08 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Uçaklarla konfor yarIşI

ŞehİrlerarasI yolcu taşımacılığında müşterilerini hava yolu şirketlerine kaptırmak istemeyen otobüs firmaları, sundukları hizmetlerle şaşırtıyor. Birçok firma kablosuz internet, koltuk TV ve açık büfe ikramları gibi hizmetler veriyor.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan hava yolu firmalarının artması, hızlı trenle konforun ve yolculuk süresinin azalması otobüslere olan talebi azalttı. Otobüsçüler, yolcularını ülkenin dört bir yanına ulaşan uçak firmalarına kaptırmamak için yolculuk süresini kısaltamasa da konfor ve sunduğu hizmetleri arttırma yoluna gidiyor.

Otobüs firmaları, ulaşım hızı dışında uçakta verilen hizmetlerin daha fazlasını sunarak yolcularını memnun etmeye çalışıyor. Bazı Turizm firmaları, kapalı devre uydu TV, dizüstü bilgisayarlar için kablosuz internet ve elektrik bağlantısı, radyo yayını gibi hizmetlerin yanı sıra gece yolculukları için yastık ve battaniye bile veriyor.

Bazı firmalar ise güvenlik, konfor, hijyen ve teknolojiyi üst seviyede tutarak yolcularına en iyi hizmeti vermeye gayret ediyor. Ergonomik koltuklar, terletmeyen yün bazlı kadife koltuk kumaşları, geniş diz mesafesi ile en uzun yolculuklarda farklı bir konfor sunan bazı firmalar, tek kullanımlık koltuk başlıkları ve kulaklık kılıfları ile temizliği ön planda tutuyor.

Kişiye özel ses ve görüntü sistemi, DVD Player ve 15 inch ebadındaki LCD ekran, görüntü ve ses kalitesiyle yolcularına sinema keyfini yaşatan otobüsler de var. Bazı şehirler arası otobüslerde koltukların önündeki kulaklıklı sistem sayesinde 8 kanallı müzik yayını yapılabiliyor.

YANINDA GETİRDİĞİN FİLMİ İZLE

İsteyen vatandaşlar, flaş belleklerle yanında getirdiği filmi, otobüsteki USB girişi sayesinde koltuk arkasındaki televizyondan izleyerek yolculuk yapabiliyor. Bazı firmalar, soğuk ve sıcak içecek ile yiyecek hizmetinde diyet ürün seçeneklerine de yer veriyor. Otobüslerde, günlük gazete ve kurumsal yayın olan dergilerle yolcularını, yolu ve süreyi fark etmeden istedikleri yere ulaşması hedefleniyor. Kimi firmalar ise kışın çorba, yazın dondurma ikramında bulunuyor.

GENİŞ KOLTUK ARALIĞI HİZMETİ

BazI Turizm firmaları ise koltuk TV (koltukların arkasında televizyon) sayesinde kişiye özel televizyon ile yolcularına keyifli yolculuklar sunuyor. Kablosuz internet, yaz ve kış aylarına göre yiyecek ve içecek hizmetiyle yolcularına en iyi hizmeti sunma arayışı içinde. Kimi firmalar ise yolcuların güvenliği için hız sınırlamasına uyup 90 kilometrenin üzerine çıkmıyor. Bazı otobüslerde tek koltuk bulunuyor. Özel terminallerden kalkan otobüslerde dünyanın en geniş koltuk aralığı hizmeti veriliyor. Kahvaltı ve akşam yolculuklarına yönelik yiyecek çeşitleri sunuyor.

08.04.2010


 

Tarımda çalışan işçiler karınlarını zor doyuruyor

Türkİye’nİn yaş sebze ve meyve ambarlarından Mersin’in çileğiyle ünlü Silifke ilçesinde ürün hasadının yoğunlaşmasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan yöreye gelen tarım işçilerinin zorlu hayatı da başladı.

Çilekle adı anılan Silifke ilçesinin turistik sahil beldesi Taşucu’na gelerek çadırlarını kuran tarım işçileri, hemen yanı başlarındaki deniz ve kumun tadını çıkarmak bir yana, ilkel şartlarda adeta hayat mücadelesi veriyor, günün ilk ışıklarından güneşin batışına kadar 20 TL yevmiye ile çalışıyorlar. Tarım işçileri, yaklaşık 20 bin dönüm arazide, yılda 80 bin ton çilek hasadının yapıldığı yörede, sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutuyorlar. Tarım işçileri ile toprak sahipleri arasında aracılık yaparak geçimini sağlayan elci Mehmet İrtürk, yaptığı açıklamada, çilek tarlalarında çalışanları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan, çoğunlukla da Şanlıurfa’dan getirdiğini söyledi. Mehmet İrtürk, yörede Haziran ayına kadar kalacaklarını belirterek, ‘’Sosyal güvenceden yoksun, günde 20 TL’ye çalışan işçiler karınlarını zor doyuruyor, memlekete birikimsiz dönüyorlar’’ dedi.

08.04.2010


 

Yanan ormanlar yeşeriyor

İzmİr Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yanmış ve bozuk ormanlık alanlara 2009 yılı ile 2010’un ilk 3 ayında 2 milyon 600 bin fidan dikildi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden verilen bilgiye göre, Orman Bakanlığı tarafından 2008 yılında ilân edilen ağaçlandırma seferberliği kapsamında yoğun bir ağaçlandırma çalışması başlatıldı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan İzmir ve Manisa bölgesindeki bozuk ve yanmış ormanlık alanların ağaçlandırılması için geçmiş dönemlerden daha etkili bir fidan dikimi yapıldı. İzmir ve Manisa’da 2002-2008 arasındaki 7 yıllık dönemde 6 milyon 179 bin fidan dikildiğini ifade eden İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 2009 yılıyla 2010’un ilk 3 ayında dikilen fidan sayısının 2 milyon 600 bine ulaştığını bildirdi.

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN FİDAN

DİKELİM

İzmİr Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2008 yılında ağaçlandırma seferberliği ilân edildiğini ve bu kapsamda ülkemizde 2,3 milyon hektar sahanın ağaçlandırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Yanmış ve bozuk ormanlık alanların ağaçlandırılması ile ülkemizin yeni oksijen kaynaklarına, çocuklarımızın da güzel bir geleceğe kavuşacağını dile getiren Çiftçi, şunları söyledi: ‘’İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün sorumlu olduğu İzmir ile Manisa’da her yıl 14 bin 500 hektar bozuk ve yanmış ormanlık alanın rehabilitasyon çalışmasını yaparak, ağaçlandırıyoruz. 2009 yılıyla 2010’un ilk 3 ayında 2 milyon 600 bin fidan diktik. 2010 yılının sonuna kadar 4 milyon fidan dikmeyi hedefliyoruz. Arkadaşlarımızla hummalı şekilde fidan yetiştiriyoruz, ağaçlandırma seferberliğine katkı sağlıyoruz. Ben sadece orman teşkilâtı olarak değil, yöre halkının da ağaçlandırmaya ilgi duymasından dolayı teşekkür ediyorum. Vatandaş, kurum ve kuruluşların müracaat etmesi halinde 5 dekardan küçük olmayan yanmış ve bozuk ormanlık sahaları, vergi ve kira almadan 49 yıllığına ağaçlandırma yapmaları şartıyla kendilerine veriyoruz. Bu alanları ağaçlandıran kişi ve kurumların, ormandan elde edecekleri geliri de kendileri alıyor. Bakanlığımızın tek isteği, bedelsiz kiralanan bu alanların ağaçlandırılması. Bakanlık bu amaçla kişi ve kurumlara kredi de veriyor. Bozuk olan ormanlık sahaları hem devlet, hem millet birlikte ağaçlandıralım.’’

08.04.2010


 

Üreticilerden süt dökme eylemi

Manİsa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, sanayicilerin süt fiyatlarını düşük tutmak istediğini belirterek, ‘’Madem sanayici üreticinin sütünü almıyor, üretici olarak bizler de sütümüzü vermiyoruz’’ dedi.

Salihli’nin Çökelek Köyünde, sanayicilerin süt fiyatlarını protesto eden Çökelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi süt üreticileri, köy meydanında sütlerini döktü. Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Tunca, yaptığı açıklamada, Cumartesi günü sanayicilerle yapılan toplantılarda herhangi bir sonuca varılamadığını belirterek, Süt Üreticileri Birliği’nin sanayiciye süt vermeme yönündeki eylem kararını hatırlattı. Sütlerini 40-50 kuruşa vermek istemediklerini ifade eden Tunca, ‘’Bugün gelinen noktada sanayici masasından kalkarak ‘Biz bundan sonra sütünüzü almıyoruz’ diyor. Madem sanayici üreticinin sütünü almıyorsa, üretici olarak bizler de sütümüzü vermiyoruz’’ diye konuştu. Üreticiler, konuşmaların ardından sütleri döktü.

08.04.2010


 

Trabzon Emniyetine dedektör köpek alındı

Türkİye’de polis, jandarma, gümrük muhafaza ile arama kurtarma faaliyeti yürüten sivil toplum kuruluşlarında, ‘’asayiş’’, ‘’narkotik’’, ‘’arama-kurtarma’’ ile ‘’bomba arama’’ gibi alanlarda görev alan ve özellikle uyuşturucu operasyonlarında dikkati çeken polis köpeklerinden olan ‘’Lisa’’ isimli köpek, kentin tek polis köpeği olarak Trabzon’da hizmete başladı.

Alınan bilgeye göre, Türkiye’de Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünün yanı sıra sivil savunma ve arama kurtarma alanında hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının da göz bebeği olan ve koku alma gibi tabiî yeteneklerini kullanarak yaptıkları hizmetlerle zaman zaman hayat kurtaran eğitimli köpekler, Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) de vazgeçilmezlerinden. Polis köpeği eğitimine alınmadan önce bile çeşitli testlerden geçirilen ve eğitimini başarıyla tamamlayıp göreve başlayarak ‘’asayiş’’, ‘’arama-kurtarma’’, ‘’bomba dedektör’’ ve ‘’narkotik dedektör’’ köpeği olan polis köpeklerinden biri de kısa süre önce Trabzon Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevlendirildi.

08.04.2010


 

Sivas’ta beş sismik gözlem evi kurulacak

BaşbakanlIk Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi işbirliğiyle Kuzey Anadolu Fay Zonu’ndaki deprem aktivitesinin daha iyi izlenmesi için Sivas’ta beş sismik gözlem evi kurulacak.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhuriyet Üniversitesi ile imzalanan yeni protokolle Sivas ve çevresini etkileyebilecek Kuzey Anadolu Fay Zonu ve kolları üzerindeki deprem aktivitesinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi amacıyla bölgedeki sismik ağ istasyonlarına ek olarak beş yeni sismik gözlem istasyonu daha hayata geçirilecek. Yeni sistem, Sivas, Tokat, Yozgat, Kayseri, Çorum, Malatya, Erzincan ve Gümüşhane illerini kapsayan yerel ağ olmakla birlikte, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından işletilen Ulusal Sismik Ağ’ın da bir parçası olacak. Ön hazırlıklarına başlanan ve üç ay içinde hizmete girmesi planlanan istasyonlar, ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümüne eş zamanlı veri aktaracak.

08.04.2010


 

Yasaklı tarım ilâçları imha edilecek

Gazİantep Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, kullanımı yasaklanınca depolarında atıl kalan tarım ilâçlarını Kocaeli’ndeki Tehlikeli Atık İmha Tesisine gönderdiklerini söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından geçmişte zararlılarla mücadelede kullanılmak üzere il müdürlüklerine tarım ilâçları gönderildiğini belirtti. Gönderilen ilâçların, daha sonra kullanımları yasaklanınca elde kaldığını bildiren Yılmaz, ‘’Yasaklanan ilâçlar depolarda saklanıyordu’’ dedi. Gaziantep Tarım Müdürlüğünün depolarında 6 ton tarım ilacı biriktiğini, bunlar arasında geçmişte özellikle tarla fareleriyle mücadele önemli yer tutan, ancak daha sonra kullanımı bütün dünyada yasaklanan DDT türlerinin önemli yer tuttuğunu belirten Yılmaz, atıl ilâçları Kocaeli’ndeki İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ’ye (İZEYDAŞ) gönderdiklerini söyledi.

08.04.2010


 

Bingöl’de 14 kilo esrar ele geçirildi

Bİngöl’de düzenlen uyuşturucu operasyonunda, 14 kilo esrar ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince şehir merkezinde düzenlenen operasyonda, 2 kişinin sırt çantalarında yapılan aramada, 14 kilo 770 gram esrar bulundu. Gözaltına alınan ve emniyette ifadelerinin alınmasının ardından Bingöl Sulh Ceza Mahkemesine çıkarılan zanlılardan biri tutuklanıp Bingöl M Tipi Cezaevine gönderildi, diğeri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

08.04.2010


 

Edirne’de 28 kaçak Filistinli yakalandı

SInIrI yasa dışı yollardan geçerek Avrupa ülkelerine gitmek amacıyla trenle Edirne’ye gelen 28 Filistinli yakalandı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul - Edirne treniyle Edirne’ye gelen 28 Filistinli, trenden indikten sonra, kendilerine sınırdan geçmek için kılavuzluk edecek kişiyle buluşmak üzere yaya olarak İstasyon Mahallesi’nde ilerlemeye başladı. İstasyon Mahallesi sakinlerinin ihbarı üzerine bölgeye gelen polis ekipleri, çevrede yaptıkları aramada 28 Filistinli kaçağı yakaladı. Bazı kaçaklar, polisten kaçarken düşerek yaralandı. Sağlık kontrolü için Selimiye Devlet Hastanesine götürülen 28 Filistinli, daha sonra sınır dışı edilmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şubesine gönderildi.

08.04.2010


 

Kütahya’da iki cenaze karıştı

Kütahya’da, aynı gün ölen iki kişinin cenazelerinin karıştırıldığı iddia edildi. Alınan bilgiye göre, Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesinde tedavi görmekte olan Emet ilçesi Gürpınar Köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa Gürelli (84), 3 Nisanda öldü.

Altıntaş ilçesi nüfusuna kayıtlı Mustafa Demir de (80) aynı hastanede, aynı gün öldü. İki hastanın da yakınlarına haber verilmesi üzerine, Gürelli ve Demir’in yakınları, cenazeleri alıp Emet ve Altıntaş ilçelerine gitti. Mustafa Gürelli’nin yakınları, defin işlemi için hazırladıkları sırada cenazenin kendilerine ait olmadığını fark etti. Mustafa Demir’in yakınları da cenazeyi yıkadıkları sırada yanlışlık olduğunu anlayıp durumu Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesine bildirdi. Her iki aile de Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesi yakınlarında buluşarak cenazeleri değiştirdikten sonra defin işlemini gerçekleştirdi.

08.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl