20 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İSRAİL POLİSİNİN CUMA PROVOKASYONU

Kudüs polisinin, Haremüşşerif’te Cuma namazına girişleri erkeklerde 50 yaş ve üstüyle sınırlandırması ortamı yine gerdi. Camiye kadınlar serbestçe girebilirken, erkeklerde İsrail kimliğine sahip olmaları, 50 ve üstü yaşta bulunmaları şartı konuldu. Bu provokatif sınırlama, Kudüs’teki gerginliği iyice arttırdı.

BİDEN: BAZILARI BARIŞI DİNAMİTLİYOR

Kudüs’te bulunduğu sırada İsrail’in açıkladığı Doğu Kudüs’e bin 600 yeni konut projesine yeterince tepki göstermediği için eleştirilen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD televiz-yonuna yaptığı açıklamada İsrail’in provokasyon yaptığını söyledi. Biden, İsrail’deki bazı kişilerin barış sürecini dinamitlediğini belirtti.

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ İSRAİL’İ KINADI

Rusya’nın başşehri Moskova’da bir araya gelen Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya İsrail’in yerleşim birimi inşaatlarını derhal durdurması çağrısında bulundu. Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail’in son anda açıkladığı Doğu Kudüs’e bin 600 yeni konut projesini de kınadı. Açıklama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından yapıldı.

Haremüşşerif’te namaz kılanlara 50 yaş sınırı

Kudüs polisi, Haremüşşerif’te Cuma namazına girişleri dün yine erkeklerde 50 yaş ve üstüyle sınırlandırdı. Son iki gündür normale döndürülen El Aksa Camii’ne girişler, özellikle Dünya Müslüman Âlimler Birliği’nin Doha’dan yaptığı açıklamada, dün Cuma namazları sırasında İsrail’e karşı “öfke” ve Kudüs’e karşı “dayanışma” gösterileri yapılması çağrılarının ardından, muhtemel şiddet olaylarına karşı yine sınırlandırıldı. Camiye kadınlar serbestçe girebilirken, erkeklerde İsrail kimliğine sahip olmaları, 50 ve üstü yaşta bulunmaları şartı arandı. İsrail Ordu radyosu, Cami etrafında ve Doğu Kudüs’te 2500 polisin konuşlandırıldığını bildirdi. Geçen Salı günü, Eski Kent’in Yahudi mahallesinde, eski Hurva Sinagogunun yeniden inşa edilip açılması ve camiye girişlerin sınırlandırılmasını protesto amacıyla bütün Doğu Kudüs mahallelerinde Filistinli gençlerle İsrail güvenlik kuvvetleri arasında şiddet olayları meydana gelmiş, 100’e yakın Filistinli, 15 de İsrail polisi yaralanmıştı.

BEŞŞAR ESAD: MEVCUT İSRAİL HÜKÜMETİYLE BARIŞ İMKÂNSIZ

Surİye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Orta Doğu’da barışın mevcut İsrail hükümetiyle “imkânsız” olduğunu söyledi. El Arabiye’nin haberine göre, Esad, dün ülkesini ziyaret eden İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Orta Doğu’da barış, İsrailli bir muhatap olmadığı için imkânsız” dedi. Suriye’nin, Türkiye’nin aracılığında yapılacak müzakereler vasıtasıyla İsrail ile adil ve kapsamlı bir barışı gerçekten istediğini belirten Esad, ancak mevcut ortam yüzünden bu türden görüşmelere giremeyeceklerini kaydetti. Esad, İsrail’in yerleşim yeri inşaatlarına devam etmesi ve Arap toprağını işgal etmesinin barışın önündeki “gerçek engel” olduğunu, bu durumun, bölgeyi “daha çok savaş ve gerginliğe” sürüklediğini vurguladı. Beşşar Esad, “Netanyahu hükümeti, yerleşim birimleri ve kutsal yerlerin Yahudileştirilmesine karşı çağrılara cevap vermediği sürece, bir muhatap olarak görülemez” dedi.

BİDEN’DEN SERT ELEŞTİRİ

Kudüs’te bulunduğu sırada İsrail’in açıkladığı Doğu Kudüs’e bin 600 yeni konut projesine yeterince tepki göstermediği için eleştirilen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ABD televizyonuna yaptığı açıklamada İsrail’in provokasyon yaptığını söyledi. Biden, temsilcileri George Bitchell tarafından sürdürülen barış sürecinin de İsrail’deki bazıları tarafından dinamitlenmeye çalışıldığını da vurguladı. Ancak yine de ABD’nin klâsik “İsrail’in güvenliği bizim güvenliğimizdir” açıklamasını da tekrarlayan Biden, ABD ve İsrail arasında baş gösterdiği öne sürülen krizin de bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Ortadoğu Dörtlüsü çağrısını yineledi

Rusya’nın başşehri Moskova’da bir araya gelen Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya İsrail’in yerleşim birimi inşaatlarını derhal durdurması çağrısında bulundu. Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail’in son anda açıkladığı Doğu Kudüs’e bin 600 yeni konut projesini de kınadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından okunan açıklamada, Dörtlü’nün İsrail’e bütün yerleşim birimi inşaatları ile ilgili eylemleri durdurması, Filistinlilere ait evlerin yıkılması ve tahliye edilmesine de son verilmesi çağrısında bulunduğu vurgulanıyor. Toplantıya Ban’ın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, AB Dış Politika Komiseri Catherine Ashton ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

20.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal demokratlardan Almanya’da cami desteği

  İSRAİL POLİSİNİN CUMA PROVOKASYONU

  “Eşcinsellik Hollanda ordusunu zayıflattı!”

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl