04 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Ofİs hastalIklarIna karşI tedbİrİnİzİ alIn

FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Saadet Birgül Aydıner, son 20 yılda iş yaşamında bilgisayar kullanımının hızla artmasının, sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Uzm. Dr. Aydıner, “Bu hastalıklar yol açtığı sakatlıklar sonucunda iş verimliliğini ve iş memnuniyetini azaltarak, yüksek tedavi harcamaları, tazminat ödemeleri ve iş günü kaybına neden olarak çalışanı, iş vereni ve ekonomiyi olumsuz etkiler” dedi. Aydıner, işe bağlı ortaya çıkan kas iskelet sistemi rahatsızlıkların başında ‘Kas incinmesi ve zorlanması, bel ve boyun zorlanmaları, fıtıkları, sinir kökü sıkışmaları, osteoartrit (kireçlenme), omurgada eğrilikler, boyun düzleşmeleri, el bileğinde ve dirsekte sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu), el bileği, dirsek ve omuzda yumuşak doku zedelenmeleri ve göz rahatsızlıkları, başağrıları’nın geldiğini dile getirdi. Birgül Aydıner, ofis hastalıklarından korunmak için şu tavsiyelerde bulundu: “Hastalıklardan korunmak için ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmayın, klavye kullanırken en az biçimde güç sarf edin. Uzanmalar sırasında zorlayıcı hareketlerden kaçının, dirsek, ön kol ve bileklerin sert yüzeylerle temasında kaçının. Gözlerinizi bir süre kapatarak, uzaklara dalarak ve sürekli kırparak dinlendirin, gün boyunca belli aralıklarla ayağa kalkın. Her yarım saatte bir 30-60 saniyelik germe egzersizleri yapın, sandalyenin bel kavisini destekleyecek şekilde olmasına dikkat edin. Bedensel olarak çalışıldığında cisimleri taşırken belin dik pozisyonda olmasına dikkat edin, yük bedene yakın ve simetrik olarak paylaştırıldıktan sonra taşınmalıdır.”

04.04.2010


Kemik iliği kanseri gençlere de sıçradı

ANKARA Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, yaygın olarak 65 yaş üstü insanlarda görülen kemik iliği kanserinin, çeşitli sebeplerden dolayı gençlere de sıçradığını belirterek, ‘’Kemik iliği kanserinden dünyada her yıl 750 bin insan yaşamını yitiriyor’’ dedi.

Prof. Dr. İlhan, kemik iliği kanser türü olan ‘’multiple miyelom’’un, dünya genelinde her geçen gün yaygınlaştığını, bunu önlemek için de halk arasında farkındalık oluşturulması gerektiğini ifade etti. Kemik iliği kanserinin nasıl bir hastalık olduğunu, tedavilerinin ne olduğu ve nelere sebebiyet verdiğinin insanlara ve bilim adamlarına anlatılması gerektiğini vurgulayan İlhan, şunları kaydetti. ‘’Multiple miyelom hastalıkları, kemik iliğinde plazma adını verdiğimiz bir hücrenin gereğinden fazla çoğalmasıyla ilerleyen bir hastalıktır. Bu plazma hücreleri, kemik iliğinde fazla çoğaldığı zaman kemik iliği yapısını bozuyor. Bu da kan hastalığına ve kemiklere yayılarak kemik kırıklarına yol açıyor. İleri yaşlarda daha sık görülen bu hastalık, kemiklerde ve böbreklerde hastalık yapıyor. Eğer tedavi yapılmazsa ölümle sonuçlanıyor.’’ Kemik iliği kanserinin dünya genelinde eskiden 65 yaş grubunda görüldüğünü aktaran İlhan, ‘’Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme sıklığı artıyordu ve yaygın olarak 65 yaş üstü insanlarda görülüyordu, fakat son yıllarda genetiği ile oynanmış gıdalar, hava kirliliği, radyasyon, sigara, stres gibi nedenlerden dolayı görülme yaşı daha aşağılara çekildi. Bu hastalık gençlere de sıçradı’’ dedi.

04.04.2010


Bebeğinizin gözleri yaşarıyorsa

GÖZYAŞININ basit bir sıvı veya su olmadığını belirten Memorial İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Temel, gözyaşının içerisinde gözü koruyan birçok madde bulunduğunu söyledi ve “Uyanık olduğumuz sürece gözyaşı üretimi devam eder.

Çünkü gözyaşı kornea tabakamız için hayatî derecede önemlidir” dedi. Gözyaşı sistemi ile ilgili pek çok hastalık olduğunu belirten Dr. Temel, “Bunlardan birisi de bebeklerde alt gözyaşı kanalının kapalı olmasıdır. Bu hastalıkta bu kanalın buruna açıldığı ucundaki kapakçığın doğumda açılmaması söz konusudur. Kanaldan buruna geçemeyen gözyaşı önce gözyaşı kesesinde birikir, sonra da göz kapaklarından dışarıya akarak sulanmaya yol açar. Ayrıca, bir süre sonra da özellikle gözyaşı kesesi enfekte olarak çapaklanma ortaya çıkar. Hatta bazen bu enfeksiyon o kadar güçlü olabilir ki göz çevresine, başa ve hatta vücuda bile yayılabilir” uyarısında bulundu.

04.04.2010


Islak ayakla gezmeyin

TIBBÎ adıyla ‘Tinea pedis’ olan ayak mantarının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, toplumun yüzde 50’sinde hastalığın görüldüğü uyarısında bulundu.

En çok yetişkin erkeklerde görülen hastalığın ayak parmak aralarında kaşıntı, sulantı, kepeklenme, çatlaklar veya beyazlaşmalar şeklinde kendini gösterdiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Neval Bayazit, “Ayakta kötü kokuya sebep olabilir. Ayakların uzun süre havasız ve nemli kalması, yıkandıktan sonra iyi kurulanmaması veya aşırı terlemesi mantarın yerleşip hastalık yapmasını sağlayan en önemli etkenlerdendir” dedi. Ayak mantarının ortak kullanılan terlik, ayakkabı, havlu gibi kişisel eşyalardan, havuzlardan, duşlardan, hamam ve kaplıcalardan, tuvaletlerden, hijyene dikkat edilmediğinde kuaförlerde pedikür sırasında bulaşabildiğini anlatan Uzm. Dr. Bayazit, “Kişinin her gittiği yere kendi terliğini götürmesi, ayakları yıkadıktan veya abdest aldıktan sonra ayak parmak aralarının kâğıt havluyla kurulanması, ayakların devamlı kuru tutulması, tırnakların zedelenmemesi gerekmektedir. Sentetik yerine pamuklu çoraplar giyilmesi, yazın hava aldıran açık ayakkabı ve terlikler tercih edilmesi önerilir. Ayakkabıların içi, dışı deri olanları tercih edilmeli ve ayakkabılar günlük olarak değiştirilmelidir, ayağın teri nedeniyle içi ıslanan ayakkabı kuruyana kadar tekrar giyilmemelidir. Aile içi bulaşma çok sık görüldüğü için benim önerim, mantar hastalığının tekrarlamaması için ailedeki tüm fertlerin de mantar açısından değerlendirilmesi olacaktır”

04.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl