27 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İslâm Güvenlik Konseyi çağrısı

İslâm Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “İslâm ülkeleri arasında barış ve güvenlik konseyi kuralım” çağrısında bulunarak, bu konseyin kurulmasıyla birlikte anlaşmazlıkların daha kolay çözüleceğini bildirdi.

İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, üye ülkelere, teşkilât bünyesinde bir “barış ve güvenlik konseyi” kurulması çağrısında bulundu. İKT tarafından yapılan resmî açıklamada, İKT bünyesinde böyle bir konseyin kurulmasıyla birlikte, İslâm ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların çözülebilmesi için daha önce oluşturulan İslâm Adalet Divanının harekete geçirilmesi gerektiği belirtildi.

İhsanoğlu, üye ülkeler arasında barış ve istikrarın sağlanabilmesi için kolektif bir mekanizmanın kurulması gerektiğini, anlaşmazlıkların çözülebilmesi için yoğun çaba gösterildiğini bildirdi. Genel Sekreter İhsanoğlu, Cidde’deki İKT merkezinde hükümetler arası uzman gruplar toplantısında yaptığı konuşmada, İKT’nin gelecekteki güvenlik rolü üzerinde de durdu.

İKT’nin Irak ve Filistin çatışmalarında aktif rol oynadığına işaret eden İhsanoğlu, üye ülkelerin askerlerinin çatışma bölgelerindeki BM güvenlik güçlerinde görev almış olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DÜŞÜNCE KURULUŞLARI İSTANBUL’DA

TOPLANIYOR

İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) üyesi ülkelerin düşünce kuruluşları, ‘’Barış Medeniyeti ve İşbirliği’’ ana temasıyla İstanbul’da düzenlenen ‘’İslâm Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’’nda bir araya gelecek. Alınan bilgiye göre, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından 28-30 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan ‘’İslâm Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’’, 40’ın üzerinde ülkeden düşünce kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek. Üç gün sürecek forumun ilk 2 günündeki 7 oturumda ‘’Barış Medeniyeti ve İKT’nin Yeni Vizyonu’’, ‘’İslâm Ülkelerinde Güvenlik Sorunları, Ortak Güvenlik Politikaları ve Perspektifler’’, ‘’11 Eylül Sonrası İslamofobi ve İslâm Dünyası-Batı İlişkileri’’, ‘’İslâm Dünyasında Çatışma Çözümü ve Barış İnşa Süreci’’, ‘’İKT Üyesi Ülkelerde Demokrasi, İyi Yönetişim, İnsan Hakları ve Yeni Güvenlik Yaklaşımları’’ ile ‘’Kamu Diplomasisi Perspektifinde İslâm ülkeleri Düşünce Kuruluşları Arasında İşbirliği ve Kurumsallaşma’’ gibi konular masaya yatırılacak. Dünya ile birlikte İslâm ülkelerinde de siyasî, sosyokültürel ve iktisadî anlamda ciddî değişim ve etkileşimlerin yaşandığını ifade eden TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, 21. Yüzyılda İslâm ülkelerinin pek çok problemle karşı karşıya olduklarını, bu problemlerin çözümünün ise başta hoşgörü ve ılımlılığın teşviki, modernleşme, eğitim, bilim ve teknoloji olmak üzere her alanda reformların yapılması, ticaretin geliştirilmesi, iyi yönetişim anlayışının yaygınlaştırılması, insan haklarının yaygınlaştırılması ve İslâm’ın öngördüğü aile yapısının korunmasına bağlı olduğunu vurguladı.

27.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İslâm Güvenlik Konseyi çağrısı

  Çiftçi eylemleri komşuyu sarsıyor

  Bağdat Adlî Tıp Enstitüsü yıkıldı

  Kıbrıs’ta müzakerelerin ikinci turu devam ediyor

  Abhaz çocukları Gürcü okulunda

  NATO Genel Sekreter Yardımcılığına Türk aday

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl