06 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

TÜRKİYE BU UTANÇTAN KURTULMALI

12 Eylül darbesinin “armağanı” olan ve yıllardır milyonlarca insanı mağdur eden kanunsuz başörtüsü yasağı, yasağın en katı uygulayıcısı bir kurumun başı tarafından da savunulamaz hale geldi. Katı laiklik anlayışının ürünü olarak dayatılan, evrensel ve insanî değerlerle bağdaşmayan yasak utancı Türkiye'ye yakışmıyor.

ORG. BAŞBUĞ: KEŞKE YAŞANMASAYDI

Hürriyet gazetesine beyanat veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başı örtülü olduğu gerekçesiyle GATA'ya alınmamış olması konusunda, “Keşke olmasaydı. Keşke bu olay yaşanmasaydı. İnsanî boyuttan bakarsak bu olayı bugün savunmamız mümkün değil” diyerek insanlık ayıbı olan yasağı savunamadı.

Yasağı savunamadı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başı örtülü olduğu gerekçesiyle GATA’ya alınmamış olması konusunda, ‘’Keşke olmasaydı. Keşke bu olay yaşanmasaydı. İnsanî boyuttan bakarsak bu olayı bugün savunmamız mümkün değil’’ dedi. Orgeneral Başbuğ, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç ve yazar Metehan Demir ile Genelkurmay Karargâhı’nda yaptığı söyleşide, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Söyleşide, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner de hazır bulundu.

“SÜREKLİ MEDYA GÜNDEMİNDE

OLMAKTAN RAHATSIZIZ’’

Orgeneral Başbuğ, ‘’TSK bir şekilde sürekli gündemde, Dağlıca baskınından bu yana hatta... Kurumun hedefte olmasından rahatsızlığınızı ifade ettiniz ama bu rahatsızlık neden kaynaklanıyor? Sorun nerede?’’ sorusu üzerine, şöyle konuştu: ‘’Evet, sürekli Türkiye’nin gündemindeyiz ama şu nedenle ama bu nedenle ama haklı ama haksız. Ben hiçbir zaman ‘TSK’nın sürekli gündemde olması, hep haksız nedenlere dayanıyor’ diyecek de değilim. Tabiî ki biz gerçekten Silâhlı Kuvvetlerin sürekli Türkiye’nin gündeminde olmasından, gündemin hep tepe noktasında olmasından rahatsızız. Çünkü bunun TSK üzerine etkisi oluyor. Bu etkiyi yadsıyamam. O zaman olaya nasıl bakacağız? Bir kere önce şunu soracağım: Silahlı Kuvvetler olarak benim hatam var mı? O halde bize düşen TSK’da hata yapılmasını asgariye indirmek.’’

“Sorun, içinizde hata yapanların temizlenmesi değil mi sadece?’’ sorusu üzerine Orgeneral Başbuğ, ‘’Buradaki önemli nokta şu: Silâhlı Kuvvetlerde kişilerin yaptığı hatalar kişiler sınırında kalmıyor maalesef. Kişilerin yaptığı hatalar kuruma mal ediliyor. Bu algı oluşuyor, bunu engelleyemiyorsunuz. Bizim halkımız TSK’dan hata yapan insanların çıkmasını kabul edemiyor” cevabını verdi. ‘’Sizi gerçekten rahatsız eden nokta ne?’’ sorusu üzerine Orgeneral Başbuğ, ‘’Biz gereksiz olarak medyanın gündeminde yer almaktan rahatsızız. Burada biraz daha herkesin dikkatli olmasının uygun olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

“TSK’NIN SİYASETİN İÇİNDE

OLMASI DOĞRU DEĞİL”

Orgeneral Başbuğ, ‘’Sivil-asker ilişkileri konusunda TSK’nın görüşü nedir? Bu konuda, siyasetin içindeler diye eleştirenler var’’ sorusuna, ‘’Ben özellikle sivil-asker ilişkileriyle ilgili Silahlı Kuvvetlerin görüşünü Harp Akademileri’nde geçen sene yaptığım konuşmamda örneklerle biraz açmaya çalıştım. Onun için o kapsamda orada söylediklerimin arkasında durarak şunu da açıkça söylemek istiyorum, bu çok önemli: TSK’nın siyaset içinde olması ne kadar doğru değilse, TSK üzerinden siyaset yapılması da o kadar doğru değil’’ cevabını verdi.

“ASKERÎ SAVCILAR

TAMAMEN BAĞIMSIZDIR’’

‘’Balyoz darbe planı günlerdir Türkiye’nin gündeminde. Orgeneral Çetin Doğan’ın yönettiği bir seminerde korkunç senaryoların konuşulduğu iddiaları ortada dolaşıyor. Bu iş nereye gidecek?’’ şeklindeki soru üzerine Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti: ‘’Bahsi geçen plan semineri konusunda basında çok şey yazıldı, çizildi. 1. Ordu Askerî Savcılığı tarafından da konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. 25 Ocakta soruşturma sürecine başlandı. Altını çizmekte yarar görüyorum. Silâhlı Kuvvetleri ilgilendiren boyutuyla ilgili, askerî savcılar tamamen bağımsızdır.’’ ‘’Soruşturma sonucu ne zaman belli olur?’’ sorusuna da Orgeneral Başbuğ, ‘’Savcılığın dokümanı incelemesi doğal olarak biraz bizim tahminlerimizden fazla zaman alacak gibi gözüküyor. Çünkü binlerce sayfa. Sabırlı olmak gerekiyor. Bekleyeceğiz, soruşturma bitsin. O zaman her şey anlaşılır’’ cevabını verdi.

35. MADDE SORULARINA CEVAP VERMEDİ

Orgeneral Başbuğ, ‘’TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nda darbelere dayanak teşkil etmesi iddiasıyla TSK’ya koruma kollama görevi veren 35. Madde’nin değişmesi tartışılıyor. Bu konuda görüşünüz nedir? sorusuna, ‘’Bu konuda siyasi tartışmaların içine girmem’’ cevabını verdi. ‘’Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’nde irticanın, iç tehdit kavramı olmaktan çıkarılması tartışmalarına ne diyorsunuz?’’ sorusu üzerine de Orgeneral Başbuğ, ‘’Bunun üzerinde de açıklama yapmak istemiyorum’’ dedi.

BAŞBUĞ: KEŞKE OLMASAYDI

“Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’ın, 2007 Kasım’da GATA’da yatan Nejat Uygur ve eşini ziyaret etmesine türbanı nedeni ile izin verilmemesi ile ilgili çok kırgın. Hatta, bu konudaki hassasiyetini zamanında askerî makamlara da iletmiş. Bu konu gündemde çok yoğun tartışılıyor. Herkes TSK’nın başındaki isim olarak bu konuda ne söyleyeceğinizi merak ediyor’’ sözleri üzerine Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti: ‘’Evet bu konu çok gündemde. Sayın Başbakan’ın eşinin GATA’yı ziyareti konusunda bir şeyler söylenmesi kanaatindeyim. Tabiî bu olayda aslında ben baktığım zaman Sayın Başbakan’ın eşi var olayda. Çok sevdiğimiz saydığımız bir sanatkar Nejat Uygur var -ki o da bir asker çocuğuymuş- bir de tabiî ki Sayın Nejat Uygur’un eşi var. Şimdi üçü olayın odağında. Açıkça söyleyeyim, bu özel bir durum. Altını çizmemiz lâzım. Bu nedenle de bu özel durumlarda olaylara insani boyuttan bakmak doğru olur diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu olay, tabiî bu kapsamda özel de olduğu için gerçekten insani boyut içeriyor.’’ ‘’Peki, insanı boyuttan bakınca bunu savunmak kolay mı?’’ şeklindeki soru üzerine Orgeneral Başbuğ, ‘’Değil? Bunu da açıkça ifade etmek istiyorum. Keşke o şekilde bu olay yaşanmasaydı. Keşke o olay yaşanmasaydı. Bu çok özel bir olay, genellenecek bir olay değil. Kimseyi de suçlamak istemiyorum. Bazen olaylara karar verirken o andaki şekli de bilmek lâzım. Olayda Sayın Başbakan’ın eşi de üzülmüştür. Belki de en çok üzülen Uygur’un eşidir’’ cevabını verdi. Orgeneral Başbuğ, ‘’Yani ‘keşke girebilse miydi’ diyorsunuz?’’ sorusu üzerine de ‘’Keşke olmasaydı. Keşke bu olay yaşanmasaydı. İnsanî boyuttan bakarsak bu olayı bugün savunmamız mümkün değil’’ dedi.

06.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İlker Başbuğ’un sözleri popülist

  TÜRKİYE BU UTANÇTAN KURTULMALI

  AKP, Başbuğ’un açıklamasını 'olumlu’ buldu

  Amirallere suikast iddianamesi kabul edildi

  Yarbay Dönmez’e hapis ve ihraç

  Karitatüre dâvâ açmak utanç verici

  Eylem başarılıydı

  Laiklik devletin teminatı

  Kaybolan çocuklar bulunamıyor

  “MERKEZ BANKASI VE BANKALAR BİRLİĞİ OLAYA SEYİRCİ KALMAMALI”

  Bankalar vatandaşı soyuyor

  Demokrasi aileden başlamalı

  Ne çekiyorsak bu sevgisizlikten

  Yağmur fazla yağdı, mahsul dalda kaldı

  Pazartesi ders zili çalıyor

  Mahallede sabaha kadar “baz” nöbeti

  Muhabir kılığında sivil polise tepki

  Yaya köprüsü anketlerle belirlendi

  Kardan adam değil, cami

  Safranbolu evleri beyaz gelinlikle daha güzel

  Bu da kardan gelin

  TÜBİTAK’a rekor proje başvurusu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl