18 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kudüs’te yasaklar kalktı, hayat normale dönüyor

Doğu Kudüs, önceki günkü çatışmaların aksine dün güne oldukça sakin başladı ve şehirde hayat normale döndü. Doğu Kudüs’te hayatın normale dönmesinde, son 5 gündür hem Haremüşşerif’te hem de Batı Şeria’da uygulanan kısıtlamaların kaldırılması büyük rol oynadı.

İsrail polisi, sabah namazından itibaren kısıtlamaları kaldırarak Haremüşşerif’i tamamıyla ibadete yeniden açtı. El Aksa Camii’ne giden kapıların hepsi açılırken, 50 yaş altında erkeklere uygulanan yasaklama uygulamasına da son verildi. Polis ayrıca, geçen Pazar gününden bu yana Haremüşşerif’e turist ziyareti yasağını da kaldırdı. Eski Kent içinde de herhangi bir olay meydana gelmedi.

İsrail ordusu, Batı Şeria’ya tam kapatma uygulamasını da kaldırarak, geçişler normale döndürüldü. Bu, İsrail’e giriş, çalışma izni bulunan bütün Filistinlilerin İsrail tarafına geçebilmeleri anlamına geliyor. Ancak İsrail polisi, Cuma akşamına kadar şehirde olağanüstü güvenlik tedbirlerini sürdürecek. Polislerin özellikle önceki gün çatışmaların olduğu yerlerde kontrollerini sürdürmesi bekleniyor. Çatışmalarda 91 Filistinli ile 14 İsrail polisi yaralanmış, yaklaşık 60 kişi de tutuklanmıştı.

BATI ŞERİA’DA ÇATIŞMA

Doğu Kudüs’te gözlenen sakinliğe rağmen, Batı Şeria’daki Filistin şehirlerinden Nablus’un güneyinde, sabah saatlerinde İsrail askerleri ile yüzlerce Filistinli öğrenci arasında, askerî kontrol noktası yakınında çatışma çıktığı bildirildi. Çatışmalarda yaralanan olmadığı da kaydedildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.03.2010


 

AYRILIK DİZİSİ SUUDİ KANALINDA

İsraİl’le diplomatik gerginliğe yol açan “Ayrılık” dizisi, Cumartesi günü Suudi Arabistan’da yayımlanmaya başlayacak.

El Arabiye’nin haberine göre, dizi MBCF1 kanalında öğleden sonra verilecek. İsrail’in Filistinlilere uyguladığı şiddeti yansıttığı öne sürülen dizi, Türkiye ile İsrail arasında geçen Ekimde ciddî krize yol açmışt

18.03.2010


 

Roj TV, PKK’nın kara parasını aklıyor

YayIn lisansı Danimarka Medya Sekreterliği tarafından alınan terör örgütü PKK’nın yayın organı Roj TV’nin örgütün kara parasını akladığı bildirildi. Danimarka basını, terör örgütünün 5 yılda Roj TV’ye 25 milyon avro aktardığını kaydetti.

Danimarka’da yayımlanan gazetelerden Berlingske Tidende, ‘’Roj TV’ye Yapılan Malî Yardımı Araştırın’’ başlıklı bir yazıda, 2004 ve 2008 yıllarında iki kez resmî olarak yasa dışı yollardan Roj TV’ye para aktarıldığının tesbit edilmesine rağmen Danimarkalı yetkililerin, herhangi bir işlem yapmamalarının anlaşılamaz olduğu belirtildi. Gazete tarafından ortaya atılan iddialara göre, bugüne kadar terör örgütü televizyonu Roj TV’ye yasa dışı yollardan yaklaşık 25 milyon avro aktardı.

Belçika’da gerçekleştirilen geniş çaplı polis operasyonunun, Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde bulunan ve EUROPOL’e (Avrupa Polisi) göre silâhlı terör eylemlerini organize suçlarla finanse eden PKK ile Roj TV arasındaki bağlantının tesbitine yönelik olduğunu yazan Berlingske Tidende gazetesi, NATO’nun güncel tehdit değerlendirme raporunda, PKK’nın Avrupa ülkelerinde uyuşturucu pazarından yaklaşık 500 milyon ABD Doları maddi kaynak sağladığına yer verildiğini yazdı.

IRAK’TA ROJ TV GÖZALTISI

Bu arada, terör örgütü PKK’nın, Belçika’daki operasyonları bahane ederek ‘’Roj TV’ye yardım’’ adı altında para toplama kampanyası başlattığı bildirildi. Ancak yıllardır ‘’bağış’’, ‘’yardım’’, ‘’aidat’’, ‘’vergi’’ adı altında çeşitli bahanelerle örgüte haraç vermekten bıkan Avrupalı Kürtlerin, bu kampanyaya tepki gösterdikleri ve kendilerini zorlayan örgüt sorumlularını güvenlik güçlerine ihbar ettikleri belirlendi. Iraklı Kürtlerin de kampanyaya benzer tepki gösterdikleri ve yerel güvenlik güçlerinin ‘’Roj TV’ye yardım’’ adı altında başlatılan kampanyaya izin vermeyerek Süleymaniye, Dohuk ve Erbil şehirlerinde eş zamanlı operasyon gerçekleştirdikleri bildirildi. Operasyonlarda, 7 örgüt mensubunun ‘’Roj TV’ye yardım’’ adı altında haraç aldıkları gerekçesiyle gözaltına alındıkları ve toplanan paralara el konulduğu belirtildi.

18.03.2010


 

İslamonline haber sitesi ikinci El Cezire olmasın

Arap dünyasının en çok okunan internet haber sitelerinden İslamonline (IOL), büyük bir varlık savaşı veriyor.

Haber sitesinin merkezinin Katar’ın başşehri Doha’ya alınacağının açıklanması çalışanları tarafından protesto ediliyor. İki gündür grevde bulunan IOL çalışanları, işlerine son verilmesinden endişe ediyor. IOL muhabirlerinden Ahmet Ata, haber sitesinin Katar hükümetinin kontrolündeki ikinci bir El Cezire haline getirileceğini öne sürüyor. Ata, geçtiğimiz yıl IOL’u finanse etmeye başlayan Katar merkezli El Ghanem Şirketi’nin Katar hükümetiyle çok yakın bir ilişki içinde bulunmasının bu tezlerini desteklediğini ifade etti. 1997 yılında Arap dünyasının önde gelen din adamlarından Yusuf el Kardavi tarafından kurulan İslamonline, kısa sürede izlediği ılımlı çizgi ve haber kalitesiyle Arap dünyasının en çok izlenen haber sitelerinden biri oldu. Özellikle ılımlı çizgisi ve hazırladığı dosyalarla ses getiren IOL, aynı zamanda farklı dillerde yayınladığı fetvalarla da Arapların dışında da önemli bir kitleye ulaşmayı başlamıştı. Mısırlı bazı akademisyenler, IOL’daki son gelişmenin ılımlı Müslümanlarla, Körfez ülkelerinde boy gösteren Selefi akımlar arasındaki son mücadelelerden biri olduğunu belirtiyor.

18.03.2010


 

Meksika’dan ABD’ye uyuşturucu suçlaması

Meksİka Cumhurbaşkanı Felipe Calderon, ABD’yi uyuşturucu çetelerinin kavgasını desteklemekle suçladı. Calderon, ABD’yi, Meksika sınırında her yıl binlerce insanın öldüğü uyuşturucu çeteleri kavgasını bitirmek için üzerine düşen sorumluluğu almamakla itham etti.

Sadece 2009’da Meksika’nın ABD sınırına yakın bölgelerinde uyuşturucu kaçakçılarının çatışmaları sebebiyle 2 bin 600 kişi ölmüştü. Sınıra yakın bölgedeki Ciudad Juarez yerleşim birimini ziyaret eden Calderon, Amerikan tarafının sınır güvenliğini yeterince sıkı denetlenmediğini savundu. Ciudad Juarez’de geçtiğimiz Cumartesi günü Amerikan konsolosluğunda çalışan üç ABD vatandaşı öldürülmüştü. Cumhurbaşkanı Calderon, çete savaşlarında kullanılan silâhların ABD’den geldiğini iddia etti. Şiddetin giderek artması sebebiyle sınır kasabasındaki askerlerini geri çektiğini hatırlatan Calderon, Ciudad Juarez’deki mafya savaşlarının artmasında ABD’deki uyuşturucu tacirlerinin parmağının olduğunu anlattı.

18.03.2010


 

Haiti’de çadırda hayat mücadelesi

Haİtİ’de 12 Ocak’ta meydana gelen depremde anne, baba ve bazı yakınları enkaz altında kalıp ölen kadın, kendisinin ve yakınlarının 4 çocuğuyla güç şartlarda hayat mücadelesi veriyor.

Başşehir Port-au-Prince’te yaşayan Kemsley Currie (29), depremde evinin yıkıldığını ve sarsıntı sırasında dışarıda olduklarından göçük altında kalmaktan kurtulduklarını belirterek, anne ve babasının ise yıkılan evlerinin altında kalarak can verdiğini anlattı. Currie, depremde bazı yakınlarının öldüğünü, onların 3 çocuğuyla da kendisinin ilgilendiğini ifade ederek, 4 çocukla çadırda hayat mücadelesi verdiğini kaydetti. Yemek yapıp çocuklarla oturabilecekleri bir eve acilen ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Currie, şöyle konuştu: “Haiti’de benim gibi zor şartlarda yaşamaya çalışan çok sayıda kişi var. Hepimizin de evleri yıkıldı, kimimiz yaralandık, kimimiz ise aç ve evsiz kaldık. Acil yardıma ihtiyacımız var. Haitililer çok mağdur durumda. Çok büyük organizasyonlara ihtiyaç var. Umarım insanlar bize yardım eder.”

18.03.2010


 

Hindistan’dan Pakistan’a suçlama

Hİndİstan Savunma Bakanı A.K. Antony, Pakistan hükümetini “ülkede faaliyet gösteren 42 terörist kampını” görmezden gelmekle suçladı. Antony, Pakistan hükümetinin bu kampların kapatılması için “en küçük bir çaba” göstermediğini söyledi.

Pakistan yönetiminden “Hindistan’ı hedef alan terörist kamplarına” yönelik “ciddî adımlar” atmasını beklediklerini ifade eden Antony, ‘’İki ülke arasında Şubat ayı sonunda yeniden başlayan barış görüşmelerinden mu'cize beklemeyin’’ diye konuştu. Hindistan, teröre karşı somut adımlar atılmasını istiyor.

18.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl