24 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Sigarayla birlikte, alkol de yasaklansın

Türkİye’de sigaraya bağlı hastalıklarda yüzde 20’lere varan azalma yaşanmasını sağlayan ‘dumansız hava sahası’, Rusya’nın da gündeminde. Levada Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre, halkın yüzde 82’si ortak kullanım alanlarında sigara içilmesinin yasaklanmasını destekliyor.

Halkın yüzde 76’sı alkol alımının da yasaklanmasını talep ediyor.

Yasağa destek verenlerin çoğunluğunun kadın ve 55 yaş üzeri olması dikkat çekti. Araştırmaya göre kısmî uygulanan yasaklar sayesinde Rusya’da son dönemde sigara kullanım oranlarında önemli bir artış yaşanmadı. Yaşları 18-39 arasındaki gençlerin yüzde 37’si düzenli olarak sigara kullanıyor. Levada’nın çalışmasına göre, alkol alanlarda ise bir miktar gerileme var. 2007’de yüzde 55 olan oran, 2010’da yüzde 51’e düşmüş durumda. Rusya son olarak Türkiye’de olduğu gibi paketlerin üzerine uyarı yazısının yazılmasını yasalaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Rus erkeklerin yüzde 60’ından fazlası sigara içiyor. Yılda yaklaşık 400 bin Rus, sigara ve oluşturduğu zarardan dolayı ölüyor. Tüketimin yüksek olmasına sebep olarak Rusya’da sigaranın maliyetinin düşük olması gösteriliyor.

ÜÇ BÜYÜKŞEHİRDE GÜNDE 17 TON İZMARİT

TOPLANIYOR

acettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigara tüketimine bağlı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de her gün 17 ton izmarit toplandığını söyledi. Sigaranın sağlığa ve ekonomiye zararlarının yanında çok büyük oranda da çevreye etkileri bulunduğunu vurgulayan Bilir, “Günlük sigara satış rakamlarına göre İstanbul’da 10, Ankara’da 4, İzmir’de 3 ton olmak üzere toplam 17 ton izmarit toplanıyor. Havanın kirlenmesini hiç söylemiyorum” dedi. Sigara kullanımının 1980 ve 1990’lı yıllarda yüzde 90 arttığını belirten Prof. Dr. Bilir, bunun birçok kanser türünü de tetiklediğini ve hasta sayısını önemli ölçüde çoğalttığını kaydetti. Bu 10 yıllık dönemde hasta sayısının artmasının ölüm oranlarını da arttırdığını ifade eden Nazmi Bilir, “1964 yılında hastanelerde kayıtlı akciğer kanserli sayısı bin 200’ken 2004’te 50 binin üzerine çıktı. 1964 ile 2004 yılları arasında nüfus 2,5 kat artmasına rağmen akciğer kanseri vak'alarında 45 kat artış gözlendi. Akciğer kanseri yüzde 70 ile 90, kalp krizi ve kronik bronşit yüzde 25 ile 40 oranında sigaradan kaynaklanıyor” şeklinde konuştu. Sigaranın 10’un üstünde kanser türüyle birebir ilişkisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bilir, “İnsan sağlığı açısından başka hiçbir faktör, sigara kadar öldürücü değildir. İki kullanıcıdan biri mutlaka ölüyor” dedi.

24.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sigarayla birlikte, alkol de yasaklansın

  Yalnızlık daha erken yaşlanma sebebi

  Kaçkar’ın zirvesine katırla çıkılabiliyor

  En ucuz dondurma hangi ülkede?

  Samanyolu’nda yeni keşifler

  Perakendeciler Ramazan’a hazır

  Devlet vatandaş el ele okul yaptırıyor

  ‘Biz verdikçe malımız da, işimiz de artıyor’

  Bakan Nimet Çubukçu hakkında suç duyurusu

  Partiler, TRT’de konuşacak

  Belediyede yolsuzluk iddiasına dâvâ açıldı

  Meclis tatile girdi

  Acılı aile İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu

  Nükleer santralin zamanı geldi

  Bu ne bitmez soruşturma

  Yine kurşun, yine ölüm

  Yasağın kalkması için cesur rektörler lâzım

  Terör, Güneydoğu'yu küçülttü

  Bazı alanlar ‘geçici güvenlik bölgesi’ oldu

  Özgür-Der: 35. Madde kaldırılsın

  Şahin: Başkan olarak bir teklif veremem

  Demokrasi özgür basınla gelişir

  Çin’de sel felâketi: 742 ölü, 367 kayıp

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.