14 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Aktif dış politika AB için de sergilensin

İKTİSADÎ Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, ‘’Hükümetimizin, AB reformlarını sürdürerek ve hukukun üstünlüğü ve kaliteli bir demokrasi yolundan sapmayarak, dış politikada başta Orta Doğu olmak üzere gösterdiği aktivizmi AB için de sergilemesini ümit ediyoruz’’ dedi.

Kabaalioğlu, yaptığı yazılı açıklama ile Avrupa Birliği (AB) Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve Komisyon’un Genişleme ve Komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle’nin gerçekleştirtiği Türkiye temaslarını değerlendirdi. Bakanlar düzeyindeki siyasî diyalog toplantısının AB’nin yasal temellerini revize eden Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra ve İsrail’in Mavi Marmara operasyonu gibi önemli bölgesel olaylar sonrasında yapılan ilk siyasi diyalog toplantısı olması sebebiyle önem taşıdığına işaret eden Kabaalioğlu bu toplantı ile AB’nin Türkiye’nin katılım sürecine olan bağlılığını vurguladığını dile getirdi. Kabaalioğlu, şunları kaydetti:

‘’Son olarak Almanya’da koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti lideri ve Dış işleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Guido Westerwelle’nin imtiyazlı ortaklık önerilerinin demode olduğu yönünde yaptığı açıklama ile birlikte ele alındığında AB’de Türkiye’nin üyeliği yönündeki olumsuz yaklaşımın değişmekte olduğu anlaşılmaktadır. Öte yandan, Türkiye’de özellikle bazı AB ülkelerinin geçirdiği ekonomik krizi de ileri süren birtakım çevreler bu koşullarda AB’ye üye olmamanın daha iyi olduğunu savunmaktadır. Böyle düşünenlere, AB üyeliğinin Türkiye için bir devlet politikası olduğunu ve 1959’dan bu yana devam ettiğini, konjonktürel gelişmelerin Türkiye’nin yönü ile ilgili bir tercihi de ifade eden böylesine köklü bir politikayı değiştiremeyeceğini hatırlatmak isterim. Gıda güvenliğinden, hayvan refahına, tüketici güvenliğinden, ileri çalışma koşullarına kadar birçok alanda çağdaş ve müreffeh bir yaşam için rehber ilkeler ve uygulamalar ihtiva eden AB dünyada önemli bir aktör olmaya devam etmektedir.’’ Öte yandan, Türkiye için de gerek ülke içinde hedeflenen refah, demokrasi ve çağdaşlık düzeyine ulaşılması, gerekse bölgede ve dünyada etkinliğin artırılması açısından AB’nin öneminin büyük olduğuna değinen Kabaalioğlu, AB üyesi bir Türkiye’nin her türlü bölgesel ve uluslararası platformda itibarını arttıracağını ve Batı’nın kabul gören değerlerini diğer bölgelere taşıyan bir model olarak etkinlik alanını genişleteceğini belirtti.

Kabaalioğlu, ‘’Bunu değerlendiren hükümetimizin, AB reformlarını sürdürerek ve hukukun üstünlüğü ve kaliteli bir demokrasi yolundan sapmayarak, dış politikada başta Orta Doğu olmak üzere gösterdiği aktivizmi AB için de sergilemesini ümit ediyoruz’’ dedi.

14.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  SP’de kongre tartışması

  SİVİL TOPLUM, GÖREVİNİ YERİNE GETİRECEK

  LYS sonuçları yarın açıklanıyor

  “Tam Gün”de karar günü

  Teröristler, Tunceli'de bir kişiyi kaçırdı

  THY, haftada 4 gün Gana’ya uçacak

  Dink: Farklılıklara rağmen kardeşliğimizi sürdüreceğiz

  İBB işçileri, grev kararını belediye binasına astı

  Cezaevleri doldu taştı

  Kamyonlar çarpıştı: 3 ölü

  Bakana saldıran kişi serbest

  Mesai baskısı CHP’yi kızdırdı

  Aktif dış politika AB için de sergilensin

  Cindoruk: Yol kazasında 8’de 8 kusurlu olan iktidar

  MHP ve BDP’ye eleştiri

  Bahçeli: Hayır oyu vereceğiz

  Pehlivan AKP’ye, İçli CHP’ye katıldı

  Diyanet’e 17 bin 774 kadro

  Liderler turu başladı

  İslâm dünyası gençleri birleşiyor

  Beykoz Çayır Festivali başladı

  Tır şoförleri yemekten zehirlendi

  Sağlık çalışanları YÖK’e 3 bin dilekçe verdi

  Çocuklar tatilde Kur’ân öğreniyor

  Siirt’e tarifel uçuşlar başladı

  BİR MİLYAR İNSAN AÇ

  IBM, dünyayı tuz zerresine sığdırdı

  Bunamaya karşı ceviz

  Türkiye, kira geliri en cazip ülke

  Meksika Körfezi’ne BP’den geçici çözüm

  Türkler nanoteknolojiyi uzaya çıkarıyor

  Sigara yasağında büyük ceza

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.