08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Mevlânâ Siirt’te anıldı

MEVLÂNÂ Celâleddin-i Rumî, Siirt’te düzenlenen bir törenle anıldı. Törende Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Mevlânâ İkliminde Sevgi ve Hoşgörü konulu bir konferans verirken, Postnişin Nail Kesova Başkanlığındaki Galata Mevlevileri Kültür ve Sanat Topluluğu Sema Gösterisi yaptı.

14 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Vali Necati Şentürk, kardeşliğimizin sevgi ve hoşgörüye dayalı olduğunu belirtti. Vali Şentürk, “Mevlânâ’nın ne olursan ol yine gel çağrısı bir insanlık çağrısıdır, bir sevgi çağrısıdır, hoşgörü çağrısıdır. Biz de çok mutluyuz, çünkü bizim de İsmail Fakirullah, İbrahim Hakkı ve yakında anacağımız Sultan Memduh gibi mutasavvıflarımız var” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da “Mevlânâ’nın sözleri söylenip geçilecek sözler değildir. Bu sözler bir kulaktan girip öbür kulaktan çıkmadı. Bu sözler kalpte çocuk doğurdu ve günümüze kadar geldi. Ben yurt dışında sayısız konferanslar verdim. Bu hoşgörü yeni keşfedilen bir kelime değildir. Mevlânâ gibi birçok alperenler dünyanın değişik yerlerinde hoşgörüyü yaymaya çalışmış ve ilmi bilgilerin yanı sıra insan terbiyesi ile uğraşmışlardır. Medreselerde müsbet bilimlerin yanında insan eğitimi de veriliyordu. Sevgi, hoşgörü veriliyordu. Mevlânâyı herkes sahipleniyor. Tacikistan ve Afganistan, ‘doğum kenti Belh bizde’ diye sahipleniyor. Farsça yazdığı için İranlılar ve Rumî kelimesi nedeniyle Yunanlılar da kendisini sahiplenmede sıraya girdiler. İnsanın önce kendisiyle barışık olması gerekir. Kendisiyle barışık olan insan çevresine birlik yayar, güzellik yayar” dedi.

Daha sonra Nail Kesova yönetiminde bir sema gösterisi yapıldı. Vali Necati Şentürk gösterinin ardından Prof. Dr. Kılıç ve Nail Kesovaya plâket ve birer Siirt Battaniyesi armağan etti.

08.02.2010


 

Kültür ve turizmde İran’la işbirliği

İRAN’A resmî ziyaret düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin turizm konusundaki tecrübelerini İran ile paylaşacağını söyledi.

İran’a 4 günlük ziyaret gerçekleştiren Günay, İran Turizm ve El Sanatları Kurumu Başkanı Hamid Begai ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Günay, “İran ve Türkiye çok yakın tarih birliği, kültür birliği, din birliği olan iki komşu halk ve iki komşu devlettir. Aramızda son yıllarda son derece güzel münasebetler var. Kültür ve turizm alanları bunların başında geliyor. İki aydan bu yana Topkapı Sarayı’nda çok önemli ve güzel İran sergisi bulunuyor. Değerli arkadaşımla bu tür ilişkileri daha da arttırma konusunda ortak görüşmeler yapıyoruz” dedi. Kültür ve turizm alanındaki işbirliğini geliştireceklerini söyleyen Günay, “2008 yılında bir mutabakat imzaladık şimdi onun ayrıntıları üzerinde de görüşmeler yaptık. Bu mutabakatı geliştireceğiz ve aramızdaki ilişkiler daha da gelişecek” diye konuştu. Bakan Günay, “Türkiye dünyanın en fazla turist alan ilk 10 ülkeleri arasında yedinci sırada bulunuyor. Dünyanın önemli bir turizm ülkesi haline geldi ve biz bu alandaki tecrübemizi İran’la şimdi paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.

08.02.2010


 

Ulu Cami'nin çevresinde kamulaştırma yapılacak

SİVAS Belediyesinin, restorasyon çalışması başlatılacak olan tarihî Ulu Cami çevresinde kamulaştırma yapacağı bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün, Ulu Cami Restorasyonu ve Çevre Düzenleme Projesi kapsamında tarihî camide incelemelerde bulunduğu belirtildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılacak restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları öncesinde tarihî camiyi gezen Ürgüp’ün, caminin Sivas kültürü açısından çok önemli bir eser olduğunu dile getirdiği belirtildi. Açıklamada, yapılacak çalışmalarla cami çevresinden 4-5 metrelik bir hafriyat alınacağına işaret eden Doğan Ürgüp’ün, şu ifadelerine yer verildi: ‘’Tarihî eserimizin gerçek haliyle ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sivas Bölge Müdürlüğünün bir çalışması var. Sivas Belediyesi olarak bizlerde bu çalışma kapsamında koordineli olarak projeyi takip ediyoruz. Sivas’ın kültür ve tarih şehri olduğunun bilinciyle hareket ederek, bu konuda çalışma yapan devletimizin kurumlarına yardımcı oluyoruz.’’

08.02.2010


 

Medya dilinde kirlilik arttı

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, kurulan 7 kelimelik bir cümlenin bir kelimesinin yabancı kelimeden oluştuğunu söyledi.

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Yerel Medya Eğitim Semineri’nde konuşan Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, dildeki bilinçsizliğin doğuştan gelmediğini, sonradan kazanılma sonucu oluştuğunu anlattı. Medya dilinde kirliliğinin arttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nakilcioğlu, “Türk pilavı Türk kaşığı ile yenir. İngiliz kaşığı ile yemeyelim” dedi. Yabancı dile karşı olunamayacağını ancak Türkçe’ye de sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Nakilcioğlu, “Dili bilmek ayrı şey, o dilin hayranı olmak ayrı şey. Önce kendi dilimizi bileceğiz ve onu en iyi şekilde kullanacağız” şeklinde konuştu.

08.02.2010


 

Baba-oğul, saraçlığı yaşatmaya çalışıyor

TOKAT’TA hayatlarını saraçlık yaparak sürdüren baba ile oğul, mesleklerini yaşatmak için çaba harcıyorlar. Tokat’ta yaşayan Nuh Örükaya (69) ile oğlu Recai Örükaya (42), bir zamanların en gözde meslekleri arasında yer alan ve günümüzde az sayıdaki usta tarafından sürdürülen ‘’saraçlık’’ mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak için uğraş veriyorlar.

Tarihî Alipaşa Camii karşısındaki iş yerlerinde mesleklerini sürdüren baba-oğul, koşum ve eğer takımı üretimi yaptıklarını anlattılar. Oğluyla birlikte saraçlık yapan Nuh Örükaya, 45 yıldır sürdürdüğü mesleğinin artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve saraçlık yapan usta sayısının çok azaldığını söyledi. Ürettikleri koşum ve eğer takımlarını genellikle Kars ve Ardahan’a gönderdiklerini kaydeden Örükaya, çırak bulamamaktan da yakınarak, ‘’Büyük bir özveriyle yaptığımız mesleğimizle hayatımızı idame etmeye çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.

08.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl