24 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

SUBAYLARIN EĞİTİM FORMASYONLARI YOK

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya: Millî Güvenlik derslerinin subaylar tarafından verilmesi darbe dönemlerinden miras kalmış bir uygulamadır. Ne yazık ki yıllar içinde kanıksanmış ve devam ettirilmiştir. Bu durum hukuken ve pedagojik olarak sakıncalıdır. Zira, herhangi bir eğitim formasyonuna sahip olmayan ve askerlikleri öğretmenliklerinden önce gelen subayların, bu dersi veriyor olması, Millî Eğitim mevzuatlarına da aykırıdır.

MGK’NIN YAPISI DEĞİŞTİ, BU DERS DURUYOR

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya: İlginçtir, MGK’nın yapısının ve işleyişinin köklü biçimde değişikliğe uğratıldığı bir ülkede sistematik bir baskı ve ilkel bir anlayış empoze eden bu dersler bir türlü kaldırılamadı. Okullara kışla düzenini hâkim kılma mantığının, özleminin bir uzantısı olan bu dersler bütünüyle müfredattan çıkartılmalıdır. Tepeden tırnağa faşizan çağrışımlar yapan bu derslerden kurtulmak, eğitimin özgürleşti-rilmesi yönünde atılması gereken adımların başlangıcı sayılmalı ve arkası mutlaka gelmelidir.

Darbe dönemi kalıntısı

Okullarda Millî Güvenlik dersine giren subayların, öğrenci ve öğretmenleri “namaz kılıyor, türbanlı, bölücü, solcu” diye fişlediklerine ilişkin haberler üzerine, toplumun her kesiminden gelen tepkiler artarak devam ediyor.

SUBAYLARIN EĞİTİM

FORMASYONU YOK

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya:

Millî Güvenlik dersleri ve bu derslerin subaylar tarafından verilmesi darbe dönemlerinden miras kalmış bir uygulamadır. Ne yazık ki yıllar içinde, unutulmuş, kanıksanmış ve devam ettirilmiştir. Bir kere bu durum hukuken ve pedagojik olarak sakıncalıdır Zira herhangi bir eğitim formasyonuna sahip olmayan ve askerlikleri öğretmenliklerinden önce gelen subayların, Millî Güvenlik derslerini veriyor olması, Millî Eğitim mevzuatlarına da aykırıdır. Ayrıca asker kişilerin sivil bir eğitimde yer alması da tezattır. Eğer bu ders illaki verilecekse siviller tarafından verilmesi daha uygundur. Ancak bundan evvel bu dersin içerik olarak da sorgulanması gerekir. Yani ne kadar gerekli ve lüzumu var? Netice itibariyle ileri demokratik ülkelerde bu tür uygulamalar olamaz. Ancak askerî diktatörlükle yönetilen yahut askerî vesayetin yaşadığı ülkelerde beklenebilecek türden bir uygulamadır.

Fişleme meselesine gelince, zaten fişleme fiili kim tarafından yapılırsa yapılsın bir suçtur ve yapanların soruşturulup cezalandırılması gerekir. Hele bunu, bir öğretmen, öğrencileri, mesai arkadaşları ve veliler üzerinde yapıyorsa daha vahimdir. Bu durum bile bu subayların öğretmenlik yapabilecek formasyona sahip olmadıklarının bir delilidir. Zira hiçbir öğretmen öğrencisini fişlemez. Böylesi bir fecaatin ifşa olması bizce bir fırsattır. Hiç tartışılmayan, unutulan bu darbe geleneği böylece tartışmaya açılmıştır, sorgulanmaya başlanmıştır. Bu fırsattan istifade ve bu fişleme olayı vesile edilerek bu ayıptan kurtulmalı ve okullardan subayların verdiği millî güvenlik dersleri kaldırılmalıdır.

MİLİTER EĞİTİM KABUL EDİLEMEZ

Alternatif Eğitim Derneği Sözcüsü Eylem Korkmaz:

“Açıkçası Millî Güvenlik derslerinin içeriğini ve neler öğretildiği konusunu pek hatırlamıyorum. Ama genel olarak şunu söyleyebilirim ki, okullarda militarist anlayışla verilen her eğitim sakıncalıdır. Militarizm içeren hiçbir ders kabul edilemez. Öncelikli olarak askerin okulun bir parçası olarak düşünülmesi çelişkilidir. Ne yazık ki bizim eğitim sistemimizde ve dünyanın belli bir kısmında da militarist bir eğitim anlayışı hakimdir. Bunu en basit şekilde okulların bahçelerinde sıra oluş biçimimizden bile anlayabiliriz. Bu durumu özgürlükçülük ve özgür eğitim üzerinden değerlendirdiğimizde, tabiî ki kabul edilmesi imkânsızdır. Çocuklarımızı daha özgürlükçü bir biçimde eğitmeyi başarabilmeliyiz. Şunu da eklemek isterim ki, bazen eğitimde bir işin uzmanı gelip ders verebilir. Tam olarak eğitim formasyonu olmasa bile bu yapılabilir. Ama burada önemli olan dersin içeriğidir ve militarist bir anlayışa sahip olmamasıdır.”

MGK DEĞİŞTİ, BU DERS DURUYOR

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya: “Türkiye’de siyasal-toplumsal hayatın her alanı militarizmin doğrudan etkisi ve ağırlığı altında. Okulların kışlalaştırılması ve öğrencilerin askerleştirilmesi ise bunun en yaygın ve sistematik örneği olarak karşımıza çıkıyor. Andla, marşla başlayıp, her seviyede ve had safhada yaşanan resmî ideolojik indoktrinasyon aracılığıyla çocuklar, gençler ve dolaylı olarak tüm toplum militarist bir kirlenmeyle yüz yüze kalıyor. Millî Güvenlik dersleri ise işte bu ‘kışla tipi eğitim düzeni’nin en somut ve çirkin araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Millî Güvenlik derslerinin asıl işlevinin ne olduğu birkaç gündür medyaya yansıyan somut belgelerle daha bir netleşmiş durumda. İlginçtir, Millî Güvenlik Kurulunun yapısının ve işleyişinin köklü biçimde değişikliğe uğratıldığı bir ülkede sistematik bir zulüm ve ilkel bir anlayış empoze eden bu dersler bir türlü kaldırılamadı. Mevcut AKP hükümeti de yaklaşık 8 yıllık iktidarına rağmen bu önemli soruna ilişkin hiçbir adım atmadı. Artık bu konuyla ilgili ciddî bir şeyler yapmanın zamanının geldiği görülmeli ve daha fazla zaman kaybedilmemeli. Millî Eğitim Bakanlığı okullara kışla düzenini hakim kılma mantığının, özleminin bir uzantısı olan Millî Güvenlik derslerini bütünüyle müfredattan çıkartılmalıdır. Tepeden tırnağa faşizan çağrışımlar yapan bu derslerden kurtulmak, eğitimin özgürleştirilmesi yönünde atılması gereken adımların başlangıcı sayılmalı ve arkası mutlaka gelmelidir.

24.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Arkadaşlarının yanına gitti

  SUBAYLARIN EĞİTİM FORMASYONLARI YOK

  Kimse hukukun dışına taşmasın

  Aramızdaki önyargı duvarları yıkılmalı

  Darbeler utanç verici

  Başörtüsü problemini CHP ve MHP de çözebilir

  KOBİ’ler bedelli istiyor

  Kimseye teklif götürmedik

  Polis panzeri tören alanına girdi

  Devlet gayrimenkul zengini

  Erdoğan, Mayıs’ta komşuya gidecek

  Gazetecilere “yıpranma hakkı” için yasa teklifi

  Şehit polisin kanı yerde kalmadı

  Yağışlar rekolteyi arttırdı

  Ette spekülatör oyunu

  530 yıllık cami restore ediliyor

  Yeni Asya Neşriyat, İzmir Fuarında yoğun ilgi gördü

  İnsan ticareti mağdurları artıyor

  Şehidin borcu ödendi, icra takibi durduruldu

  Yıkılacak diye boşaltılan bina misafirhane oldu

  İlk standardı biz belirlemişiz

  Koku İle tedavİ

  Günde 50 kuruşa mobil internet keyfi

  Dünyada ilk tam yüz nakli yapıldı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım