19 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

10 bin yıllık köy turizmin hizmetinde

Kapadokya’dakİ Orta Anadolu’nun en eski yerleşimi Aşıklı Höyük, milattan önce 8 binli yıllara uzanan eserleri ile ziyaretçilerini adeta 10 bin yıl öncesine götürüyor.

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Aşıklı Höyük’ün, ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, ilk beyin ameliyatı ve otopsi gibi bir dizi ilkleri bünyesinde barındırdığını ifade etti.

Bu yıl çalışmalara başladıkları kazı alanını aynı zamanda kültür turizmine de açtıklarını bildiren Özbaşaran, höyükteki zengin mirası kazı ekibi olarak ziyaretçilere aktardıklarını ifade etti.

Kapadokya’ya gelen turistlerin Aşıklı Höyük’te duydukları ve gördükleri karşısında adeta 10 bin yıl geçmişe gittiklerini kaydeden Özbaşaran, şunları söyledi: ‘’Arkeo-parkta 2008 ve 2009 yılında yaptığımız 12 kerpiç evle 10 bin yıllık köyün bir modelini oluşturduk. 10 bin yıl önceki gibi evlere çatıdan girilirken, odalar arası geçişler, ocaklar, öğütme taşları, hasırlar ve sepetler var. Bir odamızda kazı alanını ortaya çıkaran ve kazı tarihçesini anlatan fotoğraflar bulunuyor. Evlerin bir tanesinde Aşıklı’yı tanıtıcı video filmi göstermeye başladık. 15 dakikalık bu filmi isteyenler izleyerek, Aşıklı Höyük hakkında daha detaylı bilgi alabiliyorlar.’’ Özbaşaran turistlerin daha sonra kazı alanını ziyaret ederek, arkeologları izlediklerini ve çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını ifade etti. Gülağaç / aa

19.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Zenginliklerimizi yitiriyoruz

  “100 Fotoğrafla Türkiye’nin Yüz Haritası’’ Sergisi Lüleburgaz’da

  Saatler artık aksesuar

  Beş dakika inceliyor,üç günde yapıyor

  10 bin yıllık köy turizmin hizmetinde

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.