09 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

HİCAZ VE BAĞDAT’A GİDEN YOLLAR RAYDAN

Daha önce Ankara ve Adana’da açılan ve yoğun ilgi gören ‘’Hicaz ve Bağdat Demir Yollarının 100. Yılı’’ fotoğraf sergisi, Haydarpaşa Garı’nda da açıldı.

BAŞBAKANLIK Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), TCDD ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen ‘’Hicaz ve Bağdat Demir Yollarının 100. Yılı’’ fotoğraf sergisi, Haydarpaşa Garı’nda açıldı.

Açılışta konuşan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, daha önce Ankara ve Adana’da izlenime sunulan serginin üçüncüsünü, Alman firması tarafından yapılan tarihî Haydarpaşa Garı’nda gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türk demir yolu tarihinin genç kuşaklar tarafından anlaşılmasını sağlayan sergiye emek verenleri kutlayan Soluk, Hicaz demir yolunun, Türk demir yolu tarihinde müstesna bir yere sahip olduğunu ifade etti. Hicaz demir yolunun öz kaynakla inşa edildiğini söyleyen Soluk, İstanbul-Medine demir yolu olarak yapımına 1 Eylül 1900’de başlanan demir yolunun 1908’de tamamlandığını kaydetti. Soluk, 4,5 milyon Osmanlı lirasına (8 milyon sterlin) mal olan projeye 2. Abdulhamit Han’ın kendi birikimleriyle katkıda bulunduğunu, demir yolunun, İran Şahı’nın desteği, İstanbul esnafı ve kadınlarının takılarını vermesiyle borçsuz olarak tamamlandığını anlattı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckard Cuntz da tarihî Haydarpaşa Garında Hicaz demir yolu sergisinin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, garın, Türk-Alman işbirliği ve dostluğunun sembolü olduğuna işaret etti. Konuşmasını Türkçe yapan Cuntz, ‘’Uzun bir ortak geçmiş bizi bağlıyor. 100 yıllık bir geçmişe sahip Hicaz ve daha eski Bağdat demir yolu, el ele neleri başardığımızın resmidir. Bugün bir altyapı projesi olarak anılıyor ve büyük kısmı günümüzde hâlâ kullanılıyor’’ dedi. Cuntz, Haydarpaşa Garı’nın, Bağdat demir yolunun hareket noktası olduğunu belirterek, ‘’İran, Irak ve Suriye’ye uzanan demir yollarının başlangıcıdır. Sultan 2. Abdulhamit’in talimatıyla Alman firması tarafından Rönesans tarzında inşa edilmiştir’’ dedi.

BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı Hüseyin Topal da Ankara ve Adana’da yoğun ilgi görmesi dolayısıyla Haydarpaşa Garı’nda açılan sergide, Bağdat Hicaz demir yollarının 100. yılı vesilesiyle fotoğraf san'atçısı Peter Heigl tarafından derlenmiş tarihî fotoğraflar, Dr. Jürgen Franzke’nin 2000 yılı Ekim ayında demir yolu boyunca yaptığı gezinin fotoğrafları ile BYEGM ve TCDD arşivinden yararlanıldığını söyledi. Sergi, 19 Nisana kadar gezilebilecek.

09.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  HİCAZ VE BAĞDAT’A GİDEN YOLLAR RAYDAN

  Maalesef okumayan bir toplum olduk

  95 yıl sonra Çanakkale’de

  Cimcime Sultan Kümbeti’nin kapısı 80 yılın ardından açıldı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl