02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Beyaz intifada giderek yayılıyor

Batı Şeria’da topraklarına gerek duvar inşaatı ile, gerekse yerleşimciler tarafından el konulan, duvar ve çitler sebebiyle tarlalarına ulaşamayan, hareketleri kısıtlanan Filistinlilerin ‘’beyaz intifada’’ olarak tanımlanan, şiddet içermeyen gösterileri giderek genişliyor. Bu intifadaya yabancı eylemciler ile İsrailli barış yanlıları da destek verirken, İsrail askerlerinin eylemcileri gözaltına aldığı bildirildi.

Beyaz intifada genişliyor

BATI Şeria’daki Filistin köylerinden Nebi Salih, genci yaşlısı, kadını erkeği ile ‘’beyaz intifada’’ olarak tanımlanan, şiddet içermeyen gösterilerin yeni mekânı oldu. Nebi Salihlilere, yabancı eylemciler ile İsrailli barış yanlıları da destek veriyor. Ramallah’ın yakınlarındaki Nebi Salih’te Cuma gösterilerinde, köyün gençleri, hatta yaşlıları ve kadınları, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı. Askerlerin göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bombalar ve plastik mermiler kullandığı gösteride, taş atanlardan 3 Filistinli ile bir İsrailli eylemci gözaltına alındı.

Hemen hepsi aynı aileden gelen, aynı soyadını (Tamimi) taşıyan Nebi Salihliler, öğle namazı sonrası köy meydanında toplandı. İşçi Bayramı sebebiyle düzenlenen toplantıda, Filistinli çocuklar da yer aldı. Göstericiler, daha sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla köyü anayola bağlayan yolda yürümeye başladı. Ancak yakındaki Halamiş Yahudi yerleşimini tam tepeden gören noktada, İsrail askerleri, 5-6 askeri ciple gelerek, göstericilerin daha aşağı inmelerine engel oldu. Çevredeki evlerin, zeytin ağaçlarının arasına dağılan köy gençleri, sapanlarla askerlere, ciplere taş attı. Atılan onlarca gözyaşartıcı bombaya, bir ara askerlerin plâstik mermilerle açtıkları ateş de eklendi. Askerlerin bir kovalamaca sonucu saklandıkları evde yakaladıkları 3 Nebi Salihli genç ile bir İsrailli barış eylemcisi, askerlerce gözaltına alındı.

“BU TOPRAKLAR BİZİM”

Nebİ Salih Muhtarı Beşir Tamimi, son birkaç haftadır gösterilerin başladığı köyün 2 bin 500 dönüm toprağının yerleşimciler tarafından ‘’çalındığını’’ söyledi. Tamimi, 1967 öncesi sadece küçük bir askerî karakolun bulunduğu alana 1976 yılından itibaren yerleşimcilerin geldiğini, toprakları üzerinde Halamiş yerleşiminin böyle doğduğunu, hemen bir yıl sonra köylüler olarak İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi’ne gittiklerini, mahkemenin de ‘’Bu topraklar Filistinlilerindir’’ diye karar aldığını bildirdi. Buna rağmen durumda bir değişiklik olmadığını belirten Muhtar, intifada döneminde köylerinden 38 kişinin öldüğünü, uzun bir süredir topraklarına el konulmasına karşı sessiz duran köylülerin nihayet silâhsız mücadelede karar kıldıklarını ifade etti. Köy muhtarı Tamimi, yerleşimcilerin köyün yakınındaki ‘’kutsal diye kabul ettikleri’’ pınara kadar gelerek kendilerine saldırdıklarını, etrafındaki zeytin ağaçlarını yakıp, söktüklerini belirterek, ‘’Bizi şiddet eylemlerine çekmek istiyorlar. Ama buna izin vermeyeceğiz. Biz inandığımız yolda, işgale karşı mücadelemizi sürdüreceğiz’’ diye konuştu.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Beyaz intifada giderek yayılıyor

  ABD: Dolaylı görüşmeler haftaya

  İsrail, İHH temsilcisini gözaltına aldı

  Obama: Ekonomi bu yıl daha iyi

  Putin’den Kiev’e yeni teklif

  Cidde’de bina çöktü

  Arnavutluk’ta siyasî gerginlik

  MAHKûMLAR TEMİZLEYECEK

  Meksika’daki çevre felâketi ciddî boyutlara ulaşabilir

  Rusya ve Yunanistan’da 1 Mayıs’a ilgi az oldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım