17 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

Sporcu sakatlıklarına yılda 1 milyar dolar harcanıyor

1990'lı yılların başında sahaların çimlendirilmesiyle birlikte hem Türk futbolu gelişti, hem de sporcu sakatlanmalarında büyük düşüş görüldü. 20-25 yıl önce toprak sahalarda mücadele eden futbolcuların en büyük korkusu sakatlıktı. Çünkü o günkü tıbbi şartlarda ameliyat olan bir futbolcunun yeniden sahalara dönmesi uzun bir süre alıyordu. Menisküs olan bir futbolcu bile o yıllarda ancak bir yıl sonra antrenmanlara çıkabiliyordu. Bugün menisküs ameliyatları sıradan ameliyatlar oldu. Sporcu yarım saatlik bir operasyon sonrasında 15 gün, bilemediniz 30 gün içinde mesleğine dönebiliyor.

Bugünün Türkiye'sinde sporcu yaralanmalarının tanı ve tedavisinde yeni yöntemler uygulanıyor. Sakatlıklar için Avrupa'ya gitmeye gerek yok. Türk cerrahlar her türlü imkana sahip. Bugün sportif yaralanmalarının teşhis, tanı ve tedavisi en uygun şekilde başarıyla gerçekleştiriliyor. Avrupa'da uygulanan ileri tekniklerin aynısı bizde de var. Sporcu yaralanmaya bağlı olarak uzun bir süre rehabilitasyona ihtiyacı var. En kısa sürede sporcunun yaralanmadan önceki aktif durumu ve performans düzeyine ulaştırmak gerekiyor. Bunlar için bir dizi testler yapılması gerekiyor. İşte bu testlerin sonucunu ortaya çıkaracak bütün cihazlar birçok sağlık tesislerimizde mevcut bulunuyor.

A.A'nın görüşüne başvurduğu GATA Spor Hekimliği Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Taner Aydın'a göre spor yaralanmaları dünyada 1 milyar doların üzerinde sağlık harcamalarına neden oluyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre 1 yıl içinde 3-5 milyon spor yaralanmaları olduğu biliniyor. Bunun içinde yüzde 33'ünü sporcuların korkulu rüyası eklem, kas, bağ ve yağ dokusu gibi yumuşak doku yaranlamaları oluşturuyor. Futbolda büyük paralar ödenerek getirilen sporcuların sakatlanmaları durumunda kulüpler hem sportif başarı, hem maddi yönden önemli kayıplar yaşıyor. Büyük bütçelerle getirilen sporcuların, yaralanmalarıyla birlikte beklenen yarar da sağlanamıyor.

Peki, mesleği spor olmayan bir kişiye sportif yaralanması sonucunda istirahat tavsiye edilirken, profesyonel sporcuların sakatlıklarında ne gibi bir yol takip ediliyor. Prof. Taner Aydın, bu konuya şöyle yorum yapıyor: "Spor yapmayan bir kişiye istirahati rahatlıkla önerebiliyoruz. Ancak aktif sporcunun bir an önce sporuna dönebilmesi için çalışma yapılmak zorunda. Bunun için tedavi süresinin azaltılması için bilinen tedavi yöntemlerinin yanında farklı uygulamalara da başvurarak, sporcuyu sağlığına kavuşturuyoruz."

EROL DOYRAN [email protected]

17.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sporcu sakatlıklarına yılda 1 milyar dolar harcanıyor

  Hiddink: Türkler beni etkiledi

  Alex Kadıköy'de BOŞ GEÇMİYOR

  Ali Sami Yen Stadı arsası satıldı

  Federasyon Beşiktaş başkanını susturamaz

  TRABZONSPOR TÜRKİYE KUPASI FİNALİNİ OLİMPİYAT STADINDA OYNAMAK İSTİYOR

  Türkiye Rallisinde heyecan başladı

  G.SARAY MANİSA'DA GALİBİYET ARIYOR

  Potada bayanlar derbisi: Beşiktaş-Fenerbahçe

  TÜRKCELL SÜPER LİGDE PROGRAM

  BANK ASYA 1. LİGDE PROGRAM

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım