az 84 kişi öldü. Ölenler arasında İranlı hacı adayları da bulunuyordu.

21 Haziran: Kerkük’e 30 kilometre uzaklıktaki Taza’da bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 72 kişi öldü, 200’den fazla kişi yaralandı.

19 Ağustos: Bağdat’ta Dışişleri ve Maliye bakanlıklarını hedef alan bir dizi patlamada 106 kişi öldü, 600 kadar kişi yaralandı.

25 Ekim: Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 153 kişi hayatını kaybetti. El Kaide örgütünün Irak kolu tarafından üstlenilen saldırıda 500’den fazla kişi de yaralandı.

8 Aralık: Bağdat’ta hemen hemen eş zamanlı 5 saldırıda en az 112 kişi öldü, 207 kişi yaralandı.

09.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BAĞDAT’TA KANLI GÜN

  Afganistan’da sivil katliâmı

  Pakistan’da patlama üstüne patlama

  “İsviçre zarar görürse, biz zarar görürüz”

  “İslamofobi popüler bir spor haline geldi”

  Taksiciden al haberi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl