08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Haiti’de önce deprem, sonra açlık

Haiti’nin üç dev problemi açlık, sağlık ve eğitim. Haiti halkı depremden önce de günde bir öğün yemek bulabiliyor ve fakirliğin pençesinde kıvranıyordu. Depremle açlık Haiti halkının en büyük problemi haline geldi. Ortalama insan ömrünün 40-45 olduğu Haiti’de günde ne kadar bebek, çocuk ve yetişkinin deprem sonrası açlıktan öldüğü bilinmiyor.

Deprem Haiti’deki açlık ve sefaleti katlayarak

arttırdı

Şİddetlİ deprem sonrası dünya gündeminde yer alan Haiti’nin üç dev problemi açlık, sağlık ve eğitim. Haiti halkı depremden önce de günde bir öğün yemek bulabiliyor ve fakirliğin pençesinde kıvranıyordu. Depremle açlık Haiti halkının en büyük problemi haline geldi. Ortalama insan ömrünün 40-45 olduğu Haiti’de günde ne kadar bebek, çocuk ve yetişkinin deprem sonrası açlıktan öldüğü bilinmiyor. Deprem sonrası neredeyse tamamen yıkılan başşehir Port-au-Prince’te onlarca çadır kenti ziyaret eden Kimse Yok Mu gönüllüleri halkla görüşüyor, sıcak yemek dağıtıyor ve sağlık taramasında bulunuyor. Bazı çadır şehirlerde 3 gündür yemek yemeyen insanlarla karşılaşılıyor. İnsanlar, “Çok açım, lütfen az da olsa yiyecek bir şeyler verin.” diyor. Kimse Yok Mu görevlileri yemek dağıtmaya başlayınca, insanlar bu duruma oldukça seviniyor. Depremin ilk günlerinde yardım için gelen ülkelerin çoğu Haiti’nin dünya medyasının gündeminden düşmesiyle ülkeyi terk etti. BM yetkilileri, ABD ve Türkiye’nin ülkeye en fazla yardım getiren ve Haiti’yi terk etmeyen ülkeler olduğunu ifade ediyor. Her şeye rağmen gelen yardımların ekserisi başşehirde halkın sadece yüzde 5-10’luk gibi küçük bir kısmına ulaşıyor. Başşehirdeki diğer insanlar ve çevre iller depremin etkilerini hissetmeye devam ediyor. Çevre illerden 107 bin insanın yaşadığı Leogan’da evlerin yüzde 95’i depremden ağır hasar görmüş. İnsanlar aç ve sağlıksız.

HASTALIKLAR

KATLANARAK ARTIYOR

Halen Port-au-Prince halkının büyük çoğunluğu sokaklarda ve çadırlarda yatıyor. Gündüz sıcaklık gölgede 40-45 dereceye kadar yükselirken, gece yarısından sonra hava soğuyor. Bebekler, çocuklar ve insanlar soğuktan hastalanıyor. Dünyada bebek ölüm oranlarının en fazla olduğu ülkelerden biri de Haiti. Depremden sonra bu oran katlanarak artıyor. Yine depremden önce salgın hastalıkların en fazla olduğu ülkelerin biri olan Haiti’de depremden sonra salgın hastalıklar katlanarak artıyor.

Port-au-Prince ve çevre illerde depremden sonra neredeyse çöpler hiç kaldırılmıyor. Başşehirdeki her çöplükte bir kamyona yakın çöp birikmiş durumda. Ülkede temiz su bulmak adeta imkânsız. İnsanlar nerede su bulursa orda banyo yapıyor. Lağım sularında banyo yapan, elini yüzünü yıkayan insanlar var. Toplu mezarlıklar geceleri hayvanlar tarafından açılıyor ve etleri yeniyor. Yeni bulunan cesetler aynı mezarlığa konuluyor. Hâlâ 100 bin insan göçük altında ve çıkarılmayı bekliyor. Haiti’de eğitim paralı olduğu için insanların sadece yüzde 10’u okuma yazma biliyor. Haiti halkı nasıl bu kadar cahil bırakıldı anlamak zor.

DÜNYANIN EN GÜZEL ÜLKELERİNDEN BİRİ

Haİtİ hem dağı hem ovası ve hem de okyanus kenarı sahilleriyle dünyanın en güzel ülkelerinden biri. ABD’ye yakın olmasıyla da turizm cenneti. Tropikal iklime ve yılda 3 kez ürün alınabilecek kadar topraklara sahip. Muz, ananas, portakal, mandalina, pirinç, şeker pancarı başta olmak üzere ne ekersen ülkede yetişiyor. Okyanusa sınırı olduğu için sınırsız balıkçılık yapılabilecek bir ülke. Haiti halkının tamamı Afrika kökenli. 150 yıl Fransa sömürgesinde kalan Haiti günümüze kadar da genel olarak Fransa ile dost idareciler tarafından idare edilmiş. Haiti nasıl oldu da bu kadar fakir bir ülke oldu inanılması mümkün değil. En fakir Afrika ülkeleri nasılsa bütün bu imkânlara rağmen Haiti de o kadar fakir kalmış.

08.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Haiti’de önce deprem, sonra açlık

  Müslüman ülkelerde en sevilen lider Kral Abdullah

  Ahmedinejad: Uranyum için talimat verdim

  Washington yüzyılın en sert kışını yaşıyor

  "Sırbistan NATO’ya girerse Kosova’dan elini çekmeli"

  İngiltere’ye öğrenci vizesi almak zorlaşıyor

  Japonya’da deprem ve tsunami alarmı

  Hindistan, füze denedi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl