08 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AVRUPA'DA ÖRNEĞİ YOK

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can, anayasa paketindeki değişikliklerin “mütevazi adımlar” olduğunu belirterek, “Parlamentoyu Anayasa Mahkemesinin oluşumunda daha etkin hale getiremez miydiniz? HSYK’nın oluşumunda parlamento niye yok? Bana Avrupa’da bir kurul gösterin, içinde parlamento olmasın. Hani Avrupa’ya yaklaşmaya çalışıyorduk?” diye sordu.

İDEOLOJİK YARGI MECLİSİ TIKADI

“Türkiye’de yargının ideolojik olarak inşa edilmesinin, bu ideolojiyi bütün devlet aygıtlarına egemen kılacak bir yapıyla donatılmasının, parlamentoyu toplumsal taleplere cevap veremez hale getirdiğini” belirten Can, bunun da halkın demokratik sistemden umudunu kesmesine ve radikalleşmesine yol açarak, toplumda kaosa sebep olduğunu söyledi.

HSYK’da Meclis niye devre dışı?

DEMOKRAT Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can, anayasa paketindeki değişikliklerin ‘’mütevazi adımlar’’ olduğunu belirterek, ‘’Parlamentoyu Anayasa Mahkemesinin oluşumunda daha etkin hale getiremez miydiniz? HSYK’nın oluşumunda parlamento niye yok?” diye sordu. Osman Can, ‘’Muhafazakar Demokrat Düşünce Topluluğu’’nun Keçiören’deki ‘’Estergon Kalesi’’nde düzenlediği ‘’Demokratikleşme ve Anayasa Değişikliği’’ konulu toplantısında konuştu. Can, Türk yargı sisteminin, 1924’te, Osmanlı geleneğiyle radikal bir ayrışma sonucu kurulduğunu söyledi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Adalet Bakanlığı yapan Mahmut Esat Bozkurt’un, ‘’Türk adliyecisinin gurur duyacağı yegâne husus devrimleri hayata geçirmesidir’’ sözünün o yıllarda yargıya egemen olduğunu kaydeden Can, ‘’yeni bir devlet kurulduğu için o günlerde normal karşılanabilecek bu anlayışın, sistem oturduktan sonra terk edilmesi gerektiğini’’ dile getirdi.

İDEOLOJİK YARGI MECLİSİ TIKADI

Can, daha sonra ise ‘’1960, 1971 ve 1980’de darbecilerin kendi ideolojilerine göre tesis ettiği yargının belli kırmızı çizgiler ürettiğini, hakim ve savcıların da buna göre karar verme durumunda kaldığını’’ belirtti. 1982 Anayasası’nda ‘’demokrasi vurgusu’’ yapıldığını hatırlatan Can, ‘’Darbe Anayasasının demokratiklik iddiası gülünç bir iddiadır. Darbe yapıyorsun. Ondan sonra ‘Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir devlettir’ diyorsun. Afedersin ama, o zaman niye darbe yaptın?’’ diye konuştu. ‘’Türkiye’de yargının bu şekilde ideolojik olarak inşa edilmesinin, bu ideolojiyi bütün devlet aygıtlarına egemen kılacak bir yapıyla donatılmasının, parlamentoyu toplumsal taleplere cevap veremez hale getirdiğini’’ dile getiren Can, bunun da halkın demokratik sistemden umudunu kesmesi ve radikalleşmesine yol açarak, toplumda kaosa neden olduğunu söyledi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ “MÜTEVAZI ADIMLAR’’

AKP tarafından hazırlanan anayasa değişikliği teklifine de değinen Can, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) ilişkin yapılması planlanan düzenlemeyle ilgili olarak şunları kaydetti: ‘’HSYK artık beş üyeye göre kararların alındığı, savcıların ideolojik gerekçelerle görevden uzaklaştırıldığı bir kurul olmaktan çıkıyor. İçinde iki Danıştay, üç Yargıtay üyesi var. Hiçbir hakim ve savcı bunların seçimine katılmıyor. Ama bunlar hakim ve savcılar hakkında karar veriyor. Yani hakkında karar verdiği bir kişi bunların oraya atanmasında herhangi bir söz sahibi değil. Nasıl seçilmiş oluyorsunuz? Yargıtay ve Danıştay’dan. İyi de siz Yargıtay üyeleri hakkında karar alıyor musunuz ki, onların sizi oraya göndermeleri bir seçim olsun. Hakim ve savcılar hakkında hüküm veriyorlar ama hakim ve savcılar onları seçemiyor.’’ Can, AKP’nin getirmek istediği değişikliklerin ‘’mütevazı adımlar’’ olduğunu belirterek, ‘’Parlamentoyu Anayasa Mahkemesi’nin oluşumunda daha etkin hale getiremez miydiniz? HSYK’nın oluşumunda parlamento yok. Niçin HSYK’da parlamento yok. Bana Avrupa’da bir kurul gösterin, içinde parlamento olmasın. Hani Avrupa’ya yaklaşmaya çalışıyorduk?’’ sorularını yöneltti.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

08.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ermenistan’dan cevap bekliyoruz

  AVRUPA'DA ÖRNEĞİ YOK

  Erdoğan, Sarkozy ile görüştü

  SİNİRLİOĞLU ERMENİSTAN’DA

  Hukukçuların yargıya güveni yok

  Sezgin: Muhalefetin varlığı hissedilmiyor

  Yeni anayasada önemli olan millet egemenliği

  Mülki amirlere uydu telefonu verilecek

  Sözleşmeli öğretmenler, Bakanlar Kurulu gündeminde

  Kaçar: Sağlık sosyal bir sorun

  Sınav günü bu yollara dikkat!

  Balyoz’da tutuklamalara dün de devam edildi

  Poyrazköy dâvâsı yarın başlıyor

  Otomobil durağa girdi: 3 ölü, 2 yaralı

  GSM'nin sorumluluğu varsa gereği neyse yapılacak

  Fahri konsolos zenginiyiz

  Hac başvuruları başlıyor

  Dershane ücretleri el yakıyor

  Mimar Sinan Günleri başladı

  Kürtçe yayın 3 saati aşmadı

  Müstehcenlik, siteleri kapattırıyor

  Yeni Cami Hünkâr Kasrı’na Europa Nostra ödülü

  Hasankeyf, bilim adamlarını ağırlıyor

  Beykoz Belediyesi 10 bin kişiyi Çanakkale’ye götürüyor

  Müzikle geçinen köy

  Ayağı kırık öğrencisini sırtında gezdirdi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl