01 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Şehirler toplumun yansımasıdır

EKONOMİK ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin her hafta yaptığı toplantıların konuğu Şehirleşme Uzmanı, Mimar Sinan Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten oldu.

Söyleşide “şehir, estetik, tarihî şehirler, Batı medeniyetinin şehirleşme serüveni ve ülkemizdeki mimarî gelişim” konuları işlendi.

İnşaat Yüksek Mühendisi de olan Prof. Dr. Sadettin Ökten, programda şehirleşme durumumuzu değerlendirerek, problem alanlarını tesbit etme anlamında tahminlerini sunma imkânı buldu. Şehirlerin bir ruhunun bulunduğunu, oluşumunda insanın zihninin ve kültürel yapısının belirleyici olduğunu, toplum neyse şehrin de onun bir yansıması sayılması gerektiğini, şehirlerimizin karmaşık bir yapıya büründüğünü ve Batıda terk edilen apartman ikametinin bizde doludizgin devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sadettin Ökten konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kent kültürünü incelerken Batı medeniyetiyle kıyaslama yapmak önemlidir. İki medeniyet arasındaki farklara, şehri inşa eden amillere mutlaka değinmek gerekir. Öncelikle Batının rasyonaliteyi öne alan bir akıl medeniyeti olduğunu unutmamak gerekir. Bu düşünce sistemine Rönesansla başlayıp Sanayi Devrimine giden süreçle ulaşılmıştır. Onun için Batı’da ‘akıl yani insan her problemi çözer’ bakış açısıyla donatılan insanın, ortaya koyduğu şehir vardır. Ayrıca Batı şehirleri eski şehri olduğu gibi koruyarak yenisini inşa edebilmiştir.

Bizde ise vahiy vardı. İnanç değerleri ve bununla gelişen düşünce sistemiyle mücehhez kılınan insanın ürettiği şehir söz konusuydu. Batıda ‘bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler’ umursamazlığının yansımaları ve bireyi merkeze alan bir gelişim görülürken, bizde ‘komşusu aç yatarken kendisi tok yatan bizden değildir’ duyarlılığının yerleştiği ve birey yerine cemaatin öncelendiği bir ruh dünyası vardı ve bunun için de külliye merkezli şehirleşme dikkat çekiciydi.”

KÜLLİYELERİN YERİNİ

AVM’LER ALDI

Günümüzde Batının, rasyonel kafanın ürettiği bir sistem şehri kurduğunu dile getiren Ökten, “Düzen ve intizam şehirleri oluşturulmuş, adeta cetvel gibi ölçütlerle dizayn edilen bir kent hayatı ortaya çıkmıştır. Biz ise örneklik anlamında ne rasyonel Batı şehirlerini, ne de tarihi kodlarımızın öngördüğü şehir medeniyetini inşa edebildik. Maalesef bizde iki arada bir derede kalan bir karmaşık şehir söz konusudur. Yapılması gereken, aslî değerlerimizi içselleştirmiş insanla yeni kentimizi inşa etmek olmalıdır. Sinan’da olduğu gibi bizdeki aşk ve muhabbeti teknolojiyle tekrar barıştırmaktır. Vahiy merkezli yeni bir başlangıcı denemektir” şeklinde konuştu.

Bugün ‘tüket, at’ kapitalizminin dayattığı AVM’lerin dünün külliyesinin yerini aldığını belirten Ökten, sözlerini şöyle tamamlada: “İçinde her şeyi buluyor insanlarımız. Cazibe merkezidirler. Binalarımız da korku mimarisinin göstergesi gibi insan silosu adeta. Bu durum sür-git devam edemez. Ataşehir 40 yıl sonra kaçılacak yer olacaktır. Bu iddiamı yaşayanların testine bırakıyorum. Yüksek binalarda ikamet, insanî olmaktan uzaktır çünkü. Toplum bu zihnî dönüşümü yaşamaya başlamıştır. Dert fark ediliyor artık. Burada bu konunun konuşulması da bu anlamda önemli bir veridir.”

01.02.2010


 

Gala Gölünde doyumsuz manzara

Türkiye’nin en önemli millî parklarından biri olan Edirne Gala Gölü gelenlere tabiatın bütün güzelliklerini sunuyor.

Yılın dört mevsiminin ayrı güzellikte geçtiği millî parka gelen ziyaretçiler, tabiî güzellikleri izlemekten kendilerini alamıyor. Edirne’nin İpsala ile Enez ilçesi arasında yer alan Gala Gölü, zengin tabiî yapısıyla dikkati çekiyor. Millî Park sahası içerisinde yer alan bölgede yüzlerce farklı kuş türü bulunuyor. Bununla birlikte göl zengin balık türlerini bünyesinde barındırıyor. Gala Gölü, göçmen kuşların göç yolu üzerinde olması sebebiyle bir dinlenme istasyonu görevi de görüyor.

01.02.2010


 

Euronews Türkçe yayına başladı

EURONEWS TRT ile yaptığı anlaşma sonrasında yayın dilleri arasına Türkçeyi de aldı.

Türkçe bu kanal aracılığıyla 151 ülkede 300 milyon kişiye yakın toplulukla buluşacak. Türkçe yayınlar KKTC’de, Kafkasya’da, Avrupa’da izlenebilecek. Sadece televizyon yayını olarak kalmayacak olan haber yayını, Euronews’in internet sitesinden Türkçe olarak da servis edilecek. Türkçe haber yayını konusunda TRT ile anlaşma yapan Euronews, tanıtım gecesini Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirdi. Tanıtım gecesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Euronews İdarî Kurul Başkanı Philippe Cayla ile çok sayıda gazeteci ve ünlü isim katıldı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Redway, dev ortaklık için Türkiye’nin Avrupa’da bilinmeyen yönleriyle tanınacağına dikkat çekti. Redway, “Gördüğümüz kadarıyla Avrupa’nın geri kalanında Türkiye yeterince iyi anlaşılmıyor. Doğrusu böyle bir vasıta ile bu sorun aşılacak ve insanların birbiri ile daha iyi iletişim kurması mümkün olacak. Bu ortaklığı çok büyük memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Birinci Körfez savaşının ardından CNN İnternational’ın tekeline karşı kurulan Euronews kendine ayrıcalıklı bir yayını olan çok dilli yayını seçti. Avrupa’da yayın yaptıktan sonra CNN’in izlenme oranlarını geçen Euronews çok dilde yayın yaparak bu tekeli kırmış oldu. 9 dilde yayın yapan Euronews’in hedefi ise 16 dilde yayın yapmak.

01.02.2010


 

Kapadokya, yarıyıl tatilinde tam dolu

TÜRKİYE’NİN önemli termal turizm merkezlerinden Nevşehir’in Kozaklı ilçesindeki termal tesislerde, sömestr tatiliyle doluluk oranı yüzde 100’e yükseldi.

Kozaklı Termal Tesisler Birliği (KOZTEB) Genel Sekreteri Tevfik Ovacık, okulların yarıyıl tatiline girmesiyle ilçedeki termal tesislerde doluluk oranının arttığını söyledi. Termal tesislerdeki doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığını belirten Ovacık, artık insanların termalin yararını kavradıklarını ifade etti. Termale en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep gibi büyük şehirlerde yaşayanların ilgi gösterdiğini vurgulayan Ovacık, birçok hastalığın tedavisinde etkili olan termal tedavi yönteminin, Kozaklı’daki otellerde doktor veya sağlık uzmanları kontrolünde yapıldığını bildirdi. Termal tesislerde konaklamanın günlük ücreti, kişi başına yarım pansiyon 80 TL ile 150 TL arasında değişiyor.

01.02.2010


 

Başkan, cadde ve sokakları personele zimmetleyecek

İLKADIM Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Personelimize cadde ve sokakları zimmetleyeceğim.

Bölgede bir sorun ve aksaklık gördüğümde hesabını o bölgenin ve sokağın sorumlusu verecek” dedi. Başkan Necattin Demirtaş, Kavak Büyük Çukur Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Mahalleleri sokak sokak personele zimmetleyeceklerini belirten Başkan Demirtaş, ‘’Personelimize cadde ve sokakları zimmetleyeceğim. Bölgede bir sorun ve aksaklık gördüğümde hesabını o bölgenin ve sokağın sorumlusu verecek. Bu şekilde bir sorumluluk vermeyince, bir aksaklık olduğunda kimseye hesap soramıyorsun. Herkes birbirinin üzerine atıyor. Sokağı ve caddeyi zimmetlediğimiz takdirde işin takibi ve sorunun çözülmesi daha kolay olacak. Bu çalışmayı zabıta ve temizlik işleri personellerine yapacağız” dedi.

01.02.2010


 

Zorunlu Hayat gösterimde

İNSAN Hakları Derneği (İHD) ve Göç Edenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (Göç-Der) katkılarıyla hazırlanan ‘’Zorunlu Hayat’’ belgeseli, bugün TRT’de gösterime giriyor.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, belgeselin yakın dönemde yaşanan zorunlu göç sorununun tekrar hatırlanmasına vesile olduğunu söyledi. Türkdoğan, belgeselin köy boşaltma sonucu ailelerin yaşadığı dramı anlattığını belirterek, ‘’Çok şey söylenebilir. Ancak sinemanın, sanatın dili birçok kez söylemek istediğimiz şeyleri göstererek, bizi duygulandırarak ve geçmişi hatırlatarak çok şey ifade ediyor. Böylesi süreçlerde yakın geçmişimizle yüzleşmemiz gerekiyor, gelecekte aynı acıları yaşamamak için’’ dedi.

01.02.2010


 

Şanlıurfa’ya bu sene 2 milyon turist bekleniyor

ŞANLIURFA Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin, Şanlıurfa’ya 2010 yılında 2 milyon turisttin gelmesini beklediklerini ifade etti.

Ertekin, yaptığı yazılı açıklamada, Prag’a yılda yatılı 4,5 milyon turistin gittiğini, Prag’ın Şanlıurfa kadar tarihinin bulunmadığını, şehir ekonomisinin turizmle büyütülmesi gerektiğini dile getirdi. Şanlıurfa’ya 2009 yılı turizm sezonunda yatılı olarak gelen turist sayısının 380 bin olduğunu hatırlatan Ertekin, günü birlik gelen turistlerle bu rakamın 2-3 katına ulaştığını düşündüklerini kaydetti. Şanlıurfa’ya gelen turist sayısını her yıl yüzde 20 arttırmayı planladıkları, 2010 yılında konaklamalı gelen turist sayısının 2 milyona ulaşmasını beklediklerini vurgulayan Ertekin, şehrin inanç turizminin yanı sıra, tarih ve kültürel değerleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu vurguladı.

01.02.2010


 

Denizli’de, Osmanlıdan kalma su şebekesi bulundu

DENİZLİ Belediyesince yürütülen altyapı kazısı sırasında, 15. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen tarihî su şebekesi bulundu.

Alınan bilgiye göre, Mimar Sinan Caddesi’nde sürdürülen kazı çalışmaları sırasında, 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen su şebekesine rastlandı. Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen su şebekesinin ortaya çıkması üzerine bölgedeki altyapı çalışmaları durduruldu. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki arkeologlar ve Denizli Müze Müdürlüğü yetkilileri, tarihî su şebekesinde inceleme yaptı. Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, ortaya çıkarılan su şebekesiyle ilgili rapor hazırlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna sunacaklarını söyledi.

01.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl