05 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Üç intihar saldırısı Bağdat’ı kana buladı

Irak’In başkenti Bağdat’ta düzenlenen saldırılarda 21 kişi vefat etti.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, birkaç dakika arayla meydana gelen patlamalara bomba yüklü araçların yol açtığını, saldırılarda 30 kişinin öldüğünü, 168 kişinin yaralandığını belirtti. Yetkili, iki bomba yüklü aracın çok sayıda büyükelçiliğin bulunduğu batıdaki Mansur mahallesinde infilak ettiğini, saldırılardan birinin Almanya Büyükelçisinin konutu yakınında düzenlendiğini söyledi. Üçüncü bomba yüklü aracın ise Salihiye mahallesinde İran Büyükelçiliği’nin önünde infilak ettiği bildirildi. Irak ordusundan yapılan açıklamada da, saldırıların intihar eylemcileri tarafından bomba yüklü araçla düzenlendiği, İran ve Mısır büyükelçiliklerinin hedef alındığı duyuruldu.

İRAN BÜYÜKELÇİSİ

Bu arada, İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazimi Kumi, saldırının büyükelçiliği hedef alıp almadığının belli olmadığını ve büyükelçilik içinden ölen ya da yaralanan olmadığını kaydetti. Kumi, patlamanın büyükelçilik kapısında meydana geldiğini, büyükelçilik ziyaretçilerini ve Irak polisini hedef aldığını ifade ederek, “Büyükelçilik binasında hasar meydana geldi, ancak içerden ölen ya da yaralanan olmadı” dedi. Öte yandan bir güvenlik yetkilisi de buradaki yaralı sayıısının 100’ü aştığını söyledi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.04.2010


 

Afganistan ve Pakistan sınırında şiddet

Pakİstan’In Afganistan sınırı yakınındaki bölgede düzenlenen iki ayrı operasyonda güvenlik güçleri 38 Taliban militanını öldürdü.

Orakzai aşiret bölgesinin üst düzey hükümet yetkilisi Samiullah Han, militanların Said Halil Baba Köyündeki ordu kontrol noktasına saldırdığını, ancak askerlerin karşı ateş açması sonucu 26 militanın öldüğünü söyledi. Han, askerlerin ayrıca Orakzai’de militanların gizlendiği bir yere baskın düzenlediğini, burada da 12 militanın öldüğünü kaydetti.

Pakistanlı güvenlik güçlerinin Orakzai’deki operasyonu Mart ayı ortalarında başlamıştı. Şu ana kadar 250’den fazla militanın öldürüldüğü belirtiliyor. Öte yandan, binlerce sivilin çatışmalardan kaçmak için yakınlardaki Kohat bölgesinde bulunan ve hükümet tarafından kurulan kampa yerleştikleri veya yakın bölgelerde yaşayan akrabalarının yanına gittikleri kaydedildi.

ESKİ BAKAN İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ

Afganİstan, hakkında yolsuzluk suçlaması bulunan eski bakanlardan Muhammed Sadık Çakari’nin tutuklanması istemiyle uluslar arası polis teşkilatı Interpol’e başvurdu. Savcı yardımcısı Fazıl Ahmed Fakiryar, geçen yıl kabinede kısa dönem dini işlerden sorumlu bakan olarak görev yapan, şu an İngiltere’de yaşadığını düşündükleri Çakari hakkında tutuklama emri çıkarıldığını ve yakalanması için Interpol’e başvurduklarını bildirdi. Fakiryar, taleplerine Interpol’den cevap beklediklerini kaydetti.

05.04.2010


 

İsrail’in askerî noktada beklettiği Filistinli öldü

İsraİl askerî kontrol noktasında uzun süre bekletilen 62 yaşındaki bir Filistinlinin vefat ettiği belirtilirken, İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi Filistinlinin ölümünden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ı sorumlu tuttu.

Olay Batı Şeria’nın kuzeyinde, Nablus ile Tuba şehirleri yakınındaki, Ürdün Vadisi’ne askerî geçiş noktası El Hamra’da meydana geldi. Şeker hastası olduğu bildirilen Muhammed Damen Abid El Kerim Eliyat adlı Filistinli, kontrol noktasında bir kaç saat bekletildi. Filistinliye, Fransız pasaportu taşıdığı gerekçesiyle izin verilmediği belirtiliyor. Saatler sonra geçiş izni alabilen Filistinlinin, bindiği takside kalp krizi geçirdiği ve su kaybı sebebiyle öldüğü bildirildi. Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, olaydan Ehud Barak’ın sorumlu olduğunu söyledi.

05.04.2010


 

BM Genel Sekreteri Aral Gölünü inceledi

Orta Asya ülkeleri turuna çıkan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Özbekistan ayağına Aral Gölü’nden başladı.

Ki-Moon, Türkmenistan ve Kırgızistan’a yaptığı ziyaretten farklı olarak buradaki ziyaretine başşehirden değil, maruz kaldığı ekolojik sorun sebebiyle Aral Gölü’nden başladı. Burada ilgililer tarafından karşılanan Ki-Moon, Aral’ın son durumu hakkında ilgililerden bilgi aldı. Göl havzasına da giden BM Sekreteri, gölün maruz kaldığı ekolojik sorunla yerinde tanışma fırsatı bulmuş oldu. Ki- Moon bugün Cumhurbaşkanı Kerimov’la görüşecek.

05.04.2010


 

Rum Başpiskopos: Erdoğan’la görüşeceğim

KIbrIs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, günü ve saatini henüz bilmemesine rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da görüşmelerinin kesinleştiğini açıkladı.

Başpiskopos, Rum Alithia gazetesine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinden önce KKTC’de bulunan Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarının başlaması gerektiğini savundu. 2. Hrisostomos, ‘’Başbakan Erdoğan ile görüşmemizde Erdoğan’a, Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs Rum toplumuyla birlikte mutlu yaşadığını görmek istiyorsa Sayın (Rauf) Denktaş’ın izlediği yolu izlememesini söyleyeceğim. Denktaş, Kıbrıslı Türklere devletlik varlığı kazandırmak için çok çalıştı’’ dedi.

05.04.2010


 

Rum Başpiskopos: Erdoğan’la görüşeceğim

KIbrIs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, günü ve saatini henüz bilmemesine rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da görüşmelerinin kesinleştiğini açıkladı.

Başpiskopos, Rum Alithia gazetesine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinden önce KKTC’de bulunan Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarının başlaması gerektiğini savundu. 2. Hrisostomos, ‘’Başbakan Erdoğan ile görüşmemizde Erdoğan’a, Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs Rum toplumuyla birlikte mutlu yaşadığını görmek istiyorsa Sayın (Rauf) Denktaş’ın izlediği yolu izlememesini söyleyeceğim. Denktaş, Kıbrıslı Türklere devletlik varlığı kazandırmak için çok çalıştı’’ dedi.

KİLİSELERİN AÇILMASINI TALEP EDECEK

KKTC’deki bütün kiliselerin tamir edilerek ibadete açılmasının mümkün olduğuna inandığını, Başbakan Erdoğan’dan da bunu talep edeceğini belirten 2. Hrisostomos, KKTC’deki kiliselerin Rumların gönüllü çalışmalarıyla ve Rum Ortodoks Kilisesi’nin ekonomik desteğiyle tamir ve restore edilmesi arzusunu dile getirdi. Hedefinin, KKTC’deki bütün kiliselerin ibadete açılması olduğunu ifade eden 2. Hrisosotomos, ‘’Türkler şu anda dış dünyaya ve özellikle Avrupa’ya iyi yüzlerini göstermek istiyorlar. Üyelik müzakereleri var. Hristiyan abidelerini bu şekilde devam ettirmek isteyeceklerini zannetmiyorum. Bunu değerlendirmemiz gerek ve hedefim de budur’’ ifadesini kullandı.

05.04.2010


 

Ukrayna muhalefetinden reformlara destek

Ukrayna’da Şubat ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda iktidarı kaybederek ana muhalefete geçen eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun liderliğini yaptığı Byut Siyasî Bloğu, Başbakan Mikolay Azarov’un yapacağı reformlara destek olacağını açıkladı.

Ukrayna’nın önemli gazetelerinden Zerkalo Nedeliy gazetesine konuşan Ukrayna Parlamentosu Bölgelerin Bayındırlık Devlet Komisyonu Başkan Vekili olan Byut Milletvekili Olga Bondar, Azarov hükümetinin hazırladığı reform paketlerine Ukrayna anayasasının ruhuna aykırı olmaması şartıyla destek olacaklarını ifade etti. Olga Bondar, “İktidar kamuoyuna açıklamadan reform çalışmaları devam ediyor. Biz de ülkeye ne getireceklerini bekliyoruz” dedi. Önemli olan reformlar anayasaya aykırı olmasın diyen Bondar, “Muhalefetin iktidara bir şans vermesi lâzım. Hükümet, Ukrayna devletinin iç ve dış politikasını belirleyip meclise sunsun. Muhalefetin hükümetin devletin stratejik planlamaları ile ilgili çalışmalarında destek olması lâzım” ifadelerini kullandı. Ukrayna muhalefeti adına konuşan Bondar kırmızı çizgilerini ise “hükümetin Sovyetler birliğine yeniden oluşturmaya yönelik politikalar izlemesi veya yeniden bölgelere Stalin heykelleri dikmeye başlaması” olarak açıkladı.

05.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl