11 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Birinci iş yeni anayasa

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi için demokrasinin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade ederek, “Birinci yapılması gereken iş; Türkiye’de 72 milyonun mutabakat sözleşmesi olan yeni bir anayasanın yazılmasıdır’’ dedi.

Birinci iş yeni anayasa

Türkİye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi için demokrasinin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Birinci yapılması gereken iş; Türkiye’de 72 milyonun mutabakat sözleşmesi olan yeni bir anayasanın yazılmasına ihtiyaç vardır’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) ‘’Ekonomiye Değer Katanlar 2009 Ödül Töreni’’nde yaptığı konuşmada, güçlü ekonomi için demokrasinin kalitesinin yukarıda olması ya da kalitesi yüksek bir demokrasi için güçlü bir ekonominin gerekli olduğunu söyledi. Türkiye’de ‘’maalesef’’ ikisinde de sıkıntı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘’Ancak, bugünkü mevcuda göre buraya geldik. Bundan sonra hep beraber toplum olarak odaklanmamız gereken şey; Türkiye’nin yapısal reformlar yapıyor olması. Birinci yapılması gereken iş; Türkiye’de 72 milyonun mutabakat sözleşmesi olan yeni bir anayasanın yazılması. Bunu yapamazsak ondan sonra yapılacak her şey eksik kalır, açık söylüyorum’’ diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, mevcut Anayasa’nın, yapıldığı dönemdeki ekonomik anlayışa göre yazıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ‘’O günkü ekonomik anlayış neydi? Ülkelerin kalkınması devlet ve özel sektör eliyle olur. Yüzde 50, yüzde 50. Biz de bunu benimsemiştik. Anayasamız da bunu içeriyor. Peki, biz bu Anayasa’yı kabul ettikten 8 sene sonra ne değişti dünyada? Bütün dünya ülkeleri bir şeyi anladı ki ülkelerin kalkınması ancak özel sektör eliyle olur. Devletin girdiği yerde ekonominin kalkınması olmaz, tam tersine ekonomiye yük olur. Nerede gördük bunu? Sovyetler Birliği’nde gördük. Hem teknolojik olarak hem askerî güç olarak dünyanın süper gücü, özel sektör olmadığı için bir tane kurşun atılmadan yıkıldı gitti. Peki bizim Anayasamız özel sektör eliyle kalkınmayı öngörüyor mu? Yok. Diyor ki ‘kalkınma devlet ve özel sektör eliyle olur.’ Şimdi ben nasıl koşacağım o zaman? Anayasa’nın ilk 4 maddesini koruyarak, diğer maddelerin yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun Türkiye’nin önünü açacağını ifade etti.

“HESAP VEREBİLECEKSİN Kİ HESAP

SORABİLESİN”

HİsarcIklIoğlu, Siyasî Partiler ve Seçim kanunlarının da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi: ‘’Milletin vekilinin, millete hesap veriyor olması lâzım. Sen kendi vekilini seçemiyorsan, o zaman kendi vekiline hesap soramazsın açık söyleyeyim, ama hepimiz de kusuru hep vekillerimizde ararız, hiç sisteme bakmayız. Dönüp sisteme bakın. Sistem, halkla vekili arasındaki bağlantıyı kuruyor. Halkla vekili arasındaki bağlantıyı güçlendirirsen işte o zaman vekil sana hesap verir.’’ Türkiye’de kayıt dışı ekonominin de dengeleri sarstığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘’Hesap verebileceksin ki hesap sorabilesin. Hesap sormak için taşeron arıyoruz. Demokrasinin kalitesinden nasıl bahsedeceksiniz bu kayıt dışılık varken? Bahsedemezsiniz, ancak sistemi düzeltmeden kayıt dışı ekonomiyi de düzeltemezsiniz’’ dedi.

11.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DANIŞTAY’DAN YÖK’E RED

  SON ÖRNEK, DANIŞTAY'IN KATSAYI KARARI

  YUSUF ZİYA ÖZCAN: İTİRAZIMIZI TEKRAR DÜZENLEYİP 17 ARALIK’TA İLÂN EDECEĞİZ

  Gün, birlik ve beraberlik günü

  Taş atan çocuklara yuva yolu göründü

  Demokratikleşme Türkiye için elzem

  Gazeteci Baransu’dan Jandarma’ya suç duyurusu

  9 terörist teslim oldu

  Ergin: Yargı sürecini etkilemek doğru değil

  Birinci iş yeni anayasa

  Roman Çalıştay’ı yapıldı

  Levent Bektaş’a “Kafes” sorgusu

  Dışişleri: Nabi Şensoy merkeze alındı

  Kan verenlere eğitim desteği

  Filistin konvoyu İtalya’da

  Deniz Feneri, okullarına bir yenisini daha ekledi

  Asım Köksal anılacak

  150 eve yıkım tebligatı

  Türk hackerları genç

  GELİRLERİ DÜŞÜK

  Hindistan’da kaplan nüfusu azalıyor

  Avustralya’nın güneyinde dev buz dağı bulundu

  Çin’de sarımsak altın kadar değerli

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl