07 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Rusya bira reklâmını da yasaklıyor

Rusya’da sonbaharda gündeme gelecek yasa tasarısı doğrultusunda biranın sert alkollü içecek listesine yerleştirileceği ve alkol ile aynı muameleye tâbi tutulacağı belirtildi. Parlamenterler yasa tasarısı ile, diğer alkollü içkiler gibi bira reklamının da kamu alanlarında yasaklanabileceğini kaydettiler.

Bira reklâmına da yasak geliyor

Rusya’da yakın zamanda hazırlanacak yasa tasarısı doğrultusunda biranın sert alkollü içecek listesine yerleştirileceği ve alkol ile aynı muameleye tabi tutulacağı belirtildi. Rusya’nın resmî gazetesi Rossiyskaya Gazeta’ya açıklamalarda bulunan Rusya Parlamentosu Alt Kanadı Duma Ekonomi Politakaları ve Girişimcilik Komisyonu üyesi Viktro Zvagelskiy bira ürünlerine yönelik sert alkollü içeceklere uygulanan gereksinim ve standartların aynısının uygulanmasını öngören yasa tasarısını en geç sonbaharda hazırlayacaklarını belirtti. Zvagelskiy, “Aşırı alkol tüketimi ile mücadele çerçevesinde bir sonraki adımımız bira ile ilgili düzenlemeler olacak. Konu ile ilgili yasa tasarısını sonbahar döneminde sunmayı planlıyoruz” diye konuştu. Yasa tasarısında bira üreticilerinden alkol üreticilerine uygulanan vergi mükellefiyetlerinin aynısının uygulanması ve bira için alkolün satıldığı kuralların geçerli yapılması planlanıyor. Parlamenterler ayrıca yasa tasarısının alkol ile yakın zamanda olduğu gibi bira reklâmının da kamu alanlarında yasaklanabileceğini kaydetti. Rusya’da alkolden yılda 80 bine yakın kişi ölüyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in alkolü ‘ulusal felâket’ olarak ilân etmesi ile birlikte ülkede alkolle mücadele için bir çok çalışma yürütülüyor.

07.07.2010


 

Srebrenıtsa’ya en büyük anma

AVRUPA'NIN 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadığı en büyük trajedi olan Srebrenitsa soykırımının 15. yıldönümü anma törenleri hazırlıkları devam ediyor.

Srebrenitsa kurbanlarının defnedildiği Potoçari’de, bu yılın en büyük anma töreni yapılacak. Anma törenleri kapsamında, toplu mezarlarda bulunan 800’ün üzerinde kurbanın cenazesi toprağa verilecek. Şu ana kadar en fazla kurbanın cenazesinin bu yılki anma törenlerinde toprağa verileceği belirtildi. Bu çerçevede Potoçari mezarlığında iş makineleri ve kazıcılar tarafından yeni mezarlar hazırlanıyor. Kurbanlar için Visoko şehrinde tabutların hazırlandığı ve bu tabutların 9 Temmuz Cuma günü Srebrenitsa şehrine getirileceği belirtildi. Törenler kapsamında, 8-10 Temmuz tarihlerinde bisiklet maratonu yapılacak. Bihaç Doğa Sporları Derneğinin öncülüğünde düzenlenecek maratona katılacaklar, Bihaç-Srebrenitsa yolunda ‘’Hiçbir zaman tekrarlanmasın ve unutulmasın’’ adı altında Srebrenitsa kurbanları için yaklaşık 500 kilometre pedal çevirecek.

BAŞBAKAN ERDOĞAN

TÖRENLERE KATILIYOR

Srebrenitsa Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Durakoviç, bu yılki anma törenlerinin en anlamlısı ve en kapsamlısı olduğunu vurguladı. Geçen yıl yapılan törenlere 30 binin üzerinde insanın geldiğini belirten Durakoviç, bu yılki katılımcı sayısının daha fazla olmasının beklendiğini söyledi. Törenlere bu yıl Türkiye’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağını belirterek, ‘’Bu katılım bizim için çok anlamlı ve çok önemli. O nedenle Başbakan Erdoğan’a bizi bugünümüzde yalnız bırakmadığı için çok teşekkür ediyoruz’’ dedi.

TRT 8 SAAT CANLI YAYIN YAPACAK

Bu yılkı törenleri, çok sayıda yerli ve uluslar arası basın kuruluşu takip edecek. Törenleri, BBC, CNN, El-Cezire ve TRT canlı olarak verecek. TRT Haber Yayın Daire Başkan Yardımcısı Ersin Küçükbarak öncülüğünde Saraybosna’da bir süredir çalışma yapan TRT ekibi, 11 Temmuzda 8 saat Srebrenitsa’dan canlı yayın yapacak.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI

Bosna’da savaşın başlamasından (1992) üç yıl sonra, ‘’savaş bitti’’ denilen bir dönemde, bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin de bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa’da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı. Bosna-Hersek’in doğusunda bulunan Srebrenitsa, BM’nin ‘’Korunaklı Bölge’’ ilan ettiği Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Tuzla gibi yerlerden biriydi. Srebrenitsa’nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de mülteci akını yaşanmış ve katliâm öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa’da toplanmıştı. Srebrenitsa’daki Boşnak erkek ve 14 yaş üstü çocuklar, Bosnalı Sırpların generali Ratko Mladiç’e bağlı birliklerce sığındıkları Hollandalı birliklerin elinden alınarak otobüslere ve kamyonlara doldurulup, götürüldükleri ormanlık alanlarda, kapatıldıkları fabrikalarda katledildi. Cenazeleri ise toplu mezarlara gömüldü. Srebrenitsa yakınlarında bulunan 13 ayrı toplu mezarda binlerce Boşnak erkeğe ait ceset bulundu. Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 Boşnak’tan 2 bininin cesedi ise hâlâ bulunamadı. Srebrenitsa katliâmının baş sorumlularından Ratko Mladiç, hala yakalanamadı. Srebrenitsa katliâmı, BM ve Lahey Adalet Divanı tarafından 2004 yılında ‘’soykırım’’ olarak kabul edildi. Ancak Boşnaklar, ‘’soykırımın’’ sadece Srebrenitsa’da değil, bütün Bosna’da yapıldığının kabul edilmesini istiyor.

07.07.2010


 

Almanya’yı terk eden göçmenler artıyor

ALMANYA'YI terk eden göçmenlerin sayısının arttığı bildirildi.

Almanya’nın başşehri Berlin’de bugün Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer tarafından açıklanacak olan ve 2008 yılındaki rakamlara dayandırılan Uyum Raporuna göre, göçmen çocukların yüzde 13,3’ü diploma almadan okuldan ayrılıyor ve çoğu Almanya’da ayrımcılığa uğradığına inandığı için, ailelerinin geldiği ülkeye dönüyor. Ağırlıklı olarak Rus, Polonya ve Türkiye’den gelen göçmenlerin çocuklarının, iki dilli eğitim aldıkları için çalışmak üzere kendi ülkelerine döndüğü belirtilen raporda, bu çocukların düzen, disiplin ve çalışkanlık gibi Almanya’da kazandıkları ve diğer ülkelerde de takdir gören özellikleri beraberinde götürdüğüne dikkat çekildi.

07.07.2010


 

Avrupa Birliği hibe uygulamaları genişletilmeli

AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Brüksel’de toplandı.

Marmara Belediyeler Birliği’nin katıldığı toplantıda, AB’nin yerel yönetimlere etkisi ve yaşanan sıkıntılar değerlendirildi. Toplantıda AB Hibe uygulamalarında yaşanan sıkıntılara değinen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AB ülkelerinde hizmet üretmede STK’ların daha etkin olduğunu Türkiye’de ise hizmet üretimini yerel yönetimlerin yaptığını anlattı. Yerel yönetimlerin mevzuatlardan dolayı açılan pek çok hibe çağrısına, uygunluk kriterlerine uymadıkları için başvuru yapamadıklarını söyleyen Çağırıcı, bu sorunun çözümü için hibe çağrılarına uygunluk kriterlerinin genişletilmesini istedi.

07.07.2010


 

Tayland’da OHAL uzatıldı

TAYLAND'DA, hükümet karşıtı kanlı gösteriler dolayısıyla uygulanan olağanüstü hal süresi uzatıldı.

Hükümetten bir bakan, “hükümet karşıtlarının teşkil ettiği tehlikeye” dikkat çekerek, olağanüstü halin, Bangkok dahil 18 bölgede uzatıldığını kaydetti. Hükümet karşıtı gösteriler, Nisan ve Mayıs aylarında şiddete dönüşmüş, 90 kişi ölmüş, yaklaşık 2 bin kişi yaralanmıştı.

07.07.2010


 

Somali’de şiddet

SOMALİ'NİN başşehri Mogadişu’da çıkan çatışmalarda 16 kişinin öldüğü bildirildi.

Hükümetin güvenlikten sorumlu yetkililerinden Muhammed Abdürrahman, başşehrin kuzeyinde direnişçilerin hükümete bağlı güçlere saldırdığını, bunu takiben çıkan çatışmalarda en az 16 kişinin öldüğünü ve bunların çoğunun direnişçi olduğunu kaydetti. Yetkili, çatışmada iki askerin de öldüğünü belirtti. Somali, 1991’den beri iç savaşın pençesinde bulunuyor.

07.07.2010


 

Molla Ömer yakalandı mı?

TALİBAN lideri Molla Ömer’in yakalandığı ileri sürüldü. İtalyan La Repubblica gazetesinin internet sitesinde çıkan habere göre, Afgan Tolo televizyonu, Molla Ömer’in Pakistan’da yakalandığı iddiasına yer verdi. Haberde, olaya ilişkin ayrıntı verilmedi.

Taliban sözcülerinden Kari Yusuf Ahmedi ise Yeni Çin Ajansı’na telefonla bağlanarak, iddiayı yalanladı. Bunu, Batı’nın propagandası olarak niteleyen Ahmedi, Molla Ömer’in serbest olduğunu söyledi.

07.07.2010


 

Gazze’ye gitmek isteyenler artıyor

Gazze’ye insanî yardım götüren gemilere 31 Mayısta uluslar arası sulardaki kanlı İsrail saldırısına rağmen hazırlıkları süren ikinci filoya katılmak için 9 binden fazla gönüllü başvurdu.

“Gazze Kuşatmasını Sonlandırmak İçin Avrupa Kampanyası” adlı, merkezi Brüksel’de bulunan sivil toplum inisiyatifinden yapılan açıklamada, Avrupa ülkelerinden 7 geminin katılacağı “Gazze’ye Özgürlük Filosu 2”nin “gönüllü ve gemi sayısıyla İsrail’i şaşırtacağı” belirtildi. Açıklamada, üç haftadır devam eden başvurularda gönüllü sayısının 9 bini aştığı ve her gün artmaya devam ettiği, daha önce Ağustos başında yola çıkması planlanan gemilerin hareketinin yoğun başvuru sebebiyle birkaç gün ertelendiği kaydedildi.

07.07.2010


 

İran’dan AB’ye şartlı cevap

iran, nükleer konularda müzakere şartlarını içeren mektubu AB’ye iletti. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, nükleer konularda müzakere talebinde bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a cevap verdi.

Celili, mektubunda Ashton’a hitaben, ‘’İran halkının güvenini kazanmaya her zamankinden daha çok ihtiyacınız var’’ ifadesini kullandı ve AB’den ‘’müzakerelere ilişkin hatalarını’’ düzeltmesini istedi. Ashton’un müzakere talebini içeren mektubunu, BM Güvenlik Konseyinin İran aleyhindeki son yaptırım kararından bir gün sonra gönderdiğine dikkati çeken Celili, ‘’baskı ve müzakere yönteminin kabul edilemez olduğunu’’ belirtti. ‘’Dünya kamuoyu, baskı gölgesindeki müzakereleri diktatörülük ve medeniyetten uzak olarak görüyor’’ diyen Celili, müzakerelerin düşmanlık ve baskı aracı olarak kullanılmasını ‘’çıkmaz sokak, çok masraflı ve faydasız ‘’ olarak değerlendirdi.

07.07.2010


 

İsrail, yasaklı ve izinli malların listesini açıkladı

İSRAİL hükümetinin, Gazze’ye yardım götüren gemilerden Mavi Marmara’ya düzenlediği ve 9 Türk’ün vefat ettiği operasyon sonrasında dünya ülkelerinden gelen tepkiler üzerine aldığı ablukayı hafifletme kararının ardından, İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gazze’ye girmesi yasak olan mal ve ürünlerle Gazze’ye girişine izin verilecek inşaat malzemelerine ilişkin listeleri yayımladı.

Buna göre, uluslararası toplum tarafından yapılan veya kontrol edilen, Filistin Yönetimi tarafından onay alan projelerde kullanılacak çimento, kireç, demir ve çelik gibi inşaat malzemelerine izin verilirken, silâhlar ile patlayıcılar ve gübre gibi bunların yapımında da kullanılabilecek olan maddeler yasak malzemeler kapsamında tutuldu.

İsrail Dışişleri, mal ve ürünleri iki ayrı listede sıraladı. Bu kapsamda, hiçbir şekilde transferine izin verilmeyecek silâh ve cephaneler yasaklı mallar listesinin ilk sırasında yer aldı. Bu listede, bazı metaller, bilyalar, tornalar, alaşımlar, avcı bıçakları ve diğer büyük bıçaklar, lazer ve gece görüş imkânı sağlayan optik malzemeler, yön belirleme cihazları, dalma ekipmanları, paraşütler, işaret fişekleri, hava ve uçuş kontrol unsurları, roketlerle ilgili bilgisayar teknolojileri, delme araçları, kazı bölgelerinden su çıkarmak için kullanılan ekipmanlar ve benzeri malzemeler yer aldı.

Gazze’ye girmesine izin verilecek malzemeler de ayrı bir listeyle duyuruldu. Bu listede, portland çimento, kireç, çakıltaşları, hazır beton, inşaatta kullanılan çelik, inşaat demiri, çelik kablolar, plastik ve galvanize ürünler, ısı yalıtım malzemeleri, sıva malzemeleri, inşaat keresteleri ve kişisel kullanım dışındaki arazi araçları dahil diğer motorlu araçlara yer verildi.

07.07.2010


 

Türk ordusu ile ilişkilerimiz devam ediyor

İSRAİL, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Türk Genelkurmay Başkanı ile irtibatlarının sürdüğünü ve diyaloğun bütün seviyelerde devam ettiğini söyledi.

Aşkenazi, Jerusalem Post gazetesinin internet sayfasında yer alan açıklamasında “Türkiye ile ilişkiler önemli ve fırtınalı zamanlarda da sürdürmeliyiz” dedi. İsrail Genelkurmay Başkanı, Türkiye bir transformasyon geçiriyor olsa bile, “Erdoğan’ın muhalefete sahip olduğunu” dile getirdi.

07.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.