07 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Artuklu Üniversitesi’nin temeli üç dilde duâlarla atıldı

AKRES Mevkiinde planlanan yerleşke alanında düzenlenen tören Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’ın dâvetlileri Arapça, Süryanice, Kürtçe ve Türkçe selâmlaması ile başladı. Yaklaşık 3 saat süren törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin’in tarihî ve kültürel geçmişine dikkat çekti.

Rektör Omay, açılışa katılanlara Arapça; Ehlen vesehlen bikum Ya ihvanu’l-azizin, Kürtçe; Hun giş bixyerhatin-sersere min-ser çawe min hatın, Süryanice; İbşeyno êteytun ohabîbey şeklinde 4 farklı dilde selâmlayıp “Hoşgeldiniz” dedi.

Yerleşke alanına iki fakülte binası yaptıracak olan iş adamı Süleyman Bölünmez ise üniversiteyi okuyamamanın ukdesi içinde temelini attığı fakülte binalarını tamamlayarak üniversite diploması almış gibi olacağını söyledi. Dâvetlilere Kızıltepe İlçesinde de bir fakülte yaptırma sözü veren Bölünmez, “Mardin’den Ankara’ya 1968 yılında göç eten bir babanın oğlu olarak hiperaktifliğim ve ticarete daha yatkın bir kişiliğimden dolayı orta okulu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Daha önce lise binası yaptırmıştım. Kendimi lise mezunu gibi hissediyordum. Şimdi de fakülte binaları yaptırarak kendimi sanki üniversite mezunuymuşum gibi hissedeceğim. Bu hayırlı yatırımları yapmama vesile olan herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Törende ayrıca Mardin Milletvekilleri Cüneyt Yüksel, Gönül Bekin Şahkulubey, Mehmet Halit Demir ve Mardin Valisi Hasan Duruer de birer konuşma yaptı.

Törene katılan ünlü modacı Cemil İpekçi ise Mardin’de üniversite kuruluyor olmasının kendisi için de çok sevindirici olduğunu belirterek, “Bu üniversitede Kürtçe eğitim verilecek olması beni gerçekten sevindirdi. Gönül isterdi ki sadece Kürtçe değil Türkiye’de konuşulan bütün dillerde eğitim verilsin. Burada önemli olan zenginliklerimiz sayesinde bütünleşme sağlayalım. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde liberal demokrasiyi sağlamış oluruz.” şeklinde konuştu.

Tören sonunda Ulu Cami imamı Mehmet Emin Beliktay Kur’ân-ı Kerim okurken müftü vekili Mahsum Taşçı ise duâ etti. Süryani Papaz Gabriyel Akyüz Süryanice, Yezidi Ebuzeyd AKtaş ise Kürtçe duâlar okuyarak üniversitenin Mardin’e, ülkemize ve insanlığa, hayırlara vesile olmasını diledi. Süryani ilâhî grubu ile üniversitenin reyhanî grubu da ilâhîler okuyarak dâvetlilere mini bir konser verdi.

Tören konfeti yağmuru ve havai fişekler eşliğinde platforma çıkan protokol üyeleri tarafından temel atmayı simgeleyen butona basılarak sona erdi.

07.07.2010


 

Hırvat Müslümanlar ödünç elbiselerle Bursa’ya geldi

‘ULUSLARARASI Osmanlı Coğrafyasında Çarşı Kültürü Sempozyumu’na katılmak üzere Bursa’ya gelen Hırvatistan heyeti, Türkiye’nin manevî desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Boşnak Müslümanlar Kültür Derneği Başkanı Gazi Prof. Dr. İbrahim Vejsilovic, Bursa’ya ödünç elbise bularak geldiklerini dile getirdi. Hırvatistan’dan Türkiye’ye dâvet edilen ilk Müslüman heyet olma özelliği taşıyan grupta yer alan Sisak Meclis Üyesi Hacı Şaban Kadric, Sisak Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Gazi Prof. Dr. Zijad Fuka, Drenovci Vali Yardımcısı Rıfet Zulic, Boşnak Müslümanlar Kültür Derneği Başkanı Gazi Prof. Dr. İbrahim Vejsilovic ve 24 öğrenci, Heykel’deki tarihî binada Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret etti. Türkiye’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Boşnak Müslümanlar Kültür Derneği Başkanı Gazi Prof. Dr. İbrahim Vejsilovic, “Buraya getirdiğimiz öğrencilerin hepsi babalarını savaşta kaybetti. Kadınlarımızın büyük bölümü dul kaldı. Hırvatistan’da Müslüman nüfus yüzde 1’lik bir dilimi oluşturuyor. Fakir bir halkız, ekonomik durumumuz çok kötü. Buraya geleceğiz diye size iyi görünmek için üzerimizdeki kıyafetleri bile ödünç aldık. Buna rağmen sizden sadece bir kez Hırvatistan’a gelip, misafirimiz olmanızı istiyoruz. Türkiye’nin varlığını yanımızda hissetmek istiyoruz.” diye konuştu.

07.07.2010


 

Bor’da petrol umudu devam ediyor

PETROL emareleri görülen Niğde’nin Bor ilçesinde bu yıl daha detaylı araştırmalar için çalışmalara hız verilecek.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi Hasan Angı, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Niğde’nin Bor ilçesinde petrol arama çalışmalarına devam edildiğini belirtti. Maden Tektik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekiplerinin ilk bulgusuna göre 2500 metrelik derinliğe inen TPAO yetkililerinin önceki yıllarda bölgede petrol emareleri ve gaz bulduklarını hatırlatan Angı, “Daha detaylı çalışma için yeni sondajlara ihtiyaç var. Petrol emareleri görülen sahada geçen yıl 2 boyutlu sismik araştırma yapılmış. Yetkililerden, bu yıl 3 boyutlu sismik çalışılıp ona göre karar verileceğini öğrendik. Şuan bölgede 3 boyutlu sismik çalışma yapılmakta olduğunu öğrendik. Bu sismik çalışmanın vereceği sonuca göre bulgular netleştirilip yeniden sondaja geçileceğini ifade ettiler.’’ dedi.

07.07.2010


 

Kars’ın Göle ilçesinde çocuklara projeksiyonlu Kur’ân eğitimi

ARDAHAN’IN Göle ilçesinde açılan yaz Kur’ân kursunda çocuklara projeksiyon cihazıyla Kur’ân öğretiliyor.

Kâzım Karabekir Mahallesi Camii’nde açılan ve yaklaşık 9 hafta sürecek kursa 50 civarında öğrenci katılıyor. Cami imam hatibi İsmail Delibalta, projeksiyonlu ders verme uygulamasını öğrencilere daha verimli olma adına uyguladıklarını belirtti. Öğrencilerin kursa katılmalarının sürekliliği için de etkili olduğunu ifade eden Delibalta, kursun 3. haftasında olduklarını söyledi. Delibalta, bu hafta tecvit dersi verilmeye başlandığını ifade etti.

07.07.2010


 

Cacabey Medresesi, turistlerin akınına uğruyor

KIRŞEHİR merkezde bulunan Cacabey Gök Bilimler Medresesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Şehir merkezinde bulunan ve Selçuklu döneminde Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi olarak yaptırılan Cacabey Camii ve Medresesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında yaptırılan cami, Selçuklu döneminde astronomi yüksekokulu olarak kullanılmış. Caminin köşelerinde füzeye benzeyen motifleri ve yapıları bulunuyor. Cami içerisinde gezegenlerin sayısını gösteren sütunlar ile cami dışındaki füze benzeri motifleri görmek mümkün. Medresenin mimarisine ve dönemindeki işlevine hayran kalan turistler şaşkınlıklarını gizleyemezken, bol bol hatıra fotoğrafları çektiriyor. Cacabey Camii ile Ahi Evran Cami’nin tanıtımıyla ilgili Vali M. Ufuk Erden tarafından Kırşehir-Kayseri ve Kırşehir-Ankara karayolu üzerine resimler konulmuştu.

07.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.