03 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Arap Birliği’nden Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek

ARAP Birliği Genel Sekreteri Amr Musa dolaylı görüşmelere destek verdiklerini söyledi. Arap Birliği dolaylı görüşmelerle ilgili olarak da Mart ayında bir karar almış, ancak İsrail’in Doğu Kudüs’te bin 600 yeni konut inşa edeceğini açıklamasıyla bu desteği rafa kaldırmıştı.

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail’in Batı Şeria’da herhangi bir konut inşa etmesi durumunda Arap Birliği’nin desteğinin de ortadan kalkacağını belirtti. Erekat görüşmelerin 4 ay sürmesi konusunda Arap Birliği’nin bir tarih ortaya koyduğunu da vurguladı.

İsrail geçtiğimiz yıl sonunda aldığı bir kararla Batı Şeria’da yeni konut inşaatlarını 6 ay süreyle durdurmuştu. Ancak buna Doğu Kudüs’ü dahil etmeyen İsrail, ardı ardına yeni inşaat projeleri ortaya atmıştı. Ancak ABD’nin baskıları sonucu bu inşaat projeleri de geçici olarak gündemden kaldırılmıştı. Arap Birliği’nin desteğinden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu’nun önümüzdeki hafta toplanarak konuyu karara bağlaması bekleniyor. Suriye ve Lübnan ise, İsrail’le daha sert şartlarla masaya oturulması gerektiğini belirterek Arap Birliği kararına karşı çıktı. Geçtiğimiz hafta bölgeye gelen ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, dolaylı görüşmelerin başlaması konusunda Filistin Lideri Mahmut Abbas’ı ikna etmişti. Mitchell’in bu hafta yeniden bölgeye gelmesi ve dolaylı görüşmelerin detayları üzerinde taraflarla görüşmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, görüşmelerin bu hafta başlamasını umduğunu belirtmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hafta içinde Mısır’a gelerek son gelişmeleri Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile masaya yatırması bekleniyor.

OBAMA, ABBAS’A SÖZ VERDİ İDDİASI

ABD Başkanı Barack Obama’nın Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların uzun süre durdurulacağı taahhüdünde bulunduğu iddia edildi. İsrail ordu radyosunun Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine dayanarak verdiği habere göre, Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, Arap Birliği dışişleri bakanlarına, İsrail’de sağ görüşlü gruplarla bir çatışmaya gidilmesini önlemek amacıyla Obama’nın gayri resmî olarak böyle bir taahhüde girdiğini söyledi.

NETANYAHU: BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE HAZIRIZ

İsraİl Başbakanı Binyamin Netenyahu, Arap Birliği bakanlarının Kahire’de yaptıkları toplantıda, Filistin ve İsrail yetkilileri arasındaki dolaylı müzakereleri destekleme yönünde aldıkları kararı memnuniyetle karşıladı. Netanyahu, Arap Birliğinin bu kararından sonra yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in Filistinlilerle görüşmelerin yeniden başlatılmasına her zaman, her yerde hazır olduğunu” belirtti. Filistinli baş müzakereci Saib Erekat ise Arap Birliğinin görüşmelerin başlatılmasına desteğinin ardındaki tek şartın, Batı Şeria’da Yahudi yerleşimlerinin durdurulması olduğunu kaydetti. Erekat, “Eğer İsrail Batı Şeria’da bir ev dahi inşa ederse, Filistinliler görüşmeleri derhal durduracaklar” dedi. Erekat, “Ben açıkçası, başında Netanyahu’nun bulunduğu radikal İsrail hükümeti olduğu sürece, herhangi bir ilerleme olacağı görüşünde değilim” diye de ekledi.

03.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Arap Birliği’nden Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek

  Nepal’de Maocular grev başlattı

  MAZLUMDER’den İsrail’e gözaltı tepkisi

  New York’ta bomba yüklü araç paniği

  Irak’ta yine saldırı: 1 ölü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım