25 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Ekonomik kriz, dil eğitimini de vurdu

YAZ tatili süresince ABD’de hem çalışıp hem de İngilizce’sini geliştirmek amacıyla ‘’Work and Travel’’ (WAT) programı kapsamında Türkiye’den bu ülkeye giden öğrenci sayısının, geçen yıl yüzde 50 civarında düştüğü bildirildi.

Alternatif Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı ve Hizmetleri Genel Müdürü İzzet Aslantatar, WAT programının ABD tarafından yaklaşık 50 yıl önce ‘’kültürel tanıtım projesi’’ kapsamında başlatıldığını hatırlattı. İngilizce’nin, günlük kullanımla çok daha kolay geliştiğini belirten Aslantatar, ‘’Bu nedenle WAT programları kısa sürede büyük ilgi gördü. Dünya genelinden yılda 100 binden fazla öğrenci bu program sayesinde ABD’ye gidiyor. Ancak son yıllarda ABD kaynaklı ekonomik kriz, programın gelişimini durdurdu’’ dedi. Kriz dolayısıyla ABD’deki turizm sektörünün tedirgin olduğunu anlatan Aslantatar, firmaların eleman alımlarıyla ilgili kararlarını ertelemelerinin, WAT programları kapsamında bu ülkeye gidecek öğrenci sayısını da büyük oranda düşürdüğünü vurguladı. Türkiye’den, ABD’ye giden öğrenci sayısının 2 yıl önce 12 bine ulaştığını ifade eden Aslantatar, ‘’Ancak kriz nedeniyle öğrenci sayısı geçen yıl 7 binde kaldı’’ diye konuştu.

BU YIL 5 BİNİN ALTINA DA DÜŞEBİLİR

Programın sadece üniversitelerin 1, 2 ve 3’üncü sınıflarında öğrenim görenlere yönelik olduğunu ifade eden Aslantatar, iş alanındaki sıkıntının bu yılki sayıyı da etkilemesini beklediklerini söyledi. WAT programı kapsamında öğrencilerin eğlence parkı, otel, restoran gibi işletmeler ile millî parklarda haftada 30-40 saat çalışarak maksimum 4 ay boyunca ABD’de yaşama ve gezme şansı bulduğunu hatırlatan Aslantatar, şöyle konuştu: ‘’Sektörde faaliyet gösteren danışmanlık şirketleri bu yıl için kayıtlarını sürdürüyor. WAT’ta kayıtlar Eylül - Ekim aylarında başlıyor ve Mayısa kadar devam ediyor. Haziranda ise işlemleri tamamlanan öğrenciler ABD’ye gönderiliyor, ancak çalışma alanlarındaki düşüş de sürüyor. Biz başta olmak üzere, danışmanlık firmaları bu yıl ABD’ye giden öğrenci sayısının 5 binin altına düşeceğini öngörüyoruz.’’ Aslantatar, firmaların öğrencilerden 2 bin ile 2 bin 500 dolar arasında katılım payı alındığını, bu paranın büyük bölümünün işlemler sırasında kullanıldığını bildirdi. DVİS Akademik Danışmanlık Genel Müdürü Abdullah Peşteli de önceki yıllarda öğrenciler için yaz aylarında çok rahat iş bulunabilirken, son iki yıldır zorlandıklarını söyledi. Peşteli, başvuru yapan öğrenciler için iş arayışlarının sürdüğünü belirtirken, ‘’Tüm firmalar temkinli, yoğun bir çaba var, ancak iş bulunamayan öğrenciler de olacaktır. Başvurularda belli oranda iadeler olabilir’’ dedi.

25.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Danıştay Başkanı niye sessiz?

  ASKERİN DERS VERMESİ SAKINCALI

  Öğretmenlik için bilgi yetmez karakter tahlili de yapılmalı

  10 milyon Yeşil Kartlı

  Çelik: Sivil anayasa seçimden sonra

  Yeni, kapsamlı, demokratik anayasa şart

  Hakimiyet halkın mı?

  Avcı: Katsayı adaletsizliği tam olarak giderilemedi

  Çanakkale Kara Savaşları’nın 95. yıl dönümü

  Hem işsiz, hem borçlu

  Cumhurbaşkanı Gül: Sessiz diplomasiye ihtiyaç var

  AYM’nin yeni üyesi Necipoğlu

  Adres değişikliğine sıkı takip

  Gemlik’te pitbul dehşeti

  300 eczane kapandı

  Ekonomik kriz, dil eğitimini de vurdu

  Kalbin ve ruhun gıdası Kur’ân

  Chicago’da Kutlu Doğum coşkusu

  6 vakıf üniversitesi resmen kuruluyor

  Isparta’da 7 bin telefon abonesi icralık

  Bin 500 öğrenci kayıt dondurdu

  Yemenlilerin Türkiye sevgisi

  CERN’de ilk alt tanecik tesbit edildi

  ‘Casus’ mekik uzaya çıktı

  Hubble Uzay Teleskobu 20 yaşında

  Obama’nın zaafı, turta

  Araba bakışla kullanılacak

  Facebook, Google’la savaşta

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım