30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Sırp gençlerin ‘ebru’ ilgisi

SIRBİSTAN'IN başşehri Belgrad’da Türk girişimcilerce açılan kursta Türkçe öğrenen Sırp gençler, ayrıca burada öğretilen Ebru san'atına yoğun ilgi gösteriyor.

Belgrad’ın merkezindeki Vuka Karaciç caddesinde 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkçe Eğitim Merkezine, özellikle üniversitede öğrenim gören Sırp gençler devam ediyor. Kursa katılan Sırp gençlerin, Türkçe öğrenmenin yanı sıra Türkiye’yle ilgili önyargılarının ortadan kalktığını ifade eden kurs yetkilileri, bu sayede birçok Sırp gencinin yaz tatilini Türkiye’de geçirmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Kursta 2007 yılından bu yana yüzlerce Sırp gencine Türkçe öğrettiklerini belirten yetkililer, ayrıca kurs bünyesinde ebru eğitimi, Türk yemek günleri gibi aktiviteler düzenleyerek, Türk kültürünü sevdirmeye çalıştırdıklarını söyledi. Kurs yetkilileri, halen Türkçe Eğitim Merkezinde 80 kursiyerin bulunduğunu ve Türkçe öğrendiklerini bildirdi.

EBRU SAN'ATINA YOĞUN İLGİ

Türkçe Eğitim Merkezi bünyesinde açılan ebru kursuna da Sırp gençleri büyük ilgi gösteriyor. İstanbul’dan gelip Belgrad’a yerleşen ve gençlere ebru san'atını öğreten Melek Koç, şu ana kadar onlarca Sırp gencine ebru öğretmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ebru yapmanın hem keyifli hem de dinlendirici bir uğraş olduğunu vurgulayan Koç, ‘’Sırp gençleri ebruyu ilk gördüklerinde çok şaşırdı. Bu şaşkınlık daha sonra ilgiye dönüştü. Bir anda onlarca öğrencim oldu. Özellikle hafta sonları bu gençlerle ebru yaparak keyifli vakit geçiriyoruz’’ dedi. Belgrad Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi öğrencisi Duşiça Ostoyiç, Türkiye’yi merak ettiği için Türkçe öğrendiğini belirterek, ‘’Ayrıca kursta Türkçe’nin yanı sıra ebru san'atını da öğrendiğim için çok mutluyum’’ diye konuştu. Üniversite öğrencisi Zoriça Lazareviç ise daha önce tatil için gittiği Türkiye’yi çok beğendiğini, bunun üzerine Türkçe öğrenmeye karar verdiğini kaydetti. Türkçe’yi öğrendiği sırada ebru san'atıyla karşılaştığını ve ilk önce çok şaşırdığını belirterek, ‘’Daha önce bana ‘mürekkebi suyun üzerine dökerek resim yaparsın’ deselerdi inanmazdım. Ama şimdi çok güzel eserler ortaya koyuyorum. Yaptığım eserleri görenler de ebru kursuna katılıyor. Artık çevremde Türklere karşı önyargılı kimse kalmadı. Bu da beni çok sevindiriyor’’ şeklinde konuştu. Batıda ‘’Türk kâğıdı’’ olarak adlandırılan ebru, koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kâğıda geçirilmesi ile yapılıyor.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sırp gençlerin ‘ebru’ ilgisi

  YETİŞKİNLER İÇİN ATÖLYE

  Meslek edindirmek için kermes düzenleniyor

  Genç yönetmenler Tarık Zafer’de

  Ödüllü Na't yarışması

  Bilim san'at şenliği

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım