21 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Halk, hiç anayasa yapmadı

Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Türk halkının şimdiye kadar kendi anayasasını yapmadığını belirterek ‘’Türk siyasal ve toplumsal hayatının en önemli yasalarına baktığımız zaman, yüzde 80’i demokratik platformun ürünü değildir, darbelerin ürünüdür’’ dedi.

Yasalarımız darbe ürünü

Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, ‘’Türk siyasal ve toplumsal hayatının en önemli yasalarına baktığımız zaman, yüzde 80’i demokratik platformun ürünü değildir, darbelerin ürünüdür’’ dedi. Can, Ahenk Hukuk Derneği tarafından Örnekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘’Sivil Anayasa Oluşumu Süresince Yargı Reformu’’ konulu seminerde, Türkiye’nin tarihsel, düşünsel, hukuksal ve siyasal yapının temellerini oluşturan referans değerlerin değiştiği tarihî bir süreçten geçtiğini kaydetti. Türkiye’de toplumun artık kendi siyasetini belirleme noktasına geldiğini ifade eden Can, son zamanlarda tartışılan sivil anayasa konusuna değinerek, Türkiye’de sivil anayasadan söz edilecekse anayasanın ne olduğu bugüne kadar nasıl üretildiğinin de çok iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Can, 1921, 1924, 1961, 1982 anayasalarının oluşum süreçleriyle ilgili bilgi vererek, Türkiye’de 27 Mayısla süreciyle birlikte darbe sistemine geçiş yapıldığını kaydetti.Anayasa’ya göre yargı yetkisini Türk milleti adına bağımsız mahkemelerin kullandığının söylendiğini hatırlatan Can, 1961 Anayasasıyla birlikte Türkiye’de yargı ile toplum arasındaki ilişkinin neredeyse bütünüyle koparıldığını, 1980 darbesiyle de hakimler ve yargıçlarla toplum arasındaki ilişkinin mutlak suretle kapatıldığını vurguladı.

Doç. Dr. Can, Türk halkının şimdiye kadar kendi anayasasını yapmadığını belirterek şöyle devam etti:

‘’1961 Anayasası’nı bu halk yapmadı, 1971 değişikliklerini halk yapmadı. 1980 darbesiyle Danışma Meclisi oluşturuldu. Millî Güvenlik Konseyinde kaç tane önemli zevat olduğunu hepimiz iyi biliriz. 1982 Anayasası’nı yapanlar beş kişiydi. Bu beş kişi nasıl istediyse, anayasa öyle oldu. Beş kişi bu anayasanın nasıl yürürlüğe girmesini istediyse, o şekilde girdi. Bu beş kişinin iradesi altında biz hâlâ biz hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Anayasa bunun üzerine kurulu. Yasalarımız bunun üzerine kurulu. Danıştay, Yargıtay, Askerî Yüksek Yargı Mahkemesi Yasası, Askerî Yargıtay Yasası, Hakimler ve Savcılar Yasası, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası... Bütün bunların hepsi, darbecilerin yani beş generalin onayladıkları yasalardır. İçinde iyi şeylerin olup olmaması ayrı bir tartışmadır. Türk siyasal ve toplumsal hayatının en önemli yasalarına baktığımız zaman, yüzde 80’i demokratik platformun ürünü değildir, darbelerin ürünüdür. Şu an darbelerin ürünü olan bir hukuk sistemi içerisinde, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasi tartışması yapıyoruz. Bu kadar çok tartıştık, ama belli ölçülerde bizim irademizin ürünü olmayan hukuk sisteminden kaynaklandığını görüyoruz. Bu nedenle zaman geçirmeden Türk toplumu kendi anayasasını yapmak zorunda.’’ Doç. Dr. Can, konuşmasında HSYK’nın özel yetkili savcıları görevden almasına da değinerek, ‘’HSYK yetki aşımı değil, suç işledi’’ görüşünü dile getirdi.

“PARTİLER, CHP TÜZÜĞÜNE AYKIRILIKTAN

KAPATILDI”

SİYASİ parti kapatma dâvâlarına da değinen Can, bugüne kadar hiçbir siyasî parti kapatma dâvâsının demokrasiye hizmet etmediğini ve Türkiye’de bugüne kadar hiçbir parti kapatma iddianamesinin demokrasiyi koruma adına hazırlanmadığını dile getirdi. Can, ‘’Demokrasi ve özgürlüklerle çatışan partiler hakkında bugüne kadar herhangi bir dâvâ açılmış değildir. Bunun altını çizelim. Türkiye’de kapatılan tüm siyasî partiler 1935 CHP tüzüğüne aykırılıktan kapatılmıştır. Bunu kimse bilmez. Kapatma kararını verenler de bu düşüncede değildir. Ama tarihi okumakta yarar vardır. Yoksa Anayasa’da yer alan demokrasi, insan hakları, hukuk devletine aykırılıktan kapatılma hiç yaşanmadı’’ diye konuştu.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

21.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Halk, hiç anayasa yapmadı

  ÇAĞDAŞ DEMOKRASİLERDE KORUNAN MADDE YOK

  Örgüt, TSK ile irtibat halinde

  Yılmaz Güney’i anlayamadık

  Katsayıda, azınlığın zulmü artık bitsin

  “Vatan haini” dersen darbeyle değiştirirler

  AB taahhütlerini yerine getirmeli

  Gül: Nevruz’da herkes hassas olmalı

  Kılıçdaroğlu: AKP, gündemi meşgul ediyor

  Arslan: Yapılan istismar

  Memur-Sen “toplu sözleşme ve grev”de ısrarlı

  AKP’nin paket turu yarın

  5. Risale-i Nur Kongresi başladı

  UMREDE Türk izdihamı

  Öğrenciler öldü, tedbir alındı

  Bursa’da Bediüzzaman Mevlidi bugün

  Namaz Gönüllüleri’nden gazetemize ziyaret

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl