05 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Anız yakma dengeyi bozdu

ORTA Anadolu’da tarladaki anızların yakılması yılanların sayısını azalttı ve farelerin tarlaları istilâ etmesine sebep oldu.

Farelere karşı kullanılan zehir ise tilkilerin varlığını tehdit etmeye başladı. Toprağın bahar ve güz döneminde ekime hazırlanması için tarlayı sürme gibi maliyetlerin yüksek olduğu bahanesine sığınan çiftçi, özellikle Orta Anadolu’da ekinin anızlarını yakma yolunu tercih ediyor. Bu konuda yasak ve ceza olmasına karşın anızın bilerek yakıldığının tesbiti son derece güç olduğu için, tarlasında yabanî ot çalışması yapmak isteyen çiftçiler, canlı bir organizma olan toprağın veriminin azalması pahasına bilinçsizce anız yakmaya devam ediyor. Tarladaki a-nızların yakılması önce farenin tabiî düşmanı olan yılanların sayısını azalttı, sonra da sayıları aşırı artan farelerle baş edilmesi için ilâçla mücadeleye başlanınca tilkiler ölmeye başladı. Yetkililer, bu yıl ülke genelinde Konya Ovası ve Ege’de yaşanan tarla faresi istilâsının anız yangınlarıyla başladığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Ekim yapılan tarlalara zarar veren fareler çok çabuk üreyebiliyor. Bu hayvanlar tehlike anında çok hızlı hareket ederek yerin altındaki yuvalarına giriyor ve anız yangınından kurtuluyor. Farenin en büyük tabiî düşmanı olan yılan ise sürüngen olduğu için bu kadar çabuk hareket edemiyor ve anız yangınında ölüyor. Anız yangını insan eliyle çıkarılıyor, yani insan burada tabiata müdahale ediyor. Bu yıl olduğu gibi tabiî düşmanı azalan fare normal popülasyonunun çok üzerinde ürüyor. Bunun için bu yıl Hindistan’dan fare ilâcı ithal edildi. Bu ilâç çiftçilere dağıtılıyor, buğdayla karıştırılıp fare delikle-rine bırakılıyor. Bu kısa vadede en etkili çözüm ancak nihaî çözüm değil. Zehirli fareleri yiyen tilkiler ölüyor.’’

05.04.2010


 

Havalar ısındı, köy yolu açıldı

VAN’IN Başkale ilçesinde çığ tehlikesi dolayısıyla iki aydır açılamayan bir köy yolu, havaların ısınmasıyla açıldı.

İl Özel İdaresi Başkale Şubesi ekipleri, ilçeye 65 kilometre uzaklıkta bulunan ve kar dolayısıyla iki ay önce ulaşıma kapanan Yukarı Dallı Köyü yolunda karla mücadele çalışması başlattı. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda, 3 iş makinesi ve 15 kişilik ekiple günlerce sürdürülen çalışmanın ardından yol ulaşıma açıldı. Yetkililer, kar ve tipi dolayısıyla kışın sürekli kapanan köy yolunda, karla mücadele ekiplerinin kış boyunca çalışma yaptığını, ancak çığ tehlikesi dolayısıyla yolun ulaşıma açılamadığını bildirdi. Havaların ısınmasıyla yolun kapalı olan 10 kilometrelik kesiminde çalışma yapıldığını aktaran yetkililer, günlerce süren kar temizleme çalışmasından sonra yolun ulaşıma açıldığını ve köy halkının iki aylık esaretinin sona erdiğini söyledi.

05.04.2010


 

İZKO işportacı ve çığırtkanlardan şikâyetçi

İZMİR Kuyumcular Odası’nın (İZKO) yeni seçilen yönetimi Konak Belediyesi’ni ziyaret etti.

Kemeraltı’nın hak ettiği yerde olmadığını belirterek en büyük sorunlarının çığırtkanlar ve işporta olduğunu kaydeden İZKO Başkanı Yılmaz Uça, Başkan Tartan’dan bu sorunların çözümü için destek istedi. Çığırtkanlar ve işporta sorununu Vali Cahit Kıraç’a da anlattıklarını dile getiren Uça, “Özellikle Mezarlıkbaşı girişinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Büfeler ve dükkân sergileri yollara taşıyor, yürüme alanı bırakmıyor. Ayrıca Kuyumcular Çarşısı’nın üzerini kapatan malzeme zaman içinde çok yıprandı. Çarşımızın altyapısındaki bozukluk yüzünden çarşıyı su basıyor. Avrupa’daki kaldırım düzenlemelerinin burada da yapılmasını bekliyoruz. Gemilerle gelen turistlerin gezi alanlarına Kemeraltı’nın tamamının dahil edilmesini bekliyoruz. Hiçbir yabancı turist Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı’ndan alış veriş etmiyor” dedi.

05.04.2010


 

İmam Hatip Lisesi’nde ‘Kutlu Doğum’ heyecanı

PEYGAMBER Efendimiz Hazreti Muhammed’in (asm) dünyaya gelişinin yıldönümü faaliyetleri çerçevesinde, Adana’da Çukurova Kurttepe Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde program düzenlendi. Lise bahçesindeki ‘Kutlu Doğum’ faaliyetine öğrencilerin yanı sıra aileleri de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan programda Kur’ân-ı Kerim’i, 3 yıldır il birincisi olan Taner Akçin okudu. Okul Müdürü Recep Yörür, programda yaptığı konuşmada, “Peygamber Efendimiz’in (asm) dünyaya gelişinin yıldönümü bizler için büyük önem taşıyor. Ümmetinin ayağına diken batsa üzülen Peygamberimize biz ne kadar hürmet göstersek azdır” dedi. Okul Aile Birliği Başkanı Muhammet Ceylan’ın konuşmasının ardından program ilahilerle sürdü. Sema gösterisinin yanı sıra Tarık Karadağ da etkinlikte bir konser verdi. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş de ‘Peygamber Efendimiz’in Hayatı’ konulu bir konuşma yaptı. Katılanlara ‘Peygamberin kokusunu’ andırdığı için kırmızı güller verildi. Ayrıca, nohutlu pilav ile kavurma ikram edildi.

05.04.2010


 

Sulukule Projesi’nin sosyal yönü unutulmadı

TOPLU Konut İdaresi’nin (TOKİ) İstanbul-Fatih’te, Neslişah ve Hatice Sultan mahalleleri (Sulukule) kentsel dönüşüm çalışmalarını, sosyal sorumluluk projeleriyle birlikte yürüttüğü belirtildi.

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, Sulukule’de yerleşik Romanların düzenli bir işe ve gelire kavuşmalarını da hedefleyen proje kapsamında ilk etapta 45 kadına iş garantili dikiş kursu ile 16 erkeğe ahşap kursu verildi. Yaklaşık 3 ay süren kurs süresince, kursiyerlere günlük 8-16 avro ücret ödendi. TOKİ ile Fatih Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen 620 konutluk Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi’nde sadece altyapı ve bina inşaatı yapılmıyor, bölgede oturan vatandaşların mağdur olmamaları için gerekli tedbirler de alınıyor. Açıklamada, Sulukule Projesi’nin ranta dönüşmesini önlemek için gerekli tedbirlerin alındığı belirtilirken, hak sahibi sayısı kadar konut yapıldığı, evi yıkılan veya mülkiyeti bulunan hak sahiplerine mahallede yapılan konutların önerildiği, bunu kabul etmeyenlere paralarının ödendiği vurgulandı. Sulukule’de kiracı olmalarına rağmen oturdukları evleri yıkılanların da mağdur olmamaları için kendilerine Taşoluk bölgesinden konut verildiği anlatıldı. Roman vatandaşların konut sahibi yapılması için kampanya başlatan TOKİ, Bursa Karacabey Merkez’de 132, Sakarya Adapazarı’nda 288 adet özel projeli ‘’Roman Konutu’’, sosyal tesis, ilköğretim okulu, cami, ticaret merkezi ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işi için 4 Mayıs’ta ihale düzenleyecek.

05.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl