01 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Deprem hırsızları çocukları kaçırmış

Haiti’de, 2 aylık ile 12 yaş arasındaki 31 çocuğu kaçırdıklarından şüphelenilen 10 Amerikan vatandaşının önceki gün yakalandığı bildirildi. Bunun evlât edinme değil, bir kaçırma eylemi olduğunu kaydeden Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Yves Christallin, bir çocuğun evlât edinilerek ülke dışına götürülebilmesi için ilgili kurumdan izin gerektiğini ifade etti. Amerikalıların adalete teslim edildiği ve olayla ilgili soruşturma açıldığı kaydedilirken, çocukların ise Port-au-Prince’in kuzeyindeki bir barınma merkezine götürüldükleri belirtildi.

Haiti’de çocuk kaçıran 10 Amerikalı yakalandı

Haiti’de, 2 aylık ile 12 yaş arasındaki 31 çocuğu kaçırdıklarından şüphelenilen 10 Amerikan vatandaşının önceki gün yakalandığı bildirildi. Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Yves Christallin, 5 erkek ve 5 kadından oluşan bu kişilerin, yanlarındaki çocuklarla birlikte Dominik Cumhuriyeti sınırında Haitili bir polis komiseri tarafından yakalandığını belirtti. Bunun evlat edinme değil, bir kaçırma eylemi olduğunu kaydeden Haitili Bakan, bir çocuğun evlât edinilerek ülke dışına götürülebilmesi için ilgili kurumdan izin gerektiğini ifade etti. Bu arada, polisten yapılan açıklamada, Amerikalıların adalete teslim edildiği ve suç ortağı olduğu sanılan iki Haitili ile birlikte Port-au-Prince’te adlî polis merkezinde tutuldukları, olayla ilgili soruşturma açıldığı kaydedildi. Çocukların ise Port-au-Prince’in kuzeyindeki bir barınma merkezine götürüldükleri belirtildi.

01.02.2010


 

Taliban ile uzlaşmaya hazırız

Afganİstan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban’a uzlaşma çağrısı yaptı, örgütün silâhları bırakmasını ve Afganistan yasalarını kabul etmesini istedi.

Karzai, Londra’da Afganistan ile ilgili düzenlenen ve “Taliban direnişinin yumuşatılmasını, Taliban savaşçılarının hükümet yanına çekilmesini” hedefleyen bir programın benimsendiği konferanstan 3 gün sonra, düzenlediği basın toplantısında, Taliban liderleriyle uzlaşmaya hazır olduğunu belirtti. “Taliban liderlerinin geleceği noktaya dek uzlaşmaya hazır olduğunu” ifade eden Karzai, ancak bu mutabakatın El Kaide’yi kapsayamayacağını, “Afganistan’da teröristlere yer olmadığını” belirtti. Karzai, “mümkün olan en üst düzeyde barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi. Karzai, geçmişte de Taliban lideri Molla Ömer ile görüşmeyi arzu ettiğini ve Taliban mensuplarını, Afganistan anayasasını kabul etmeye dâvet ettiğini belirterek, karşı tarafın ise sürekli olarak, yabancı birliklerin çekilmesini, görüşmelerin başlaması için ön şart olarak koyduğunu kaydetti. Karzai, “NATO güçlerinin, El Kaide ve diğer terörist güçlerin tamamen ortadan kaldırılmasına değin Afganistan’da kalmaları gerektiğini savunmanın gerçekçi olmayacağını” ifade etti.

01.02.2010


 

Putin istifaya dâvet edildi

Rusya’nIn Avrupa’nın ortasındaki şehri Kaliningrad’da toplanan on binden fazla kişi hayat şartlarının zorlaşmasını ve işsiz kalmalarını protesto etti.

İlk kez iktidar partisi Birleşik Rusya’nın dışında bütün muhalefet partilerinin birlikte gerçekleştirdiği gösteriye, Komunist Parti, Liberal Demokrat Parti, Adaletli Rusya Partisi, Kremlin karşıtı ‘Öteki Rusya’ ve Dayanışma hareketi ile bir çok bölgesel organizasyon katıldı. Gösteride konuşma yapan liderler Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in istifasını istedi. Öteki Rusya hareketi liderlerinden Boris Nemtsov konuşmasında, hayat şartlarının giderek pahalandığını, elektrik, ulaşım, ve diğer faturalara yüzde 25-30 civarında zam geldiğini söyledi. Bir taraftan işsizliğin artmaya devam ettiğine değinen Dayanışma hareketi lideri İlya Yaşin de iktidarı görevi bırakmaya dâvet etti.

01.02.2010


 

Şam’a 5 yıl sonra ABD büyükelçisi

ABD’nİn 5 yıl aradan sonra Suriye’ye büyükelçi atamaya hazırlandığı, bu görev için düşündüğü ismi Suriye tarafına ilettiği bildirildi.

Amerikan CBS kanalına konuşan bir yetkili, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell’ın Şam’a yaptığı ziyaret sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinde, ülkesinin Şam büyükelçisi olarak atamayı düşündüğü ismi açıkladığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisi, büyükelçi adayının isminin Suriyelilere iletildiğini ve Şam’dan cevap beklendiğini kaydetti, ancak isim vermedi. Bu ismin, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinde büyükelçi yardımcısı olarak görev yapan Robert Stephen Ford olduğu tahmin ediliyor.

01.02.2010


 

Körfez’deki füze savar sayısı artıyor

ABD’nİn muhtemel bir İran saldırısına karşılık verebilmek amacıyla Körfez’deki füze savar sistemlerinin konuşlandırılmasına hız verdiği bildirildi.

New York Times gazetesindeki haberde, ABD’nin İran kıyıları açıklarında özel donanımlı gemilerin yanı sıra, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne füzeleri algılayan radar sistemleri konuşlandırdığı belirtildi. Umman’ın da bu 4 ülke arasında yer almasının hedeflendiği, ancak şu ana kadar bu ülkeye herhangi bir füze savar sistemi yerleştirilmediği ifade edilen haberde, İran’ı nükleer kapasitelerinden ve askerî heveslerinden endişe eden Arap ülkelerinin de Amerikan savunma teçhizatını kabul etme konusunda giderek daha hevesli olduğuna dikkat çekildi.

01.02.2010


 

Tayland’da ele geçirilen silâhlar İran içinmiş

Tayland’da geçtiğimiz ay Kuzey Kore’den gelen bir kargo uçağında ele geçirilen silâhların İran için olduğu bildirildi.

Tayland hükümetinin Birleşmiş Milletlere (BM) gönderdiği resmi raporda, silâhların İran için olduğunu bildirildi. Aralık’ta başşehir Bangkok’da acil iniş yapmak zorunda kalan kargo uçağında 35 ton silâh bulunmuştu. Tayland yetkilileri nereye gittiği bilinmeye silâhlara el koyarken, uçağın beş kişilik mürettebatını da gözaltına almıştı. BM Güvenlik Konseyi için gönderilen raporda, silahlar arasında füze, fünye, füze fırlatıcı ve tank savar füze atıcı olduğu belirtildi. Kuzey Kore başşehir Pyongyang’dan kalkan uçağın Tahran’daki Mehrabad havalimanına gittiği kaydedildi. Raporda, silâhları gönderen firmanın ise Kore Mekanik Sanayi Şirketi olarak kayıtlarda yer aldığı ifade edildi.

01.02.2010


 

Yemen’de şiddet dinmiyor

Yemen’de, hükümetin ateşkes şartlarının Şiî isyancılarca kabul edilmesine karşın, ülkenin kuzeyinde çıkan yeni çatışmalarda 20 kişi öldü.

Yemen basın-yayın organlarının haberlerine göre, Safya bölgesindeki çatışmalarda ölenler arasında, isyancılara eğitim sağlayan liderlerden Ebu Malik’in de bulunduğu ileri sürüldü. İsyancı lider Abdülmelik El Huti, yaptığı açıklamada, hükümetin ateşkes şartlarını kabul etmeye hazır olduklarını söylemişti.

01.02.2010


 

Çin’de deprem: 1 ölü

Çİn’İn güneybatı kesiminde meydana gelen orta şiddetteki depremde 1 kişi öldü, 100’den fazla ev hasar gördü veya yıkıldı.

Sichuan eyaletinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin özellikle Moşi şehrini vurduğu bildirildi. Nüfusu 30 bin olan şehre 30 kişilik bir yardım ekibi gönderildi. Sichuan bölgesinde Mayıs 2008’de meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 90 bin kişi ölmüş veya kaybolmuştu.

01.02.2010


 

Peru’da şiddetli yağış: 20 ölü

Peru’dakİ ünlü İnka kalıntıları Machu Picchu’da 3 bin 500 kadar turistin mahsur kalmasına yol açan şiddetli yağışlar yüzünden 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Peru Sivil Savunma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, şiddetli yağışlara bağlı olarak 5 kişinin kayıp olduğu da ifade edildi. Açıklamada, yağışlar yüzünden 37 bin 933 kişinin felâketzede durumuna düştüğü ve 67 bin 155 kişinin de mallarının bir kısmını kaybettiği kaydedildi. Peru’da şiddetli yağışların sebep olduğu sel ve toprak kayması yüzünden dünyaca ünlü antik Machu Picchu kalıntıları yakınında dört gündür mahsur kalan turistlerden 1402’sinin kurulan hava köprüsü sayesinde kurtarıldığı bildirilmişti.

01.02.2010


 

ABD, silâh satışını arttırdı

ABD’de Başkan Barack Obama yönetiminin, “İran’ın gelecekteki olası askeri saldırılarını önleme girişimi” çerçevesinde, Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer müttefikleriyle birlikte silâh satışlarının hızlandırılması ve petrol terminalleri ile diğer önemli alt yapı tesislerine yönelik savunma sistemlerinin güçlendirilmesi konusunda “sessizce” çalışma yürüttüğü öne sürüldü.

Washington Post gazetesi, eski ve halen görevde olan Amerikalı ve Orta Doğu’daki hükümet yetkililerine dayanarak, “ABD, Körfez’deki müttefiklerine silâh satışını artırıyor” başlığıyla bir haber yayımladı. Habere göre, Washington’ın girişimleri, “Suudi Arabistan’daki 10 bin kişilik koruma gücünün mevcudunun üç katına çıkarılmasına yönelik ABD’nin desteklediği plan dahil olmak üzere, hava savunma sistemlerinde önceden görülmemiş boyutta koordinasyon sağlanmasını ve ABD ile Arap orduları arasında ortak tatbikatların arttırılmasını içeren daha büyük bir çaba” çerçevesinde yer alıyor ve “Tahran’a karşı baskının arttırılmasını” amaçlıyor.

01.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl