09 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

OSMANLI DİN ADAMI KIYAFETLERİ BURADA

BURSA’DA kendisine ait ‘’Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’’ bulunan koleksiyoncu Esat Uluumay, Kafkasya’dan Macaristan’a kadar, Osmanlı coğrafyasından topladığı din adamları kıyafetlerini müzesinde topladı.

Uluumay’ın bir araya getirdiği ve aralarında 250 yıllık olan kıyafetlerin de bulunduğu çalışmanın, Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi.

Anadolu Folklor Vakfı Kurucu üyesi de Esat Uluumay (71), genç yaşlarda başlayan halk kültürü merakıyla biriktirdiği kıyafet, takı ve çeşitli objeleri sergilediği ‘’Esat Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’’ne yeni bir bölüm eklediğini söyledi. Yeni bölümde, Türkiye’de ilk kez, din adamları kıyafetlerinin sergileneceğini ifade eden Uluumay, 3 yıllık çalışmanın ardından Rum Ortodoks, Ermeni, Katolik, Süryani papazları ile Yahudi haham, Alevi-Bektaşı dedeleri ve Müslüman hoca efendi kıyafetleriyle özel bir koleksiyon oluşturduğunu kaydetti.

Uluumay, bu sergiyi hazırlarken, Başbakan Erdoğan’ın eş başkanlığını yürüttüğü ‘’Medeniyetler İttifakı’’ projesinden ilham aldığını belirterek, şunları söyledi.

‘’Müzemde Kafkasya’dan Macaristan’a kadar tüm Osmanlı coğrafyasından topladığım kıyafetler ve takılar bulunuyor. Bunun Türkiye’de başka örneği yok. Yine bir ilke imza atarak ve ‘Medeniyetler İttifakı Projesi’nden ilham alarak, ülkemizde yaşayan bütün din adamlarının kıyafetlerini toplayayım dedim. 3-4 yıldır uğraşıyorum. Müslüman hoca efendi, Osmanlı kadısı, İslâmiyeti değişik şekilde yorumlayan Alevi-Bektaşi din adamlarının kıyafetleri kendi koleksiyonumda vardı.

Ermeni Sarp-Pirgiç Vakfından Danial Atsup’un yardımıyla ermeni katolik papaz kıyafetini, Mardin Süryani Kırklar Kilisesi Rahibi Gabriel Akyüz’ün yardımıyla süryani papazı kıyafetini, Bursa Geruş cemaatinden İzra Venturoro’nun yardımıyla Yahudi haham kıyafetini temin ettim. Antikacılardan satın aldığım çeşitli Ortodoks papaz kıyafeti parçalarını da, Fener Patrikhanesinden Peder Dosit Heosanagu Ostopulos’dan yardım alarak tamamladım.’’

Uluumay, sergide bulunan kıyafetlerden bazılarının 200-250 yıllık olduğunu belirterek, ‘’Anadolu kültürünün bir parçası olan bu kıyafetleri görmek isteyenleri, müzemize bekliyoruz’’ dedi.

09.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  OSMANLI DİN ADAMI KIYAFETLERİ BURADA

  Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 4,5

  Koleksiyoncuların sitesi yayında

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım