09 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kırgızistan’da lâle devri bitti

Rusya Başbakanı Putin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev’i, selefı Askar Akayev’in hatalarını tekrarlamakla suçlayarak, “Bakiyev iktidara geldiği zaman Akayev’i kendi klanını korumak ve onlara ekonomik çıkar sağlamakla suçlamıştı. Bende Bakiyev’in de aynı tuzağa düştüğü izlenimi oluştu” dedi.

Rus komandolar Kırgızistan’da

Rusya Genelkurmay Başkanı General Nikolay Marakov, Kırgızistan’da yaşanan olayları dikkatle izlediklerini belirterek, “Devlet Başkanımız Medvedev’in emriyle bölgedeki askerî üssümüze 150 kişilik özel komando birliği gönderildi” dedi.

Ters “lale devrımı”

MUHALEFETİN, Talas şehrinde önceki gün valilik binasını işgal etmesiyle başlayan olaylar önceki gün Narın ve başşehir Bişkek’e yayıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin öldüğünü, 520 kişinin yaralandığını bildirdi. İstifası istenen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ise başşehir dışına kaçtı. Bakıyev’in güneydeki Celalabad şehrine gittiği ve orada taraftarlarını toplamaya çalıştığı belirtildi. Geçici hükümetin başına geçen, beş yıl önce Bakıyev’in iktidara gelmesinde payı olan eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Devlet Başkanı’nın istifa etmesini isteyerek, “Geçici hükümet iş başında ve bu hükümetin başkanıyım” dedi. Bişkek’teki parlamento binasında gazetecilere açıklama yapan Otunbayeva, geçici hükümetin, anayasanın hazırlanacağı ve özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için şartların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağını belirtti. Otunbayeva, Oş ve Celalabad şehirlerinin dışında bütün ülkenin geçici hükümetin denetiminde olduğunu, silâhlı kuvvetler ve sınır muhafızlarının yeni hükümeti desteklediğini de kaydetti. Ülkedeki yolsuzluk, yakınları kayırma politikası ve üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşayan 5,3 milyon nüfuslu ülkede artan fiyatlar yüzünden başlayan olaylar, Bakıyev’in başşehirden kaçmasına yol açtı. Göstericilerin, Bakıyev’in terk ettiği hükümet binasını yağmaladığı, şehir merkezindeki iş yerlerinde talanların gece boyunca sürdüğü bildirildi. Kırgızistan’daki geçici hükümet de ABD ile yapılan üs anlaşmasının şimdilik yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakıyev, 2005’te Otunbayeva’nın da öncülüğünü ettiği protestolar sonucunda, “Lâle Devrimi”yle Askar Akıyev’i devirerek iktidara gelmişti.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE KRİZ MASASI

TÜRKİYE'NİN Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’teki olaylarda ölen ve yaralananlar arasında Türk vatandaşının bulunmadığını söyledi. Büyükelçi Akçal, Kırgızistan’daki son gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, büyükelçilik binasında kriz masası oluşturduklarını, başşehirdeki Türk vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulunduklarını kaydetti. THY bürosunun zarar görmediğini ifade eden Akçal, ancak Demirbank’ın ATM’lerinin hasara uğradığını, birçok Türk mağazasının yağmalandığını belirtti.

GEÇİCİ HÜKÜMET 6 AY GÖREVDE

ÖTE YANDAN Geçici hükümetin maliye, savunma, millî güvenlik hizmetleri ve sınır birliklerinden sorumlu devlet bakanın isimleri de açıklandı. Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in döneminde kamu yönetimi reformu çerçevesinde kurulan devlet başkanlığına bağlı Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansı’nın da kaldırıldığı bildirildi. Ajansın başında Bakıyev’in oğlu bulunuyordu. Öte yandan 5 bankanın çalışmalarının da 6 ay süreyle durdurulduğu bildirildi. Geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva yaptığı basın toplantısında, Kırgızistan’ın hemen hemen tamamının kontrolleri altında olduğunu iddia ederek, Oş ve Celalabad şehirlerinde de kontrolü ele geçirmek için çalıştıklarını söyledi. Seçim ve siyasi partiler yasalarını değiştireceklerini bildiren Otunbayeva, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ile de görüşmeler yapacaklarını vurguladı. Otunbayeva, Bakıyev’in Oş’tan Celalabad kentine gittiğini ve ülkenin güneyindeki halkı kuzeye yürümek için toplamakta olduğunu ifade etmişti.

BM'DEN ÖZEL TEMSİLCİ

HALK ayaklanmasıyla yönetimin devrildiği Kırgızistan’a BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından özel temsilciler gönderiliyor. BM Genel Sekreteri Ban, Viyana’da yaptığı açıklamada, Slovakya’nın eski Dışişleri Bakanı Jan Kubis’in BM özel temsilcisi olarak yarın Kırgızistan’a gideceğini bildirdi. Ban, AGİT’in de Kırgızistan’a bir temsil göndereceğini kaydetti.

RUSYA DESTEK VERİYOR

KIRGIZİSTAN’DA kurulan geçici hükümete Rusya’nın destek olacağı belirtildi. Akipress Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile telefonla görüşen, geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya’nın Kırgızistan’daki geçici hükümete destek olacağını söyledi. Başbakan yardımcısı Almazbek Atambayev’in Rus yönetimi ile görüşmek için yakında Rusya’ya gideceği belirtildi. Rusya Başbakanı Putin’in sözcüsü de yaptığı açıklamada, Putin’in geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva ile “yeni hükümetin başkanı” olarak görüştüğünü söyledi. Öte yandan Çin yönetimi, komşu ülkede meydana gelen olaylara “derin ilgi duyduğunu” açıkladı. Çinli yetkili, “Sosyal düzenin mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis edilmesini ve ilgili konuların yasal kanallardan çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de, Kırgızistan’daki ayaklanmanın halkın rejime karşı öfkesinin bir göstergesi olduğunu söyledi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.04.2010


 

NÜKLEERSİZ DÜNYa

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, 1991 yılında imzalanan ve yirmi yıldır yürürlükte bulunan “stratejik silâhlarda indirim” anlaşmasının (START-1) yerini alacak yeni START-2 anlaşmasını imzaladı. Gözlemciler, anlaşmayla nükleer silâhlardan arındırılmış bir dünya hedefine bir adım daha yaklaşıldığını ifade ediyorlar.

START anlaşması imzalandı

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, nükleer silâhların azaltılmasını öngören START anlaşmasını Çek Cumhuriyeti’nin başşehri Prag’da imzaladı.Çek Devlet Başkanlığı Sarayında düzenlenen törenle iki devlet başkanı tarafından imzalanan anlaşmanın, yürürlüğe girmesi için, Rusya parlamentosu ve ABD senatosu tarafından onaylanması gerekiyor. Anlaşmayla iki ülke, stratejik nükleer silâh başlıklarını üçte birlik, nükleer başlık taşıyan füze, denizaltı ve bombardıman uçaklarının sayısını ise yüzde elliden fazla azaltmayı kabul etti. Yeni anlaşma, iki ülkenin gelecek 7 yıl içinde sahip olabilecekleri nükleer başlık sayısını 1550’ye indirdi. Anlaşma, dünyadaki nükleer silâhların yüzde 90’ından fazlasına sahip olan ABD ve Rusya’nın, nükleer silâhsızlanma konusunda ciddî olduğunu göstermeyi de amaçlıyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.04.2010


 

Obama, güvenlik stratejisini yeniden yazıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın danışmanlarının, ülkenin ulusal güvenlik stratejisinin anahatlarını içeren belgeyi, ‘’İslâmî aşırıcılık’’, ‘’cihad’’ gibi terimleri çıkararak yeniden yazacağı bildirildi.

Amerikan haber ajansı AP’nin, terörle mücadele yet-kililerinin sözlerine dayandırdığı haberine göre, belge bu tür terimlerden arındırılarak, ABD’nin Müslüman ulusları terör merceğinden görmediğini vurgulayacak biçimde yeniden yazılacak. Bu adımın, ülkenin Ulusal Güvenlik Stratejisinde önemli değişikliği yansıtacağı ifade ediliyor. Daha önce ‘’Bush doktrini’’ olarak bilinen, önleyici savaş ilkesine yer verilen belgede halen “militan İslâmî radikalizme karşı mücadele, 21’inci yüzyılın ilk yıllarının büyük ideolojik çatışmasıdır” ifadesi bulunuyor.

09.04.2010


 

Afganistan’da felâketin eşiğinden dönüldü

AFGANİSTAN’DA, bir istihbarat üzerine intihar saldırısına hazırlandığı belirtilen 5 kişi yakalandı. Afgan Ulusal Polisi kriz biriminden Abdül Gafar, intihar eylemcisi olduğu ifade edilen 5 zanlının Kabil’e girmek üzereyken yakalandığını belirtti.

Saldırganların emellerine ulaşması durumunda daha önceki olaylar gibi bir felâket yaşanabileceğini ifade eden Gafar, saldırganların El Kaide terör örgütü ile bağlantılı Hakkani örgütü tarafından gönderildiğini söyledi. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Zemeri Başari de 5 saldırganın, şehre güneyden araçla girerken yakalandığını belirtti.

09.04.2010


 

Yahudi Akademisyen: İsrail, GAZZE’DE KATLİÂM YAPTI

YAHUDİ asıllı Amerikalı akademisyen Norman G. Finkelstein, İsrail’in 2008 sonu ile 2009 başı arasında Gazze’ye yaptığı 22 günlük operasyonda “katliâm” yaptığı görüşünü dile getirdi.

Siyaset bilimcisi ve yazar Finkelstein, BM Gazeteciler Derneğinin (UNCA) konuğu olarak geldiği BM’de, Gazze operasyonuyla ilgili yazdığı “Bu Sefer Çok İleri Gittik-This Time We Went Too Far” adlı yeni kitabını tanıttı ve gazetecilerin sorularını cevapladı. İsrail’in Gazze’de yürüttüğü 22 günlük operasyonun 1,400 kişinin ölümüne yol açtığını ve ölenlerin çoğunluğun sivil olduğunu belirten Finkelstein, İsrail’in Gazze’de “orantısız güç kullanımında” bulunduğunu söyledi. Gazze’de o dönemde bir savaş olmadığını da vurgulayan Finkelstein, “Gazze’de savaş yaşanıyordu” diyenlerin bilerek ya da bilmeyerek İsrail propangandasına alet olduklarını söyledi. İsrail’in 2006 yılında Lübnan’daki yenilgisinin rövanşını Gazze’de “silahlanmamış bir düşmana” operasyon başlatarak almak istediğini, “İsrail’in Araplara karşı gücünü, Gazze’ye operasyon yaparak göstermek istediğini” söyledi. Gazze’deki operasyonun ardından İsrailli askerlerin ifadelerinden alıntılar da yapan Finkelstein, İsrailli askerlerin de bu operasyonun “delice” olduğunu ve “karşılarında savaştıkları birilerinin olmadığını” söylediklerini belirtti. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi sivil toplum kuruluşlarının Gazze’ye yönelik insan hakları raporlarından da sürekli alıntılar yapan Finkelstein, İsrail’in Gazze’de beyaz fosfor kullanarak hastanelere, gıda depolarına bomba atmasının asla kabul edilemeyeceğini belirtti. Yazar, İsrail yerleşimlerinin uluslar arası hukuk kurallarına kesinlikle aykırı olduğunun Uluslararası Adelet Divanı’nın 2004 yılında verdiği tavsiye kararında kabul edildiğini, Gazze’ye uygulanan ablukanın da BM Genel Kurulu tarafından bu Mahkemenin dikkatine getirilmesi gerektiğini söyledi. Toplantının başında Finkelstein’ın hem annesinin hem de babasının toplama kamplarından kurtulup ABD’ye göç ettikleri bilgisi de verildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.04.2010


 

Rusya, Stalin’in katliâmını kabul etti

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, dün Moskova ve Katin Ormanı’nda, 70 yıl önce işlenen ‘’Katin Katliâmı’’ anma törenine, Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte katıldı.

Böylelikle Rusya devleti, tarihte ilk kez 70 yıl önceki Katin Katliâmı’nı resmen ‘’bütünüyle’’ üstlenmiş oldu. Tören, katliamın yapıldığı Beyaz Rusya sınırı yakınında bulunan Katin Ormanı’nda yapıldı. Putin, ‘’Polonya ile Rusya arasında tarihin aydınlatılması için uzmanlar düzeyinde yol açılmıştır’’ dedi. Polonya Başbakanı Tusk, törende şunları söyledi: ‘’Burada öldürülenlerin göz yuvaları, enselerine sıkılmış kurşunla bize bakıyor. Tarihin büyük yalan yarasının uzlaşmayla aydınlatılması için bekliyorlar.’’ Katin Ormanı töreninde Rus Ortadoks papazları, Katolik rahipler ve Müslüman imamlar dualar okudu. SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov (79) ile SSCB’nin 26 Aralık 1991’de dağılmasından sonra Rus Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1931-2007), Katin’de kısmî sorumluluğu kabul etmişlerdi. 5 Mart 1940’ta Sovyet diktatörü Josef Stalin (1878-1953), KGB’nin öncülü olan gizli servisi NKVD’ye, Sovyet Birliği’nin Kızılordusu tarafından esir alınan 22 bin savaş esirini öldürmeleri için emir vermişti. Verilen emrin uygulanması 1940 Haziran’ı başlarında sona erdi ve Polonya halkının en eğitimli ve üretken kesimini oluşturan 22 bin savaş esiri, kafalarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömüldü.

09.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl