25 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Basın özgürlüğünün içi boşaltıldı

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Turgut Özdemir, ‘’Bugün ne yazık ki, aradan yüzyılı aşkın bir süre geçmesine karşın basın özgürlüğü adına hiç de iyi bir noktada bulunmamaktayız’’ dedi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, 103 yıl önce, 24 Temmuz günü bir grup gazetecinin, sansür memurlarını gazetelerine sokmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Gazeteciler, sabaha kadar nöbet bekleyerek direnişlerini sürdürdü. Eylem sayesinde, 25 Temmuz 1908 tarihli gazeteler sansürsüz çıktı. İşte bu eylemin yapıldığı gün olan 24 Temmuz, yüzyılı aşkın süredir, Sansürün Kaldırılışının Yıl Dönümü ve dolayısıyla Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Aradan yüzyılı aşkın bir süre geçmesine karşın basın özgürlüğü adına hiç de iyi bir noktada bulunmamaktayız. Dahası, elde edilen haklar teker teker ortadan kaldırılmaktadır. İnsan hak ve özgürlüklerinin, anayasal haklarımızın en önemli güvencelerinden biri olan basın özgürlüğünün içi boşaltılmıştır.”

Sermayenin yoğun ilgisi nedeniyle ciddi bir tekelleşme meydana getirilerek demokrasi açısından büyük handikaplara yol açıldığını ifade eden Turgut Özdemir, “Yabancı sermayenin giderek artan etkisi ile de toplumsal ve ulusal çıkarların zarar göreceği bir ortam oluşturulmuştur. Medya kuruluşları ve gazeteciler, yoğun bir baskı ortamında bırakılmış, sorumlu gazetecilik neredeyse ortadan kaldırılmıştır. Medya, yandaş olup olmama gibi bir değerlendirmeye tabi tutulmuş, bağımsız, özgür, sorumlu bir yayıncılık değil, yandaşlık ölçü alınır hale gelmiştir’’ diye konuştu.

Özdemir, medya sektörünün en önemli aktörleri olan gazetecilerin, iş güvencesinden yoksun, ekonomik ve sosyal haklar bakımından çok kötü şartlarda çalışır halde olduğunu, gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen 212 sayılı yasanın anlamsızlaştırıldığını da savundu.

ANADOLU BASINI ZORDA

Öte yandan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Anadolu basınının özgürlük ve ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Esendemir, basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla bir grup gazeteci ile yaptığı açıklamada, 24 Temmuz’un basın bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak, çeşitli kısıtlamalar, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller nedeniyle bugünün bayram niteliğini kaybettiğini savundu.

Anadolu basınının özgürlük ve ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Esendemir, şöyle devam etti:’’Türkiye’de, cezaevlerinde bugün kırkın üzerinde gazeteci yazdıkları yazılar ve fikirlerinden dolayı tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor. Yüzlerce gazeteci de aynı suçlardan mahkemelerde yargılanıyor. Bu nedenle bugün basın bayramı olarak kutlanır mı? Bugün basını anma veya özgürlük arayışı günü olur. Gazetecilerin yıpranma hakları ellerinden alındı. Emeklilik gazeteciler için hayal oldu. Ayrıca, gazetecilerin çoğunluğu sendikal haklardan mahrum, zor şartlar altında ve gelecekleri patronların iki dudağı arasında çalışıyor. Dolayısıyla bugün bizler basın özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşüncenin suç olmaktan çıkarılmasını, gazetecilerin yıpranma ve diğer haklarının geri verilmesini bekliyoruz.’’ Trabzon-Adana/aa

ŞAHİN: BASIN ÖZGÜR

VE TARAFSIZ OLABİLMELİ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ‘’Basının toplum adına üstlendiği görevleri yerine getirebilmesinin vazgeçilmez koşulu, özgür ve tarafsız olabilmesidir’’ dedi. Şahin, Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, 24 Temmuz 1908 tarihinde ‘’Gazeteler hürdür, sansür yasaktır’’ sözleriyle Türk basınında sansürün kaldırıldığını hatırlattı. Şahin, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda olan basının demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından olduğunu belirterek,’’Basının sansürlendiği, sınırlama ve baskılara maruz kaldığı, özgürce görevini yapamadığı ülkelerde demokrasi ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir’’ dedi.

25.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  44 derecede çiçek açan ağaç

  Olumsuz kelimelere yasak

  Poşetteki suyla sinek kovuyorlar

  Baharatçıya gelenleri yeniçeriler karşılıyor

  Katsayı engelini de aştı

  Okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirilmesine dâvâ

  Kart faizi intihar sebebi

  Dereköy Sınır Kapısı’ndan geçişler azaldı, gelir düştü

  Yabancı öğrenciler,Türkçe öğreniyor

  Tekne kayalıklara çarptı:200 yolcu ölümden döndü

  Düğüne iki polis gidince, silâhlar sustu

  Basın özgürlüğünün içi boşaltıldı

  BASIN ÇOĞULCU REJİMİN YAPI TAŞLARINDANDIR

  Erdoğan: 35. Madde için ortak komisyon kuralım

  Terörle Mücadeleye dizüstü bilgisayar

  Yarımağan: Herkes kendine uygun program bulabilir

  BM’de ‘yasak yok’ diyen bürokrata tepki

  Gül’den Lozan'a övgü

  Balyoz tutukluları yarını bekliyor

  Jandarmaya mayın tuzağı: 4 asker yaralı

  Bağış: Türkiye’de hukuk uygulanıyor

  Şehit yüzbaşı toprağa verildi

  Kavganın olduğu yerde rahmet ve bereket olmaz

  Amerika ile görüş farklılıkları geçici

  Erbakan: Kongre için gerekli çoğunluk var

  Terfi beklerken yakalama emri

  “OYAK’a kıyak” hesabı bozuldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.