26 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İran için kritik gün bugün

AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de İran'a yeni yaptırım paketini ele alıacak. Toplantı öncesi İran, Brezilya ve Türkiye Dışişleri Bakanları İstanbul'da buluştu.

İran için kritik gün Avrupa Birliği’nin İran’ın tartışmalı nükleer programı konusunda müzakereler için masaya oturmasını sağlamak amacıyla, bu ülkeye özellikle stratejik enerji sektörünü hedefleyen geniş çaplı yeni yaptırımları bugün kabul etmesi bekleniyor.

Yeni yaptırımlarla ilgili karar, Brüksel’de bugün yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınacak. 27 AB ülkesinin büyükelçilerinin Perşembe günü yaptırımların içeriği konusunda anlaşmalarının ardından oylamanın sonucuyla ilgili hiçbir şüphe bulunmuyor. Yaptırımların büyük bölümü Salı günü yürürlüğe girecek. AB’nin Tahran’a ağırlaştırılmış yeni yaptırımları, BM Güvenlik Konseyinin 9 Haziranda, birçok ülkenin atom silahının ön habercisi olarak gördükleri uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürmesini cezalandırmak için ilan ettiği yaptırımlar dizisinden çok daha ileriye gidiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir diplomat, bunun AB’nin şimdiye dek İran’a veya bir başka ülkeye karşı ilan edeceği en önemli yaptırım paketi olacağını söyledi. Bu kez İran’ın doğalgaz ve petrol endüstrisini hedefleyen AB, yaptırım paketiyle, yeni yatırımları, teknik yardım ve teknoloji transferini, özellikle rafine etme işlemi ve doğalgazın sıvılaştırılmasını yasaklayacak. Dünyanın dördüncü büyük hampetrol üreticisi İran, rafine etme kapasitesi yetmediğinden iç pazarındaki talebi karşılamak için kullandığı benzinin yüzde 40’ını ithal ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından kısa süre önce yayınlanan bir raporda, uluslar arası yaptırımların İran’a benzin ve diğer petrol ürünlerinin ithalinin azalmasına neden olmasının ve bu ülkenin doğalgaz ile petrol sanayisinin gelişiminin uzun vadede “açıkça etkilemesinin” beklendiği kaydedildi. Yaptırımlardan sadece İran değil, Avrupalı şirketler de etkilenecek.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka diplomat, bazı AB üyesi ülkelerin, yaptırım paketini onaylamak için kendi ekonomik çıkarlarından dolayı önemli sorunların üstesinden gelmeleri gerektiğini söyledi. AB yaptırım paketi dolayısıyla, enerjinin dışında İran’ın gemi taşımacılığı sektörü, özellikle denizcilik şirketi IRISL ve şubeleri, Avrupa limanlarındaki sıkı kontrollerden dolayı önemli şekilde etkilenecek. AB ayrıca, ihracat kredilerini sınırlayarak, İran bankalarının faaliyet yasağını yayarak ve Avrupa ülkelerinden vize almaları yasaklanan kişiler listesine 40 kadar isim daha ekleyerek İran ile karşılıklı ticaret imkanlarını iyice azaltmayı öngörüyor. AB’nin hedefinde İran rejiminin ideolojik silahı devrim muhafızları bulunuyor.

26.07.2010


 

İsrail, BM ile işbirliğine yanaşmıyor

İSRAİL'DE yayımlanan Haaretz gazetesindeki haberde, BM İnsan Hakları Komisyonu heyetiyle işbirliğine gitmeme kararının, bu hafta içinde resmen açıklanmasının beklendiği belirtildi.

İsrail, BM ile işbirliğine yanaşmıyor BM İnsan Hakları Komisyonu, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısından bir hafta sonra soruşturma kararı almış, soruşturmayı yapacak komisyonun üyeleri de geçen Cuma günü açıklanmıştı. Soruşturma heyeti, daha önce Afrika ülkelerinden Sierra Leone’deki savaş suçlarıyla ilgili BM soruşturmasını yapan eski Başsavcı, İngiltere’den Sir Desmond de Silva, Trinidad’dan Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlarından Karl Hudson-Phillips ve Malezya’dan kadın hakları savunucusu Mary Shanthi Dairiam olmak üzere üç uzmandan oluşuyor.

Gazetenin haberine göre, İsrail’in komisyon üyeleriyle işbirliğine gitme gibi bir niyeti yok. Üst düzeydeki bir İsrailli yetkili, gazeteye, Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ile Başbakanlıkta hakim olan anlayışın, soruşturma komisyonuyla yapılacak işbirliğinin, “sadece ve sadece sürekli olarak İsrail’e karşı hareket eden BM İnsan Hakları Komisyonuna meşruiyet tanımak anlamına geleceğini” söyledi. İsrail, BM İnsan Hakları Komisyonunun “sadece İsrail’deki insan haklarıyla ilgilendiğini, diğer ülkelere bakmadığını” savunuyor. İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, üyelerin atanmalarının ardından, “Komisyonun İsrail’e karşı saplantılı olduğu” görüşünü yineleyerek, “İsrail’in bu konuyu ciddî ve derin iki ayrı soruşturma konusu yapması komisyonu anlamsız kılıyor” açıklamasını yapmıştı.

26.07.2010


 

BP’nin patronu istifa mı edecek?

İNGİLİZ petrol şirketi BP’nin patronu Tony Hayward’ın birkaç günü içinde görevinden istifa edeceği ileri sürüldü.

İngiliz Sunday Telegraph gazetesinin haberinde, Meksika Körfezi’ndeki çevre kirliliğini yönetmede ağır şekilde eleştirilen Hayward’ın, Salı günü altı aylık şirket bilânçosunun açıklanmasından önce istifasını vermeye kararlı olduğu belirtildi. Bir başka İngiliz gazetesi Times da Çarşamba günü, BP genel müdürünün 10 gün içinde “şirketin iyiliği için” görevinden istifa edeceğini yazmıştı.

Bu arada, Meksika Körfezi’nde çevre felâketine sebep olan hampetrol sızıntısını tamamen durdurmak için yürütülen ve bölgede etkili olan tropikal Bonnie fırtınasının hızını kaybetmesi dolayısıyla ara verilen çalışmalara yeniden başlandı. Fırtınanın etkisini yitirmesinin ardından petrol kaçağının tamamen durdurulması amacıyla yeni bir derivasyon kuyusunun açılması çalışmaları için bir sondaj platformu, kaçağın bulunduğu yere yeniden getirildi. BP yetkilileri, 5 gün içinde kuyudaki sızıntıyı tamamen durdurmak için yeni bir girişimde bulunmayı öngörüyorlar.

26.07.2010


 

ABD-G. Kore ortak tatbikatı başladı

KUZEY KORE'YE “açık bir mesaj” vermeye yönelik ABD ve Güney Kore deniz tatbikatı başladı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Güney Koreli mevkidaşı Kim Tae-Yung tarafından yayımlanan ortak açıklamada, “tatbikatın Kuzey Kore’ye saldırgan tutumuna son vermek zorunda olduğu yönünde açık bir mesaj vermeyi amaçlayan” altı tatbikatın ilki olduğu belirtildi.

Tatbikata 8 bin Amerikan ve Güney Kore askeri ile aralarında George Washington uçak gemisinin de bulunduğu 20 kadar savaş gemisi ve denizaltı ile F-22 avcı uçağının da dahil olduğu 200 civarında savaş uçağı katılıyor ve 28 Temmuzda sona erecek. İki ülkenin ortak tatbikatı, Çin’in sert protestoları dolayısıyla hassas bir bölge olan Sarı Deniz’den Japon Denizi’ne alındı, ancak diğer tatbikatlar bu iki bölgede yapılacak. Güney Kore ve ABD, Pyongyang’ı özellikle, 26 Martta Sarı Deniz’de Kuzey ve Güney Kore’yi ayıran bölgede 46 Güney Koreli bahriyelinin öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batırılmasından sorumlu tutuyor. Washington ve Seul, uluslar arası bir soruşturmaya dayanarak Kuzey Kore’yi suçlarken, gemiyi batırdığı suçlamasının reddeden Pyonhgyang’a Pekin destek veriyor. Kuzey Kore, ortak tatbikata karşı “kuvvetli bir nükleer caydırıcılığa” başvurma tehdidinde bulunmuş, “kutsal bir misilleme savaşına” hazır olduğunu bildirmişti.

26.07.2010


 

Endonezya’da seller: 21 ölü

Endonezya’yı etkisi altına alan aşırı yağışların yol açtığı seller ve toprak kaymalarında ilk belirlemelere göre 21 kişi öldü.

Endonezya Afet İdaresi sözcüsü, sellerde çok sayıda evin toprak altında kaldığı Buru Adası’nda 18 ve Güney Kalimantan bölgesinde 3 kişinin öldüğünü bildirdi. Ülkede 1970’lerde komünistlerin tutulduğu esir kampına ev sahipliği yapan Buru Adası’nın güneyinde meydana gelen toprak kaymalarında 7 kişinin yaralandığı, Güney Kalimantan’da da bir kişinin kayıp olduğu belirtildi.

26.07.2010


 

Taliban bir bölgeyi ele geçirdi

TALİBAN militanlarının, Afganistan’ın doğusuna düşen Nuristan vilayetinde stratejik öneme sahip bir bölgeyi ele geçirdiği bildirildi. Yetkililer, Barg-i Matal bölgesinde Afgan güçleriyle Taliban militanları arasında günlerdir süren çatışmalardan sonra Taliban militanlarının dün gece bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini, çatışmalarda 6 Afgan polisiyle onlarca militanın öldüğünü söylediler.

Konumu dolayısıyla stratejik öneme sahip olan Barg-i Matal bölgesinin yönetiminin sürekli el değiştirdiği biliniyor.

26.07.2010


 

Fransa’da orman yangını

FRANSA'NIN güneyinde önceki akşam saatlerinde çıkan orman yangını 9 kilometrekarelik bir bölgeyi etkisi altına aldı.

Yangın söndürme kuruluşları, liman kenti Marsilya’nın 30 kilometre batısında yer alan l’Etang de Berre’deki bir petrol rafinerisinin yakınında başlayan yangın nedeniyle bazı bölgelerin tahliye edildiğini bildirdi. Acil durum servislerinden yapılan açıklamada, yüzlerce itfaiyecinin, bölgedeki güçlü rüzgârla şiddetlenen yangını söndürmeye çalıştığı belirtilirken, televizyonda yer alan görüntülerde, helikopterlerin de havadan su püskürterek yangına müdahale ettikleri görüldü. Yetkililer, bölgede buluan iki bin kadar turistin bir kamp bölgesine götürüldüğünü söylediler.

26.07.2010


 

Japonya’da helikopter düştü

JAPONYA'NIN orta kesiminde, bir kurtarma helikopterinin dağlık bölgeye düşmesi sonucu 5 kişi öldü.

Polis, başşehir Tokyo’nun 75 kilometre kuzeybatısındaki Saitama’da bir dağcıyı kurtarmaya giden helikopterde 7 kişinin bulunduğunu, kazada 2 pilot, bir itfaiyeci ve 2 kurtarma görevlisinin öldüğünü bildirdi. Helikopterin, dağcıyı kurtarmak için 2 görevliyi indirdikten sonra düştüğü, kurtarılmayı bekleyen dağcının da öldüğü belirtildi.

26.07.2010


 

İran’da petrokimya fabrikasında patlama oldu

İRAN'IN en büyük petrol terminalinde bulunan bir petrokimya fabrikasında meydana gelen patlama sonucu 4 kişi öldü.

İran’ın resmî haber ajansı IRNA’nın verdiği haberde, Basra Körfezi’ndeki Hark adasında bulunan petrokimya fabrikasının ana kazanında oluşan yüksek basıncın patlamaya ve fabrikada yangına yol açtığı belirtildi. IRNA, yangının kontrol altına alındığını bildirdi. Haberde, patlama sonucu bazı işçilerin yaralandığı kaydedildi.

26.07.2010


 

Müzik festivalinde facia: 19 ölü

ALMANYA'NIN batısındaki Duisburg şehrinde müzik festivali sırasında çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 19’a yükseldi, yaralı sayısının da 340 olduğu belirlendi.

Organizatörler, facianın, eski bir tren garında yapılan festivalin alanına girişte kullanılan tünellerden birinde yaşandığını, paniğin ardından binlerce kişinin 200 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki tünelde mahsur kaldığını belirttiler. Polisin, faciayla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

26.07.2010


 

Gazze'ye bir gemi de ABD'den

ABD’de, İsrail’in Gazze Şeridine uyguladığı deniz ablukasını kırmak amacıyla bir gemi seferi düzenlenmesi için hazırlıklar yapıldığı bildirildi.

Gazze'ye bir gemi de ABD'den

ABD’de, İsrail’in Gazze Şeridine uyguladığı deniz ablukasını kırmak amacıyla bir gemi seferi düzenlenmesi için hazırlıklar yapıldığı bildirildi.

26.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.