18 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Camilerin masrafı cemaatten

Dİyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi Doç. Dr. Ahmet Onay, Türkiye genelindeki camilerin ‘’yüzde 78’inin giderlerinin doğrudan cemaat tarafından, yüzde 15’inin giderlerinin cami derneklerince, yüzde 1’ini giderlerinin ise vakıflar tarafından karşılandığını’’ ifade etti.

Onay, Değerler Eğitimi Dergisi’nde yayımlanan ‘’Cumhuriyet Döneminde Camilerin Finansmanı’’ konulu makalesinde, camilerin yapım, onarım, aydınlatma, ısıtma, bakım ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması, cami görevlilerinin maaş ve ücretlerinin ödenmesi gibi harcamaların, camilerin hizmet verebilmesi için gerekli giderlerinden olduğunu belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığınca oluşturulan Cami Bilgi Bankası’ndaki verilere göre, Türkiye’deki camilerin yaklaşık yüzde 67’sini doğrudan yöre halkının, yüzde 13’ünü derneklerin, yüzde 11’ini şahısların, yüzde 2’sini kamu kurum ve kuruluşlarının, yüzde 1’ini çeşitli vakıfların yaptırdığını, geri kalanların yaptıranının belli olmadığını ifade eden Onay, makalesinde ‘’Cumhuriyet öncesi dönemde camiler büyük ölçüde yöre halkı tarafından yaptırıldı, bunu şahısların ve devlet ricalinin yaptırdığı camiler takip etmektedir. Cumhuriyet döneminde ise camilerin büyük bir kısmı yine yöre halkı tarafından yaptırılırken, cami yaptırmada ikinci sırayı cami dernekleri, üçüncü sırayı şahıslar almaktadır’’ görüşüne yer verdi. Türkiye genelindeki 80 bin caminin ısıtma, aydınlatma, su, temizlik, demirbaş eşya, bakım ve benzeri diğer giderlerin finansmanı konusunda da bilgiler veren Onay, dernek ve vakıf gibi tüzel kişiliğe sahip herhangi bir kuruluş olmaksızın, giderleri doğrudan cemaat tarafından karşılanan camilerin oranının yüzde 78, giderleri cami derneklerince karşılanan camilerin oranının yüzde 15, giderleri vakıflar tarafından karşılanan camilerin oranının ise yüzde 1 olduğunu ifade etti.

GELİRLER ALINIYOR, GİDERLER

KARŞILANMIYOR

Camilerİn yüzde 7’sinin mülkiyetinin belediyelere ait olduğuna, ancak giderleri tamamen belediyeler tarafından karşılanan cami bulunmadığına dikkati çeken Onay, ‘’Cami müştemilatındaki dükkân ve iş yeri gibi mekânların işletilmesinde söz sahibi olan bir tüzel kişiliğin, cami ihtiyaçlarının karşılanması hususunda da benzer oranda bir paya sahip olması beklenirdi’’ değerlendirmesinde bulundu. Onay, şeffaflığı sağlamak için camilerle ilgili bütün vakıfların gelirlerine ve bunların nereye harcandığına ilişkin detaylı tabloların her yıl kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etti. Onay, makalesinde şu görüşlere yer verdi: ’’Yapılış gayesine de uygun olarak, cami müştemilatında gelir getirici bölümlerden elde edilecek gelirler öncelikle o cami için, arta kalan kısmı ise en yakın başka camilerin giderlerini karşılamak üzere ama yine cami hizmetleri için harcanmalıdır.’’Onay, mazbut vakıflara ait 5 bini aşkın caminin ısıtma, aydınlatma ve bakım giderlerinin mülk ve işletme sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ödenmesinin, ‘’cami ihtiyaçları için sık sık yardım toplanmasını önleyeceğini ve vakıf malının amacı doğrultusunda kullanılmasının sağlayacağını’’ kaydetti.

18.03.2010


 

KAPADOKYA’DA BAHAR BİR BAŞKA

Kapadokya bölgesindeki peribacaları, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla çiçek açan meyve ağaçları ile birlikte eşsiz bir güzelliğe büründü.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da, dünyanın en ilginç yer oluşumlarından biri olarak da bilinen peribacaları, ağaçların çiçek açmasıyla birlikte farklı bir güzellik kazandı. Meyve ağaçlarının çiçek açması ile adeta beyaz gelinlik giyen Ürgüp, Ortahisar, Zelve ve Göreme’deki peribacaları, turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

18.03.2010


 

Okul saatlerinde internet kafe yasağı

Sakarya Valiliği, okul saatlerinde 15 yaşın altındaki öğrencilerin internet kafeye girmelerini yasakladı. Valilikten yaplan açıklamada, kararın, öğrencilerin olumsuz yönde etkilenmemeleri, fiziksel - ruhsal sağlıklarını korumaları, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan uzak durmaları amacıyla il genelinde alındığı belirtildi.

Bu çerçevede, ‘Metin2’ ve ‘Knight Online’ adlı popüler oyunların da 15 yaş altı öğrencilere yasaklandığı kaydedildi. Yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’na göre ‘Emre Aykırı Davranıştan para cezası’ uygulanacağı vurgulandı.

18.03.2010


 

Çoruh’ta sular yükseldi

Artvİn’de karların erimesi ve etkili yağış sebebiyle Çoruh Nehri’nin su seviyesi yükselirken, Çoruh Nehri üzerindeki Borçka ve Muratlı Barajları’nın kapakları açıldı.

Gürcistan ise sel tehdidine karşı uyarıldı. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, beraberindeki idare amirleri ile birlikte Çoruh Vadisi’nde, Borçka ile Muratlı Barajı gövdesi ve göletinde incelemelerde bulundu. Vali Yemlihalıoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, baraj su kodunun yükselmesi ile birlikte Gürcistan’a uyarı mektubu gönderdiklerini söyledi. Yusufeli ve Artvin-Erzurum yolunun yağan yağışlardan dolayı Çoruh’un debisinin yükselmesinden dolayı ulaşıma geçici olarak kapatmak zorunda kaldıklarını de söyleyen Vali Yemlihalıoğlu, yolların ulaşıma açılması için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

18.03.2010


 

Telefon telleri çalındı

Eskİşehİr’İn Günyüzü ve Sivrihisar ilçelerinde, üç köy arasındaki bin 200 metre telefon kablosu hırsızlar tarafından çalındı.

Telefon kablolarının çalınmasıyla 3 köyün dünya ile bağlantısı da koptu. Alınan bilgiye göre, Eskişehir’e 140 kilometre uzaklıktaki Günyüzü ilçesine bağlı Yazır ve Çardaközü Köyleri ile Sivrihisar ilçesine bağlı Badabat Köyü arasındaki toplam bin 200 metre telefon kablosu kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kesilerek çalındı. Söz konusu bölgede kabloların olmadığını fark eden vatandaşlar durumu Telekom’a bildirdi. Telekom görevlileri telefon kablolarının kesilerek çalındığını belirledi. Bunun üzerine Telekom yetkilileri olayı Jandarma ekiplerine bildirdi. Olay yerinde inceleme yapan Jandarma ekipleri, “haberleşme ve enerji nakil kablosu hırsızlığı” olaylarıyla ilgili inceleme başlattı.

18.03.2010


 

30 metre yüksekliğindeki şelâle yeniden keşfediliyor

Antakya’ya bağlı Narlıca beldesinde yıllardır varlığını belde halkının dışında duyuramayan şelâlenin turizme tekrar kazandırılması için harekete geçildi.

Narlıca Belediyesi Boğazdere mevkiinde bulunan 30 metre yüksekliğindeki şelâlenin çevre düzenleme çalışmaları için Narlıca Belediyesi ekipleri çalışmalarına başladı. Narlıca Belediye Başkanı Mehmet Çil, “Boğazdere mevkiinde bulunan 30 metre yüksekliğindeki şelâlenin yatağında 7 gölet bulunuyor. Göletlerden biride Romalılar döneminden kalma ve 10 top su alabilen bir kuyudur. Beldemiz Romalılar döneminin önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğu için biz bu güzelliklerin bütün Türkiye tarafından bilinmesini ve görülmesini istiyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde de sürdürüyoruz” dedi.

18.03.2010


 

İzmirli köylülere ulaşım müjdesi

İzmır Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa-Menderes projesinin hizmete alınmasıyla boşa çıkacak otobüslerin köylerin toplu ulaşımı için kullanılacağını bildirdi.

Aziz Kocaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Aliağa-Menderes projesinin hizmete alınmasıyla bu hatta 500 bin yolcunun taşınacağını belirtti. Kocaoğlu, böylece boşa çıkacak otobüslerin de köylerin toplu ulaşımı için kullanılacağını ifade etti. Aliağa Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nde güney hattında Nisan, kuzeydeyse Temmuzda deneme seferleri başlatılacağını belirten Kocaoğlu, şunları kaydetti: ‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında 164 köy var. Bunların hepsine ulaşım sağlayacağız. Ama biraz daha sabretmeleri gerekecek. Sonbahardan itibaren ilk etapta 3-5 köye bir otobüs koymayı planlıyoruz. Otobüs en uç köyden başlayarak ilçe merkezine kadar yolcuları toplayacak.’’

18.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl