21 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

OECD’nin vergi yükü en düşük ülkelerinden biriyiz

DÜNYA Bankası’nın Türkiye’ye ilişkin ‘’Kayıt dışılık: Nedenler, Sonuçlar, Politikalar’’ başlıklı raporunun tanıtım toplantısının açılışında konuşan Şimşek, kayıt dışı ekonomisinin Türkiye’nin kalkınmasının en büyük engellerden biri olduğunu belirtti.

Bunun uzun soluklu tedbirler paketi, toplumsal mutabakat ve çok boyutlu yaklaşımları gerektirdiğini anlatan Maliye Bakanı, şöyle konuştu: ‘’Kayıt dışılık kurumsallaşma, fikri mülkiyet, toplumsal ahlâk, büyüme gibi pek çok alanı da etkilemektedir. Haksız rekabete sebep olmakta ve gelir adaletini bozmaktadır. Kayıt dışılığın yaygınlaşması toplum tarafından meşrû bir olgu gibi algılanmasına yol açmaktadır. Kayıt dışılığın oluşturdu kayıplar da geçmişte yaşanmıştır. Vergi oranlarında artışa sebep olmaktadır. Türkiye’de vergiler çok yüksek, vergi yükü çok fazla. (İşletmelerin kayıt dışında seçeneği yok) argümanı doğmuştur, bu da doğru değildir. Türkiye yüzde 24,5’luk vergi yüküyle 30 OECD ülkesi arasında 29’uncu sıradadır. En düşük vergi yüküne sahip bir ülkedir. Kurumlar ve gelir vergisinde de OECD’nin en düşük ülkelerinden birisiyiz.’’ Kayıt dışılığın istihdam üzerindeki etkilerine de değinen Maliye Bakanı, kayıt dışılığın vergi boyutuyla ilgili tedbirler aldıklarını ve vergi yükünü aşağı çektiklerini belirtti. İstihdam üzerindeki vergi yükü bakımından Türkiye’nin 2002’de OECD’de 2’inci sırada yer aldığını kaydeden Mehmet Şimşek, ‘’Biz hükümet olarak bazı iyileştirmeler yaptık. Şimdi 9’uncu sıradayız. Yükün daha da aşağı çekilmesi gerekiyor. Ama bu malî imkânlarla sınırlı’’ dedi.

21.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Yatırım ortamı iyileştirilmeli

  OECD’nin vergi yükü en düşük ülkelerinden biriyiz

  Kamuya 67 bin memur alınacak

  İpragaz, ExEnGaz hisselerini aldı

  Bitkisel üretimde kendi kendimize yetiyoruz

  Girdi maliyetleri düşürülmeli

  Kriz, 2009’da inşaat yatırımını vurmuş

  Tesco Kipa bu yıl 2 bin kişiyi istihdam edecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım