22 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Durum sanılandan kötü

İngİltere’nİn Bristol Üniversitesi’nden Daniel Lunt ve ekibinin yaptığı, 6 Aralıkta yayımlanan araştırma, tarihin Pliosen döneminde atmosferdeki karbondioksit oranı daha fazlayken sıcaklığın bugünkünden 3-5 derece daha yüksek olduğunu göstermişti.

Yale ve Hong-Kong üniversitelerinden jeologlar ile Kaliforniya Üniversitesi’nden okyanus bilimcilerin “Nature Geoscience” dergisinin internet sitesinde yayımlanan araştırma da benzer sonuçları ortaya koydu. Yale Üniversitesi’nden Mark Pagani ve ekibi, okyanusların dibindeki çökelti örneklerini inceledi ve atmosferdeki nispeten düşük orandaki karbondioksitin Pliosen dönemde sıcaklığın önemli oranda artmasına sebep olduğunu gördü. Bilim adamlarına göre, o dönemde sıcaklık, bugünkünden 2-3 derece fazlayken, atmosferdeki karbondioksit oranı 365-415 ppm (parçacık/milyon) yani mevcut oran olan 386 ppmye yakındı. Pagani, “bu araştırma ve diğer bazı araştırmaların, ısınmanın atmosferdeki karbondioksit oranından siyasetçilerin sandığından daha fazla etkilendiğini gösterdiğini belirterek, “geleceğin geçmişten farklı olacağını gösteren bir delil olmadığı için karbondioksitin mevcut oranda kalmasına çalışılsa da sürekli sıcaklık artışını beklemek gerektiğini” ifade etti.

ASİT, OKYANUSLARI “CEHENNEME ÇEVİRİYOR”

Karbondİoksİt oranının artmasının yol açtığı asitleşmenin, okyanusları “daha da gürültülü” hâle getirdiği, bu durumun deniz memelilerini rahatsız ettiği bildirildi. “Nature Geoscience” dergisinde yayımlanan, Havai Üniversitesi’nden Tatiana Ilyina ve Richard Zeebe ile Monterrey Koyu Akvaryum Araştırma Enstitüsü’nden Peter Brewer’in yaptığı araştırma, magnezyum sülfat, borik asit, karbon iyonları gibi bazı kimyasalların okyanusların asitleşmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, ticarî ya da denizde petrol arama çalışmalarında kullanılan gemiler, askerî sonar sistemleri gibi etkenlerin okyanuslarda yüksek frekansa yol açtığına, bunun da balinaların toplu halde karaya vurmasına ya da yunuslarda geçici sağırlığa sebep olabileceğine dikkati çektiler. Seslerin daha asitli suda daha iyi yayılmasından dolayı, bazı hayvanların daha uzak mesafeden iletişim kurabileceğini, bu durumun sonuçlarının ise henüz bilinmediği vurgulandı. Kısa süre önce yapılan bir araştırma da, güneş ışığının ulaşamadığı çok derin sularda memelilerin ‘’sese göre hareket ettiklerini’’, birbirleriyle haberleşmek, tehlikeyi anlamak ve avlanmak için bu hayvanların birçok ses çıkarıp duyduklarını, deniz memelilerinin, gürültünün çok yüksek olduğu bölgeleri terk ettiğini, insan faaliyetlerinin bu hayvanların hayat alanlarını ele geçirdiğini göstermişti.

22.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ankara bu hoşgörüden uzak

  ÇOĞU DENİZCİ ALBAY VE YARBAYLAR

  Son şahitlerden Ayhan Duruer vefat etti

  İşsizlik il il açıklanacak

  Vize uygulamasının mazereti kalmadı

  Erdoğan, bugün Suriye’ye gidecek

  Hazine’nin alacağı 28,4 milyar liraya ulaştı

  Arınç’a suikast mi yapacaklardı?

  Denetlenen 3,5 milyon araçtan 57 binine ceza

  4 yılda 121 fasıl

  Türkiye çok karmaşık bir ülke

  PKK’nın tasfiyesi için somut kararlar alındı

  Emniyet müdür yardımcısı tutuklandı

  Çek suçluları tahliyeye hazırlanıyor

  Kurban bağışı yolsuzluğunda 60 gözaltı

  SP: Açılım ayrışma konusu oldu

  Ağlayan bebek ailesini kurtardı

  Evin üzerine kaya düştü

  Bu da bisikletli eğitim modeli

  Okullar engelsiz olacak

  Aşırı yağışlar barajlara yaradı

  Üniversite sınavlarının tarihleri değişmeyecek

  Pamuk tarlası, balık havzası oldu

  Küçük Ayşe, ameliyat sonrası okullu oldu

  Çanakkale Boğazında lüfer azaldı

  Şüpheli poşetten mercimek çıktı

  İşsizlik ‘korsan berberliği’ arttırıyor

  Tunca Nehri taştı

  Avatar, 232 milyon dolar hasılat yaptı

  Durum sanılandan kötü

  Dünyanın en uzun şelâlesinin adı değişti

  UUİ’ye üç astronot gönderildi

  Atom çarpıştırıcı asıl görevine hazır

  Titan’a gemi indirme teklifi

  İsrail’de alkol yasağı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl