10 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İlişkilerin selâmeti İsrail’in tavrına bağlı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine verdiği demeçte, Türkiye-İsrail ilişkilerinin “kritik bir aşamada” olduğunu belirterek “gelecek haftalarda ve aylarda olacaklar İsrail’in tavrına bağlı” dedi.

FT’nin Orta Doğu Editörü Roula Khalaf’ın, Bakan Davutoğlu ile Londra’ya gerçekleştirdiği resmî ziyarette yaptığı mülâkata, gazetenin internet sitesinde yer verildi. Mülâkattan 10 dakikalık bir görüntü de internet sitesine konuldu.

Khalaf’ın, “Özür ve uluslararası soruşturma talepleriniz kabul edilmezse İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme niyetinde misiniz?” sorusuna Davutoğlu, ortada cevaplanması gereken yasal bir konu olduğunu belirterek, “8 Türk ve 1 ABD vatandaşı, uluslar arası sularda İsrailli savunma güçleri tarafından öldürüldü. Şimdi ortada bir soru var. Kim öldürdü, neden öldürdü ve bu suçun sonuçları ne olacak?” dedi.

Türkiye’nin uluslar arası soruşturmada ısrarlı olup olmadığının sorulması üzerine de Davutoğlu, ısrarlı olduklarını kaydederek, “Bu soru sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, bu soru İsrail ile uluslar arası toplum ve uluslar arası hukuk arasındadır. Dolayısıyla uluslar arası bir soruşturma istiyoruz” cevabını verdi. Bakan Davutoğlu, “Uluslararası bir soruşturma olmazsa ne olacak?” sorusuna da şu karşılığı verdi: “İsrail ile ilişkilerimiz 2008 yılında çok iyiydi. İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapıyorduk. Bu ilişki, Gazze’ye saldırılardan dolayı bozuldu ve maalesef şimdi Türkiye-İsrail ilişkileri kritik bir aşamada. Gelecek haftalar ve aylarda olacaklar İsrail’in tavrına bağlı olacaktır.”

“İlişkileri kesebilir misiniz?” sorusu üzerine Davutoğlu, “Öncelikle normalleşme olmayacaktır. İlişkilerimiz kesinlikle bizim tarafımızdan, tüm perspektiflerden yeniden gözden geçirilecektir” dedi. İsrail’in özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiğini belirten Davutoğlu, eğer İsrail özür dilenecek birşey olmadığını düşünüyorsa, o zaman uluslar arası bir soruşturma olması gerektiğini ifade etti.

AB’YE ENTEGRASYON EN STRATEJİK HEDEF

FT Orta Doğu Editörü Khalaf’ın, “AB ve ABD’de Türkiye’nin Orta Doğu’ya yöneldiği ve AB’ye katılımla artık ilgilenmediği” yorumlarına işaret etmesi üzerine Davutoğlu, “Bunlar saçma” ifadesini kullandı. “Türkiye yön mü değiştiriyor?” sorusuna “Hayır” cevabını veren Davutoğlu, Türkiye’nin AB sürecine hala bağlı olup olmadığının sorulması üzerine ise, “Kesinlikle (bağlıyız). AB’ye entegrasyon süreci Türkiye’nin en stratejik hedefidir. Ama kimse Türkiye’yi bu sürecin gecikmesi konusunda suçlayamaz, çünkü Türkiye tüm ödevlerini yaptı” ifadelerini kullandı.

10.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Netanyahu şaşırtacakmış

  'İsrail, bize sormadan İran’a saldırmaz'

  Doğu Kudüs başşehir olacak

  İlişkilerin selâmeti İsrail’in tavrına bağlı

  Pakistan kan gölü

  Azerî ve Ermeni bakanlar görüşecek

  İtalya basını grevde

  Slovakya’ya ilk kadın başbakan

  Rusya’da suç oranı azaldı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.