18 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Çanakkale’yi gençler de bilsin diye iki sergi

Çanakkale Savaşı Cephe Mektupları sergisi

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 95’inci yıldönümü faaliyetleri kapsamında PTT Çanakkale Müdürlüğü ve Eceabat Kaymakamlığı tarafından düzenlenen sergide, şehit mektupları ile savaş dönemi pulları sergilendi. Mehmet Âkif Ersoy Kütüphanesi’nde açılan sergide, Çanakkale Savaşı sırasında cephedeki mehmetçiklerden ailelerine yazılmış duygu yüklü mektuplar ve savaş zamanı ile sonrasında kullanılmış pullar yer alıyor. Çanakkale’de bu tarz bir serginin ilk defa yapıldığını hatırlatan Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, “Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakır’ın mektuplar kitabından faydalanılarak hocamızı buraya davet ettik. Bu 600 mektup arasından 33 tanesi seçildi. Bugün mektuplar kitabımızda yayınlandı. Tesadüftür ki bu sergi açıldığı gün bu kitap ta elimize ulaştı. Çanakkale bir destan son kale İstanbul’dan önce. Biz ecdadın o günkü duygu ve düşüncelerini bugüne de gelecek nesillere aktarmak istedik. Bu sergi bildiğim kadarıyla Çanakkale’de ilk defa oldu. Gerek Çanakkale Savaşı sırasında kullanılan pullar gerekse, Çanakkale Savaşı’nın çeşitli yıl dönümü adına basılan hatıra pulları bugün buradalar.” dedi. Şehir merkezindeki okullarda okuyan öğrencilerin kafileler halinde gezdiği sergi hafta sonuna kadar açık kalacak.

18.03.2010


 

Çanakkale ve Türk Şehitleri Resim Sergisi

SAMSUN’UN Bafra ilçesinde Alperen Ocakları İlçe Temsilciliği tarafından ‘Çanakkale ve Türk Şehitleri Resim Sergisi’ açıldı. Çanakkale Savaşı’ndaki 8 cephe ile 34 ülkede bulunan Türk şehitliklerinin resimlerinin de yer aldığı sergide yaklaşık 250 resim bulunuyor.

Konu ile ilgili konuşan Alperen Ocakları İlçe Temsilcisi Atakan Korkmaz, amaçlarını ‘Savaşlarda şehit düşen 250 bin vatan evlâdının bugünün gençleri tarafından bilinmesi’ şeklinde açıkladı. Sergide; Çanakkale Cephesi resimleri yanında Makedonya, Galiçya, Irak, Filistin, Hicaz ve Kafkas cephelerinden resimlerin de yer aldığını belirten Korkmaz, “Çanakkale’ye gitme imkânı bulamayan Samsunluların açtığımız fotoğraf sergisiyle bu ruhu yaşamaları ve öğrenmelerini istiyoruz” dedi. Çanakkale deniz savaşının bir gün sürdüğünü, ancak kara savaşının aylarca sürdüğünü ifade eden Korkmaz, “Çanakkale Osmanlı’nın değil İslâm’ın da son kalesiydi. Türk askerinin ve subaylarının kahramanca direnişi, inancı ve millet sevdası Çanakkale’de destanlaşmıştır. Eğer Çanakkale geçilseydi bugün bu topraklarda Türk varlığından bahsedilemeyecekti” diye konuştu. Konuşmaların ardından, 250 resmin bulunduğu sergi açıldı.

18.03.2010


 

8.Gastronomi Festivali dünya gündeminde

YEMEK kültürünün evrenselliğiyle dünyanın usta aşçı ve mutfaklarını aynı çatı altında buluşturan geleneksel “8. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali” dünya basınının gündeminde olacak.

Tüm Aşçılar Federasyonu’nun (TAF) düzenlediği uluslar arası organizasyonu izlemek için 27 yabancı gazeteci İstanbul’a gelecek. Fransa, İspanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, İran, Suriye, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbeycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Ukrayna’dan festivale katılan basın mensupları organizasyon süresince yaptıkları haberlerle yemek kültürü üzerine kurulan dostluğu dünya gündemine taşıyacaklar. TAF’ın düzenlediği organizasyonu Türk mutfağıyla dünya mutfaklarını Türk aşçılarıyla dünya aşçılarını aynı platformda buluşturuyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10.000 kişilik katılımın gerçekleştiği festivale bu yıl ki katılımın 15.000 kişiyi geçmesi bekleniyor.

18.03.2010


 

Hat sergisi ziyaretçilerini bekliyor

HATTAT Halim Efendi vefatının 45’inci yılında Hırka-i Şerif’te kendi eserlerinden oluşan sergiyle yad ediliyor.

Türkiye’nin son büyük hat temsilcilerinden Hattat Mustafa Halim Özyazıcı’yı vefatının 45. sene-i devriyesinde anmak ve orijinal çalışmalarını sergilemek vesilesiyle düzenlenen sergi, meraklılarını bekliyor. 21 Mart’a kadar sürecek “Hattat Halim Fatih’te” isimli sergide, Yusuf Çağlar’ın koleksiyonunda bulunan Halim Efendi’ye ait hat çalışmalar, karalamalar, levhalar, imzalı imzasız eskiz kâğıdı üzerine yapılmış meşklerle birlikte, fotoğraflar, kartvizitleri, fatura örneği, mektuplar gibi, Halim Efendi’den mahzun hatıralar yer alıyor. Hırka-i Şerif Vakfı Kültür Merkezi Sergi Salonunda 50 küsur eser sergilendiğini söyleyen sergi sorumlusu Kudret Apuhan, hat öğrenmek isteyenlere kurs verdiklerini, gençlerin de oldukça yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Apuhan, isteğe bağlı olarak serginin uzatılabileceğini de söyledi. Sergiyi ziyaret ederken bilgi aldığımız Reşit Akgün, yıllardır hat san'atıyla uğraştığını söyledi. Mustafa Halim Özyazıcı’nın eserlerinde en önemli özelliğin çok ince çalışılarak ortaya çıktığını, hat ölçülerine birebir uyularak yapılan eserler olduğunu bu yüzden de san'atçının önem kazandığını vurguladı.

18.03.2010


 

Kocaeli ikinci Bilgi Evi’ne kavuştu

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi Bilgi Evlerinin ikincisini Mehmet Âkif Ersoy adıyla Derince ilçesinde açtı.

Büyükşehir Belediyesi, tüm ilçelere yapmayı planladığı Bilgi Evleri’nin ilkini 2009 Mart ayında Doğu Kışla Gençlik Parkı’nda hizmete açmıştı. Derince’deki Mehmet Âkif Ersoy bilgi Evi’nde öğrencilere ilk dersi Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu verdi. İlk bilgi evine Kocaeli adına önemli fetihler yapan Osmanlı komutanlarından Akçakoca Bey’in adını veren Büyükşehir Belediyesi, ikinci bilgi evine de İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’un ismini verdi. Bilgi Evlerini en büyük yatırımları olarak gördüğünü vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, çocukların Bilgi Evleri vasıtasıyla geleceğe güçlü bir şekilde hazırlanacaklarını söyledi.

18.03.2010


 

Nevşehir’de yarışma heyecanı

GEÇTİĞİMİZ Pazar günü Nevşehir’de bilgi yarışması heyecanı tatlı bir sabah buluşmasıyla başladı. Yirmi beş liseli erkek ve on liseli kız öğrencinin katıldığı yarışma, ayrı mekânlarda aynı saatte yapıldı.

Bilgi yarışmasındaki soruların ekseriyetine doğru cevaplar veren gençler, az farklarla birincilikleri kardeşlerine hediye ettiler. Liseliler arasından Sena Sevimli birinci geldi. Katılımın az olduğu üniversiteliler grubunda ise Emre Tuncel birinciliğe ulaştı. Birinciler Ankara’da yapılacak olan genel yarışmaya katılacaklar.

18.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl