10 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

“ÇAT CINGIR” HANGİ OYUNA BENZER?

BİTLİS’İN Ahlat ilçesine bağlı Seyrantepe köylüleri, ABD’nin ulusal sporlarından olan beyzbola benzer bir oyunu asırlardır köylerinde oynuyor. Köy meydanında toplanan gençler, önce iki gruba ayrılıyor.

Ardından büyük bir daire çizerek oyunun ilk hazırlığı yapılıyor. Kur'ada kaybeden grup dairenin içinde kalıyor, kazanan ise dairenin dışına çıkıyor. Çizginin içine girmek veya çıkmak kural ihlâli sayılıyor. Küçük topun daire içindeki oyuna teması o oyuncuyu diskalifiye ediyor. İçerideki oyuncu topu tuttuğunda ise dışarıdaki oyuncu diskalifiye oluyor. Oyunu en fazla oyuncuyu koruyan takım kazanıyor.

Seyrantepe Köyü Muhtarı Ali Rıza Çağlar, ABD’nin ulusal sporlarından olan beyzbola benzer oyunun asırlardır köylerinde oynandığını belirterek, bu sporu dedelerinden öğrendiklerini kaydetti. Çağlar, “Günümüzde bu spor sık sık yapılmasa da köyümüzdeki sosyal faaliyetlerimizin başında gelir. ABD’nin ulusal oyunu olarak kabul edilen beyzbol, bizde ‘çat cıngır” olarak bilinir. Onlar at derisiyle kaplı küçük bir top, bir tahta sopa ve deri eldivenlerle oynar. Biz ise öküzleri kaşarlar, onların tüyünü yuvarlar top yapardık. Şimdi tenis topunu kullanıyoruz. Onlar da rakip takımdan daha fazla sayı yapan turu kazanıyor, biz ise elimizdeki topla vurduğumuz rakibi oyundan diskalifiye ederiz. Asırlardır sürdürdüğümüz bu sporu günümüzde de yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Köylüler ise yeni neslin bu oyunu nerdeyse unuttuğunu fakat zaman buldukça köydün sosyal faaliyetleri arasında oynanarak güncel tutmayı hedeflediklerini söyledi.

10.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “ÇAT CINGIR” HANGİ OYUNA BENZER?

  Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye sergisi

  Avrupa edebiyatını bloğundan takip edin

  Batı Müziği Türk müziğinden etkilendi

  Ya Öyle Değilse

  Yayı bozulan beni arıyor

  Cafcaf’ın Şubat sayısı ‘Balyoz’ gibi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl