24 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kaçkar’ın zirvesine katırla çıkılabiliyor

Doğu Karadeniz’in gözde mekânlarından Kaçkar Dağlarında, kamp kurmak, tracking yapmak isteyen tabiat tutkunlarının yükleri, kara yolunun ulaşmadığı yerlere, gelişen teknolojiyle gözden düşse de bir dönemler yük taşımakta insanların en büyük yardımcısı olan katırlar tarafından taşınıyor.

Artvin’in Yusufeli ve Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında kalan bazı bölümleri millî park ilân edilen, birçok endemik türe ev sahipliği yapan, flora ve faunasıyla bilim adamlarının ilgisini çeken Kaçkar Dağlarında, yaz mevsimiyle birlikte farklı bir telâş yaşanıyor. Kamp kurup tabiatla başbaşa vakit geçirmek, dağcılık, kaya tırmanışı, tracking ya da bitki ve hayvan türleri üzerine çalışma yapmak isteyenler, en yüksek zirvesini 3937 rakım ile Kavrun Dağının oluşturduğu Kaçkar Dağları silsilesine akın ediyor. Kaçkar Dağlarının konukları arasında yerli ziyaretçilerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen araştırmacılar da bulunuyor. Yolun belli bölümünü araçlarla kateden ziyaretçiler, kara yolunun ulaşmadığı özellikle dağların zirveleri ya da derin vadilere yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. İlerlemenin zaman zaman çok güç olduğu sarp arazide, yüklerin taşınmasında ziyaretçilerin imdadına, teknoloji karşısında yok olmaya yüz tutsa da bir dönemler kırsal kesimdeki kayda değer mesleklerden katırcılığı sürdürmeye çalışanlar yetişiyor. Turizmde yaşanan bu hareketlilikle birlikte çoğunluğu Kaçkar Dağlarının eteklerindeki köylerde oturan katırcılar ile teknolojik gelişmeye ve bu meslekte kullanılan malzemelerin satıldığı dükkânların tek tek kapanmasına rağmen görevleri bir türlü bitmeyen katırların zahmetli yolculuğu yeniden başlıyor. Çadır ve özel eşyaların bulunduğu çantaların yüklendiği katırlar, güçlükle yürünebilen daracık patika yollardan ilerleyerek kamp alanına ulaşıyor, böylece ziyaretçiler de yük taşıma zahmetinden kurtulmuş oluyor. Rize / aa

Beş asırdır Kuşadası’nda

nAydIn’In Kuşadası ilçesinde, tarihe şahitlik ettiği ve yüzlerce yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen, anıt nitelikli bir menengiç ağacı bulundu. Bölgede ağaç türlerini araştırarak anıt statüsünde değerlendirilip koruma altına alınması ve tanıtılması için ilgili kurumlara başvuran Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD), yaptığı son araştırmalarda 500 yaşın üzerinde olduğunu tahmin ettikleri, gövde çevresi 5,80 metre ve yüksekliği 12 metre olan dev bir menengiç keşfetti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Normalde 6 ile 9 metreye kadar uzayan ve zor büyüdüğü bilinen menengiç ağaçlarından yaşlı bir tanesini Adaköy’de tesbit ettik. Yöre sakinlerinin çınar sandığı ağacın menengiç olduğunu belirledik. Bölgemizde çok az kalan türleri arasında en yaşlısı olduğunu gördük. Yolun altında kalan ve site yapılırken çıkan topraklarla gövdesi 2 metre gömülen ağacın, yoğun yapılaşmalar arasında yaşayabilmesi mu'cize olmuş. Anıt ağaç statüsüne alınarak korunması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı’na ve Doğa Koruma ve Millî Parklar Müdürlüğü’ne başvurduk” dedi. Menengiç, yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım gibi isimlerle de biliniyor.

24.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sigarayla birlikte, alkol de yasaklansın

  Yalnızlık daha erken yaşlanma sebebi

  Kaçkar’ın zirvesine katırla çıkılabiliyor

  En ucuz dondurma hangi ülkede?

  Samanyolu’nda yeni keşifler

  Perakendeciler Ramazan’a hazır

  Devlet vatandaş el ele okul yaptırıyor

  ‘Biz verdikçe malımız da, işimiz de artıyor’

  Bakan Nimet Çubukçu hakkında suç duyurusu

  Partiler, TRT’de konuşacak

  Belediyede yolsuzluk iddiasına dâvâ açıldı

  Meclis tatile girdi

  Acılı aile İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu

  Nükleer santralin zamanı geldi

  Bu ne bitmez soruşturma

  Yine kurşun, yine ölüm

  Yasağın kalkması için cesur rektörler lâzım

  Terör, Güneydoğu'yu küçülttü

  Bazı alanlar ‘geçici güvenlik bölgesi’ oldu

  Özgür-Der: 35. Madde kaldırılsın

  Şahin: Başkan olarak bir teklif veremem

  Demokrasi özgür basınla gelişir

  Çin’de sel felâketi: 742 ölü, 367 kayıp

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.